16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ombudsman: Vojska povrijedila pravo na slobodu mirnog okupljanja; MO: Vojnik mora da bude nepristrasan

Izvor: Screenshot; Ombudsman Siniša Bjeković

Društvo

Comments 4

Ombudsman: Vojska povrijedila pravo na slobodu mirnog okupljanja; MO: Vojnik mora da bude nepristrasan

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Vojska Crne Gore se arbitražno umiješala i povrijedila pravo na slobodu mirnog okupljanja usmenim naređenjem o zabrani učešća na litijama, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC), profesionalnom vojnom licu, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Ombudsman naglašava da usmeno naređenje o zabrani učešća na litijama i radnje u vezi sa tim nemaju jasno uporište u zakonu.

Profesionalno vojno lice, u službi u VCG, podnijelo je pritužbu Ombudsmanu na postupanje zamjenika komandanta Pješadijskog bataljona navodeći da je usmenim naređenjem, o zabrani učešća pripadnika tog bataljona na litijama, u organizaciji SPC, izvršen akt diskriminacije.

Zaštitnik je radi utvrđivanja pravno relevatnih činjenica i okolnosti pokrenuo postupak i tražio izjašnjenje na navode iznijete u pritužbi.

U izjašnjenju Ministarstva odbrane (MO) – Generalštaba VCG navodi se da vojnik mora, bez obzira na politička uvjerenja, da bude neutralan i nepristrasan.

Ističe se da je vojna organizacija u konkretnom slučaju morala da reaguje pravovremeno i spriječi manipulaciju njenih pripadnika kako se ne bi dešavale ubuduće i za račun drugih političkih ciljeva.

"Svaki zakon, pa i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, izraz je političke volje, pa bi učešće pripadnika Vojske na ovakvim skupovima na kojima se iskazuje protest zbog usvojenog zakona bilo jasno ispoljavanje svojih političkih uvjerenja, što je u konkretnom bio slučaj sa podnosiocem pritužbe", kažu iz MO.

Navodi se da se ova tvrdnja zasniva na činjenici da je podnosilac pritužbe javno i pristrasno učestvovao na protestima koji su bili organizovani od vjerske zajednice - SPC.

"Na protestima je bilo vidljivih primjesa politike, pozivanja „ratnih drugova na postrojavanje“ - od političke partije i na njima su se javno vrijeđali ljudi koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i država Crna Gora“, kaže se u izjašnjenju MO - Generalštaba.

Oni su poručili da se neće dozvoliti manipulacija pripadnika VCG po bilo kom osnovu i da će zahtijevati od svakog pripadnika da službu vrše časno, dostojanstveno, nepristrasno i politički neutralno.

Zaštitnik u mišljenju, objavljenom na sajtu te institucije, podsjeća da je sloboda okupljanja osnovno demokratsko pravo i poput prava na slobodu misli, savjesti i vjere, jedan od temelja društva.

Sloboda okupljanja, kako se navodi, ne može se usko tumačiti, pa ona saglasno dosljednim stavovima Evropskog suda za ljudska prava obuhvata skupove različite po obliku, povodu i sadržini poruke koja se sa njih upućuje.

"Sloboda okupljanja, zajemčena Evropskom konvencijom, može biti ograničena na način da je to propisano zakonom i neophodno u demokratskom društvu u interesu nacionalne ili javne bezbjednosti, radi sprečavanja nereda ili kriminala, zaštite zdravlja ili morala, ili radi zaštite prava i sloboda drugih", podsjeća Ombudsman.

Zaštitnik zapaža da je Zakonom o VCG propisano da je "vojnom licu zabranjeno nošenje vojne uniforme ili djelova vojne uniforme prilikom prisustvovanja protestnim ili političkim skupovima i drugim aktivnostima koje nijesu u vezi sa vršenjem službe u Vojsci, kao i prilikom učestvovanja u štrajku van vojnog objekta."

Kako se ističe, u kontekstu ove zakonske odredbe, jasno proizilazi da vojnim licima nije zabranjeno prisustvovanje protestnim i političkim skupovima pod uslovom da ne nose vojnu uniformu ili njene djelove.

