16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Ne igrajte se sa državom i njenim simbolima, tražićemo vas dok vas ne nađemo!

Izvor: Twitter

Društvo

Tag Video
Comments 11

Marković: Ne igrajte se sa državom i njenim simbolima, tražićemo vas dok vas ne nađemo!

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Duško Marković obratio se javnosti u vezi sa uspješnim suprostavljanjem pandemiji koronavirusa. 

Nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, čestitao je svima koji su bili na prvoj liniji odbrane - ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, farmaceutima i svim zaposlenima u zdravstvu, pripadnicima policije, službi bezbjednosti i vojske. 

Ništa manje – i svim pripadnicima inspekcija, službi zaštite, poštanskim službenicima, volonterima, i zaposlenima u gradskim službama, posadama aviona, aerodromskim službama i transportnim radnicima, dodao je. 

"Zaposlenima u supermarketima i trgovinama, koji su svakodnevno pružali usluge, ne dozvolivši scenarije nepreglednih redova, praznih rafova i nelagode u našim kućama.

Naše institucije su od prvog trenutka stale u odbranu građana. To je najbolja potvrda da država i građani imaju na koga da se oslone. Ovo je rezultat na koji možemo biti ponosni, ali i rezultat koji obavezuje da nastavimo sa odgovornim odnosom kako bi prevazišli posljedice ekonomske krize koja nas je pogodila i preduprijedili eventualno novi talas epidemije ako do njega dođe", kazao je on. 

Crna Gora ni u jeku epidemije nije zatvarala granice za svoje državljene, rekao je premijer. 

"Nijesmo se otimali za respiratore, imamo ih više nego dovoljno. Obezbijedili smo dovoljno zaštitne opreme", kaže on. 

Glavni cilj je bio da bolnice ne napunimo oboljelima, dodaje Marković. 

Od danas NKT ima zadatak da pronađe najbolja rješenja za pokretanje ekonomije, otvaranje granica, dolazak turista i ublažavanje mjera.

Namjera je da već od sljedeće sedmice otvorimo vrtiće, predškolske ustanove i igraonice, bioskope i pozorišta i da omogućimo ograničenom broju publike praćenje sportskih događaja uz poštovanje mjera zaštite, kaže premijer. 

"Biće dozvoljena organizacija krštenja, svadbi i porodičnih veselja – takođe uz zdravstveno-bezbjednosne mjere i ograničenja u broju prisutnih", dodaje i poručuje da se početkom juna očekuje otvaranje granica sa zemljama koje ispunjavaju kriterije Instituta za javno zdravlje. 

Marković je kazao da će Crna Gora prvo otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom.

Jedna smo od rijetkih zemalja koja nije uvela vanredno stanje, kazao je premijer. 

"Vanredno stanje ne bih predložio ni u novim okolnostima jer je Crna Gora pokazala da ima institucionalni kapacitet", kaže premijer. 

Kada će biti dozvoljena javna okupljanja, pitali su novinari. 

"Epidemija još nije okončana. Nadamo se da ćemo u narednih sedmicu doći u situaciju da se proglasi kraj epidemije, ali to ne znači da smo na kraju posla jer je globalno pandemija na snazi. Opasnost je još tu, za nas posao nije stao, moramo da spriječimo unos virusa i njegovo širenje. Mjere bi trebalo već da stupe na snagu od 1. juna, to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Taj broj će biti različit na otvorenim površinama i zatvorenom prostoru. Od 1. juna će biti neki oblici javnog okupljanja, vidjećemo do kog broja će to biti", kazao je on. 

"Za Dan nezavisnosti smo imali sporadična okupljanja mladih koji su slavili u kolonama vozila i neka zajednička okupljanja koja nijesu predstavljala epidemiološki rizik", kazao je on, odgovarajući na novinarska pitanja. 

Šta će Crna Gora uraditi sa režimom prelaska granice, kada budu otvorene, pitali su novinari. 

"Nećemo tražiti nikakva posebna testiranja, svi će dobiti detaljna uputstva koja će biti data turistima i turističkim poslenicima. Kriterijum je od 25 i manje oboljelih na 100 hiljada stanovnika u nekoj zemlji da bismo otvorili granice", kaže on.  

Novinare je zanimalo kada će biti nastavljeni razgovori sa SPC o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

"Zdravlje je najpreče. Dobio sam pismo za nastavak razgovora, čim se stvore uslovi krenućemo sa razgovorima. Litijama neka nas ne plaši niko, niti će to da bude razlog da Vlada mijenja svoju politiku", kaže on. 

Komentarišući skrnavljenje spomenika u Piperima, kaže da nema informaciju ima li napretka u istrazi.

"Tražio sam angažovanje svih kapaciteta da se istraži taj slučaj", kaže on, dodajući da to gleda kao atak na Crnu Goru i njene temeljne vrijednosti. 

"Poruka svim neodgovornim pojedincima, želim da vjerujem da su samo pojedinci - ne igrajte se sa državom Crnom Gorom i njenim simbolima, za takvim počiniocima ćemo tragati dok ih ne nađemo", kaže on. 

Razmatra li se povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, zanimalo je novinare. 

"Pokazali smo odgovornost prema zdravstvu i obrazovanju, povećali smo zarade. Vjerujem da je sada ključno da očuvamo našu ekonomiju i radna mjesta", kaže on. 

Nemamo drugog izbora nego da poštujemo mjere, poručio je na konferenciji direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

"IJZ će predlagati mjere kako bismo očuvali zdravlje stanovnika", kaže Mugoša. 

Pogledajte kompeltnu konferenciju za novinare: 

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Napokon

Napokon da neko spusti čekić na četnike. Svaka čast Markoviću.

Vlado

Pitam ko moze da voli Crnu Goru, a da stoji pod laznom trobojkom, da slusa njeno ponizenje, da slusa vrijedjanje institucija, da slusa ponistavanje nas kojima je Crna Gora jedina domovina, mi vise kao oni nemamo ni jednu. Projekti skovani od SANU-a i realizovanim od strane SPC koja je sireci bozansku ljubav, zapalila cijelu Jugoslaviju.

Vlado

Ne mogu nam "vjerujuci" popovi, mitropoliti i vladike zaboravsi na svoju misiju drzati politicke govore, vrijedjati nas bez milosti, kleti i proklinjati kao baba vracare, pozivati na borbu, braniti nase svetinje od nas, ponizavati nasu istoriju, ponistavati nasu naciju, a velicati izdaju.