10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šehović za Antenu M: Pilot-projekat digitalizacije školstva vjerovatno već naredne godine

Društvo

Comments 1

Šehović za Antenu M: Pilot-projekat digitalizacije školstva vjerovatno već naredne godine

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Ministar prosvjete Damir Šehović u razgovoru za Antenu M kaže da je početak projekta "Uči doma" odličan te da je napravljeno nešto što ljudi zaista koriste, što ih čini ponosnim. Dodaje da je projekat veliki test za crnogorsko školstvo, te cijeni da će nastaviti da živi. Nada se da sa pilot-projektom digitalizacije možemo krenuti već naredne školske godine.

"Kroz podatke o gledanosti mi, naravno, gledamo da li je Projekat "Uči doma" počeo da ostvaruje rezultate i da li sve ovo što radimo zaista ima efekta. Svjesni smo da program dijelom prati i auditorijum koji nije vezan za školske klupe, ali su podaci, i sa time na umu, zaista izuzetni.

Prema prvim podacima Telekoma i IPSOS-A, RTCG2 je tokom prvog dana emitovanja "Uči doma" sadržaja pogledalo 103 572 građana. Najveći broj gledalaca uz RTCG2 je bio u periodu od 08 do 14 sati, kada je u prosjeku svaki minut ovog sadržaja pratilo blizu 20 000 gledalaca. Slična je situacija i sa MNE sportom odnosno sada Uči doma 1 i 2, koji se nalazi među najgledanijim kanalima.

Kada je riječ o sajtu www.ucidoma.me, u prvih nedjelju dana imao je oko 100 000 posjeta od strane oko 50 000 korisnika", navodi Šehović.

Kaže da su u stalnoj komunikaciji sa nastavnim kadrom, ali i roditeljima, te da konstantno dobijaju povratne informacije.

"Naravno, osluškujemo sve komentare i sugestije koji nam svakodnevno pristižu. Osim toga, poslali smo uputsvo školama tokom rada na daljinu, gdje je propisana i obaveza da nam dostavljaju nedjeljne planove. Sve to skupa daje nam cjelovitu sliku oko toga šta se trenutno dešava u sistemu.

Generalne reakcije su odlične. Djeca prate gradivo, a drago nam je i da je uvažen trud nastavnika i zaposlenih u Ministarstvu kada je ovaj projekat u pitanju. Naravno, nemamo nikakvih problema sa konstruktivnim sugestijama, naprotiv. Na koncu, ovo je projekat koji smo pripremili bukvalno u rekordnom roku: za 6 dana, i sasvim je prirodno da ima prostora za unapređenje.

Ono gdje ja vidim taj prostor, kada zanemarimo tehnički i vizuelni dio projekta "Uči doma", na kome u kontinuitetu radimo, jeste: obezbijediti ravnomjernu opterećenost djeteta iz svih nastavnih predmeta, u uslovima koji su sve samo ne redovni", objašnjava.

Šehović ističe ogromni entuzijazam ne samo nastavnika koji učestvuju u projektu, već i svih onih koji rade sa đacima od kuće.

"Mi smo učinili sve da obrazovni sistem ovaj period ne shvati kao odmor, ali ga izgleda, oni i bez nas nijesu shvatali tako već naprotiv: prihavtili su ga vrlo ozbiljno i preuzeli svoju odgovornost. Stoga sam iskreno ponosan i na svoj tim u Ministarstvu prosvjete i na svakog prosvjetnog radnika u Crnoj Gori koji ulaže posljednji atom snage da bi i u ovakvom ambijentu djeca ispratila gradivo", kaže ministar.

Naglašava da osim učenja na daljinu kao ključne vrijednosti, projekat je pokazao da imamo kapaciteta za ogromne iskorake.

"Očigledno nekad treba i kriza da bismo to shvatili. Taj iskorak vezan je za unapređenje u obrazovnom sistemu, jer sam siguran da će "Uči doma", u nekom izmijenjenom obliku, nastaviti da traje i nakon krize, ali i za neku posebnu atmosferu zajedništva koju je ovaj projekat stvorio.

Ovo je veliki test za crnogorsko školstvo, koji nam istovremeno trasira put u planiranu digitalizaciju obrazovnog sistema. Kad kažem digitalizaciju, ne mislim na puko pribavljanje opreme i ostavljanje djece pred računarima, već prije svega izradu interaktivnih materijala, koji će gradivo približiti i učiniti interesantnijim", navodi Šehović.

Cijeni da će projekat ostati da živi, a u tom pravcu je, kaže, i veliki broj zahtjeva od roditelja i građana uopšte.

"On bi, u tom inoviranom obliku, bio zasigurno odličan alat kako za dopunsko obrazovanje, koje bi sigurno uštedjelo dosta novca koji se usmjerava na privatne časove, ali bi nesumnjivo bio koristan i za opštu populaciju.

Sama digitalizacija je naravno mnogo opsežniji proces, koji podrazumijeva kako tehnička opremanja škola, tako i izradu pomenutog interaktivnog materijala, ali i obuke nastavnika za njegovu upotrebu. Mi već pravimo planove u tom pravcu, obezbijedili smo veliki dio sredstava preko EIB-a i, ako prilike to budu dozvolile, nadam se da sa pilot-projektom digitalizacije možemo krenuti već naredne školske godine", zaključuje Šehović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

digit

Dobra je najava, nečega što je trebalo početi prije 10 godina. Šehović nije zato kriv ali jesu oni koji su bili prije njega, a on će završiti mandat ove godine i taj posao će ostati njegovom nasljedniku. Možda budemo bolje sreće?