"Pod pretpostavkom da su na litijama iznošeni i određeni politički zahtjevi i stavovi, učešće na njima, prema ovoj zakonskoj odredbi, podliježe zabrani isključivo u slučaju da vojno lice tom prilikom nosi vojnu uniformu odnosno djelove vojne uniforme", kaže se u mišljenju Zaštitnika.

Kako se objašnjava, Zakon ne zabranjuje vojnim licima da učestvuju na protestnim i političkim skupovima pod uslovom da ne nose vojnu uniformu ili njene djelove.

"To proizilazi da mjera ograničenja prava na slobodu okupljanja nije zasnovana na zakonu u smislu kvaliteta zakona koji proizilazi iz zahtjeva pravne sigurnosti", navode iz institucije Ombudsmana.

Zaštitnik je, poređujući sa drugim službama koje imaju poseban značaj za bezbjednost i stabilnost države, u analognoj situaciji konstatovao da policija nije primijenila disciplinske ili bilo koje druge mjere prema njihovom službeniku koji je učestvovao na litijama, što je u nedostatku eksplicitne i jasne norme po ovom pitanju pravilan rezon.

"Međutim, saglasni smo da bi svako javno ispoljavanje političkih stavova moglo da dovede u pitanje povjerenje jednog dijela javnosti u ove organe zbog čega je potrebno, doduše manje restriktivnim sredstvima, kao što su dodatni rad na edukaciji i podizanju svijesti, psihološka priprema, bliže upoznavanje sa standardima etike profesije i postići cilj do kojeg se željelo doći, a to je potpuna depolitizacija Vojske", navodi Ombudsman.

Iz te institucije naglašavaju da su zahtjevi sa ovih skupova jednim dijelom političke prirode jer su na njima istaknuti i zahtjevi za promjenu stava političkog organa kakav je Vlada po pitanju "povlačenja zakona", odnosno za ostavkama nosilaca pojedinih političkih funkcija.

"Zaštitnik ne može ulaziti u provjeru okolnosti da li su ovi događaji političkog ili građanskog karaktera, ali je sasvim sigurno da osim karaktera javnog okupljanja ne mogu biti drugačije tretirani", kaže se u mišljenju.

Zaštitnik naglašava da usmeno naređenje o zabrani učešća na litijama u organizaciji SPC i radnje u vezi sa tim nemaju jasno uporište u zakonu.

"Zbog čega nalazi da se VCG tim činom arbitrarno umiješala i povrijedila pravo na slobodu mirnog okupljanja podnosioca pritužbe zajemčenog Ustavom Crne Gore, Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima", kaže se u mišljenju.

Zaštitnik je preporučio MO-Generalštabu da se u svim budućim analognim situacijama uzdržava od miješanja u ostvarivanje prava na slobodu mirnog okupljanja podnosioca pritužbe i drugih lica u službi u VCG, osim kada to ima jasno uporište u zakonu.

To uključuje i uzdržavanje od zabrane njihovog učešća na javnim okupljanjima, kada se to čini na način koji isključuje nošenje "vojne uniforme" ili "djelova vojne uniforme", kaže se u preporukama.

Ombudsman je zatražio da predlože konkretnije i preciznije uređenje dužnosti lica u službi u Vojsci da vrše službu "politički neutralno i nepristrasno" i da se "uzdržavaju od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja".

MO i Generalštab VCG su dužni, u roku od 30 dana od prijema mišljenja, da dostave izjašnjenje o radnjama i mjerama koje će preduzeti u vezi sa preporukama Zaštitnika.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Lena

Meni je stvarno vise muka,ali bas bljutavo muka u stomaku,od svih ovih bezumnosti i ovih prica tipa ovog Bjekovica...Vise ne mogu da svarim i pitam se odakle svi ovakvi iskacu?U cije ime?Demokratije?I sve mi je jos veca mucnina...

maestro

Ombudsmane evo si počeo kao Zeković, daj primjer jedne države na svijetu đe vojnik radi protiv svoje države ??? Svaki vojnik koji sa ponosom ne nosi Crnu Goru u srcu teba da śedi doma a ne da bruka uniformu !!!

BMX

Kako mogu profesionalni pripadnici vojske i policije da učestvuju na ovim političkim protestima gdje se traži nasilna smjena vlasti, najgrublje vrijedja državni vrh i mase stranim zastavama a plaćeni su da čuvaju Ustavni poredak mir i bezbjednost drzave ?