9 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prof. Krivokapić raskrinkao Darvina! Srušio teoriju evolucije pozivajući se i na svoju nepismenu babu?!

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 28

Prof. Krivokapić raskrinkao Darvina! Srušio teoriju evolucije pozivajući se i na svoju nepismenu babu?!

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Univerzitetski profesor Zdravko Krivokapić, honorarni predavač kod „rektora” Gojka Perovića u srednjoj vjerskoj školi (bogosloviji) SPC na Cetinju, po vokaciji mašinac – raskrinkao darvinizam!

Ovaj ničim izazvan poduhvat se desilo dok Krivokapić još nije postao medijska zvijezda. U organizaciji SPC, on je 2015. održao predavanje o „Nauci i religiji sa osvrtom na Nojevu barku“. Bješe to u Momišićima (Podgorica). Kako je navedeno, Krivokapić je nastupio u prostorijama nečeg što nazivaju Svetosavski dom, a tokom programa „časovi vjeronauke za odrasle”!

I tada je Krivokapić, možda za manje upućen publikum svetosavske večernje škole za odrasle, zaoštrio arhaične i hiljadu puta prežvakane optužbe protiv Čarlsa Darvina (1809-1882). Navodno, čuveni je Englez – objavio smrt Boga!

Ali ni ultrakonzervativna Rimokatolička crkva, kritikujuću učenje Darvina, nije to tvrdila u čuvenoj encikli pape Pija XII „Humani generis” (1950). Osvrti o odnosu Boga i nauke, pa i teorije evolucije, napredovali su proteklih desetljeća u svjetskim okrivirima k njihovom mogućem „pomirenju”. Na tu temu toplo preporučujem provokativnu knjigu „The Evolution of God” Roberta Rajta (2009).

Napominjem i da savremena pravoslavna bogoslovska misao, ne odbačuje teoriju evolucije, ni u cjelini ni u djelovima, niti je nužno konfrontira s vjerom u Svetu Trojicu, ni Svetim pismom (Knjigom postanja), koje se ne može svesti na sekularistički meritum naučnih disciplina.

Grupa profesora sa Pravoslavnoga bogoslovskoga fakulteta u Beogradu prije par godina se oglasila tim povodom, istina ne uz blagoslov tamošnje Patrijaršije. Oni su naveli da je „evolucija jedina trenutno naučno prihvaćena teorija koja objašnjava razvoj života na Zemlji” – dakle razvoj, a ne postanak života – kao i da dosad „ne postoji nijedna plauzibilna alternativna naučna teorija koja bi mogla da je zamijeni ili da bude njezina jednako plauzibilna alternativa“.

Dok čekamo da do Svetosavskoga doma SPC u Momišiće stigne ovaj kvalifikovni zaključak, primjerak „The Evolution of God” ili štaviše vijest još iz 1879. o Darvinovom pismu čuvenom evangelisti Džonu Fordajsu u kome sebe definiše agnostikom i veli da „ni u svojim najekstremnijim fluktuacijama nikad nijesam bio ateista u smislu negiranja postojanja Boga”, kao i to da slavni naučnik, premda je donekle polemisao s doktrinama hrišćanstva, ni u jednom djelu nije isključio Boga kao Tvorca i živog i neživog svijeta, uključujući i čovjeka – da pogledamo inovativni metod Krivokapić dr Zdravka u osporavanju darvinizma; koji se, između ostaloga, ogleda u tome da se referencirao i na svoju babu- analfabetkinju!

Evo transkripta s tog znamenitog predavanja prof. Krivokapića:

„Vi kad pogledate tu teoriju evolucije, apsolutno izvorna riječ, ona govori o jednom razvoju; i to jednom postepenom razvoju. I to je razlika između evolucije i revolucije.

Ali, ako vi pogledate šta je iza toga, suštinski se krije, danas pod nazivom teorija evolucije, onda ćete vidjeti da su tu ipak mnoge stvari problematične!

Bez obzira što je Darvin, izučavanjem na biološkom svijetu, ukazao da je evolucija nešto što apsolutno postoji, ali samo u jednom određenom dijelu – onda je čitava ta teorija evolucije po njemu nazvana darvinizam.

I ako vi pogledate tu teoriju, on je to objavio 1859. godine, njegova knjiga se zove ‘O porijeklu vrsta posredstvom prirodne selekcije’, i sigurno da je jedan dio njegove teorije apsolutno tačan. Ali nije sve ostalo!

I ako vi pogledate šta je razlog i suština, to je ovo, što svjedoče mnogi naučnici, da je darvinizam objavio smrt Bogu. I ako je to pozadina sve te priče, a vidjećete da ima mnogo tog što navodi na tu činjenicu, onda darvinizam aspolutno ne može biti opravdan!

Pogotovo ne može biti opravdan sa stanovišta današnjih pogleda na svijet i kad nemate ni jednog jedinog dokaza da je jednostavno čovjek nastao, kao što tvrdi teorija darvinizma, od majmuna.

Moja baba, koja je bila nepismena, kad joj je neko jedne prilike to rek’o, kaže: ‘Mi nijesmo, ko jeste – neka vidi’. Znači, to su reakcije čovjeka koji automatski reaguje na ono što mu je nelogično i neprirodno”.

Komentari (28)

POŠALJI KOMENTAR

Rajan

@John Forbes Nash Svaki genije je čudak za nas prosječne, ali svaki čudak nije genije. Toliko o ovom poređenju.

Babino zlato

Zdravko je notorni alkoholicar izgorenoga mozga.Sada ce vam biti jasno zasto EU zabranjuje pecenje rakije po kucama.Dovoljno je da mu cujete i naglasak.Primitivizam kipu iz njega poguran maliganima ali bit ce svakako sposoban da stavlja potpise na ono sto mu Daka posalje na potpis po Joanikiju podlo