8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uniformisana grupa usred Podgorice. Ko su oni?

Društvo

Tag Gallery
Comments 31

Uniformisana grupa usred Podgorice. Ko su oni?

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Grupa uniformisanih osoba slikala se u centralnoj urbanoj zoni Podgorice, svega par stotina metara od zdanja MUP-a, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore ili, kako tvrde neki naši čitaoci, na lokaciji bivše kasarne Morača.

Na uniformama se jasno ne uočavaju obilježja. Imaju oružje ili replike nepoznatih performansi – nije jasno da li se radi o pravom naoružanju, ili AirSoft replikama pušaka, koje se koriste za simulacijske igre.

AirSoft su replike realnih oružja, identične po dimenzijama, detaljima i bezmalo iste težine. Mogu se nadograditi optikom, laserima ili lampama. Većina replikâ pušaka ima mogućnost rafalnoga pucanja ispaljivanjem 600-1200 kuglica od plasitike u minuti. Vizuelno je teško raspoznati prave od AirSoft replika pušaka. Bavljenje AirSoft-om se odvija na posebno obezbjeđenim lokacijama, a nepravilna ili zlonamjerna upotreba može dovesi do povreda.

Na drugoj strani, pośedovanje automatskoga vatrenoga naoružanja sa dugim cijevima za građane je zakonom zabranjeno. Zakonom o oružju je zabranjeno i nošenje oružja na javnome mjestu.

Fotografija uniformisane grupe je najkasnije iz proljeća 2019. Prema detaljima sa fotografije, nastala je u Podgorici: radi se o lokaciji „preko Morače", u blizini bivše Mljekare.

Uniformisana grupa, bez službeno priznatih i javno poznatih obilježja Uprave policije ili Vojske Crne Gore, sa stvarnim naoružanjem ili replikama, usred glavnoga grada, može izazvati uznemirenje građana – čak je i stručnjacima teško bez neposredne provjere utvrditi da li se radi o naoružanju ili replikama za simulacijske igre. „Antena M” je dobila pozive čitalaca koje su ovakve fotografije uznemirile.

Na jednoj od fotografija nalazi se Radovan Kavaja, iz Nikšića, pripadnik grupe srpskih ekstremista. On je i objavio fotografiju na svome fejsbuk profilu, a i ranije se slikao sa naoružanjem – na jednoj drži pištolj. Prema dostupnim podacima, Kavaja je aktivni „litijaš”. Učestvovao je u sukobu sa policijom 13. maja ove godine na ulicama Nikšića.

-

-

-

-

-

Komentari (31)

POŠALJI KOMENTAR

Mrmot

@bum Пишеш неистине, немогуће је батеријску или гасну ерсофт реплику преправити у конвенционално оружје! Може бити само да су реплике компатибилне са неким компонентама конвенционалног оружја, па је могућа надограднја реплика, но и даље реплике избацују 0.25г~0.33г пластичне куглице!

Ilegalac

@Patriota - akcenat u tekstu je na osobi kleročetničke provenijencije i iz toga se izvodi zaključak da su i ostali na slici sličnih svjetonadzora. Sa čim se i ja slažem... jer sam prepoznao jednu osobu sa slike za koju znam da je takva.

Micko

@dejan v. Ne, druze, nego ti zabrani da se igra paintball, xaxaxxa