10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poglavar IZ BiH: Napad na Islamsku zajednicu u Pljevljima jasna poruka mržnje

Izvor: Jasmin Mehić

Društvo

Comments 3

Poglavar IZ BiH: Napad na Islamsku zajednicu u Pljevljima jasna poruka mržnje

Izvor: Preporodov Journal

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Napad na Islamsku zajednicu u Pljevljima je potpuno jasna poruka mržnje prema manjinskoj zajednici, poručio je poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović.

On je u intervjuu za zagrebački Preporodov Journal, govorio o dešavanjima u regionu i posebno u Crnoj Gori.

"Naravno, nije na nama da određujemo volju naroda u Crnoj Gori. Mi treba da njihovu volju poštujemo, jer oni i samo oni imaju pravo da uređuju svoju državu onako kako to njima odgovara. Međutim, niko nema pravo da vrši nasilje nad ljudima zato što su oni drugačije vjere. Napad na Islamsku zajednicu u Pljevljima je potpuno jasna poruka mržnje prema manjinskoj zajednici koja nije u stanju da se zaštiti.

Mi smo zatražili od države Crne Gore da reaguje, a upozorili smo i Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori da ona kao duhovna matica tog naroda reaguje, pogotovo što je ona, a to je valjda svima očito i bjelodano, bila jedan od pokretača promjena na tim prostorima. Drago mi je da je naša reakcija pomogla da se shvati ozbiljnost situacije, bez obzira na neke reakcije od strane uvaženog episkopa iz Hercegovine Dimitrija. Obaveza je reisu-l-uleme da reaguje prije svega prema državi, ma o kojoj se državi na Balkanu radi, ako su ugroženi životi i imovina ljudi od strane zlikovaca. To ćemo i dalje činiti", poručio je Kavazović za Journal.

Zabrinuti kada vidimo da se ideologije koje su bile temelj zločina oživljavaju

Govorio je i o Bosni i Hercegovini i „pretenzijama prema njoj iz susjedstva“, ali i živim opasnim ideologijama, koje su ostavljale krvave tragove u prošlosti. Takođe, komentariše odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Muslimani tih prostora su, kaže, od Balkanskih ratova pa do posljednjeg rata devedesetih izloženi sistematskim i redovnim progonima i pokoljima.

"Naravno, zabrinuti smo kada vidimo da se ideologije koje su bile temelj tih zločina ponovo oživljavaju, naročito kada vidimo da se prijeti novim genocidom.  To više nije pitanje političkih opcija, nego pukog opstanka našeg naroda. Mi na ovim prostorima prijetnje zločinima ne smijemo shvatati olahko, niti smijemo dozvoliti da nas zmija ugrize dva puta iz iste rupe", naveo je on.

Nadalje, osvrnuvši se na odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i na pitanje što eventualno zamjera Hrvatskoj, poglavar IZ BiH je, kazao:

"Kako ne postoji jedna Srbija, tako ne postoji ni jedna Hrvatska, nego više njih. Nažalost, bili smo svjedoci i devedesetih kao i u proteklom periodu da se znalo desiti da snage koje i dalje imaju pretenzije prema Bosni i Hercegovini i koje su, slobodno mogu reći, zlonamjerne prema Bošnjacima, dođu na poziciju moći u Zagrebu.

Oni su uvijek u Bosni ohrabrivali one snage koje su zagovarale sukobe, „razgraničenje naroda“ i stvaranje „etnički čistih“ entiteta i paradržava. Znamo gdje su nas te politike odvele devedesetih, o svemu tome je zadnju riječ rekao Hag.

Svaka moja reakcija je bila s ciljem da se sačuvaju dobri odnosi među narodima, da ne dozvolimo da ih zle politike naruše. Siguran sam da i pored svih kriza i kampanja koje neki politički, medijski i akademski krugovi iz Zagreba vode protiv Bošnjaka i Bosne dobri odnosi među Bošnjacima i Hrvatima, pa i među građanima Republike Hrvatske i građanima Bosne i Hercegovine, u konačnici moraju ojačati.

Bošnjaci vole Hrvatsku, oni su to dokazali i u najtežim vremenima za nju. Položili su svoje živote za njenu slobodu. Vjerujem da bi to ponovo učinili. Vjerujem kako su Bošnjaci i Hrvati dva istorodna naroda, bliska i bratska. Među njima može biti i manjih svađa, ali oni će u svom biću uvijek osjećati simpatije jedni prema drugima", istakao je Kavazović.

Ukazao je na zabrinutost povodom određenih dešavanja u regionu u kontekstu Bosne i Hercegovine.

"Svaki put kada je na ovim prostorima oslabila hegemonija neke velike sile naši susjedi bi se, nažalost, počeli ponašati u svojim nacionalnim politikama kao mali balkanski hegemoni. Mi u Bosni bi to najčešće osjetili, ali ne samo mi. Ima ta neka potreba u dijelu elita naših susjeda da preko Bosne pokazuju svoju snagu i „velikost“.

Čak, kada bi bili do kraja otvoreni, možemo kazati i kako prepoznajemo da u tom njihovom odnosu prema Bosni ima i nečeg što vuče na kolonijalistički i orijentalistički odnos prema Bosni zbog njenog i islamskog identiteta.

Kao da se prema nama pokušavaju odnositi na način na koji su se moćne evropske sile odnosile prema koloniziranim narodima. To bi nama bilo i simpatično da takve politike vrlo često nisu u Bosnu donosile ratove, sukobe i obespravljenost njenog većinskog naroda. Ono što sada vidimo, a poučeni onim što se događalo u prošlosti (i bližoj i daljoj), ne mislim da će oni ozbiljnije mijenjati svoj pristup i političku platformu. Bosanske snage moraju s tim računati, ali i tragati za modalitetima kako da ojačaju unutarnju bosansku koheziju, kako bi mogli odgovoriti na teritorijalne pretenzije koje postoje, posebno s istoka", smatra Kavazović.

Ideologije koje su dovele do ratova '90-ih i dalje žive u Srbiji

Komentarisao je i poziv patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja na razgovor o pomirenju s Hrvatskom.

"Ohrabruje nas svaki poziv na izgradnju povjerenja i mira. I sami smo zagovornici takvih poziva, ali upravo činjenica da su protagonisti tog srpsko-hrvatskog pomirenja isti oni koji negiraju zločine nad Bošnjacima, negiraju nam pravo da smo narod i da s drugima gradimo svoju državu, da imamo jezik... ili nam njihovi sveštenici i vrhovni autoriteti poručuju kako smo lažni ljudi, sa lažnom vjerom, ostavlja prostor da sumnjamo da se radi o dogovoru na račun nas Bošnjaka i Bosne. Ja sam samo htio da skrenem pažnju da to nije put mira i pomirenja koji nam je potreban", dodao je Kavazović.

Žalosno je, međutim, dodao je, da sve ove godine nismo smogli hrabrosti da se suočimo s prošlošću i da te avete prošlosti sahranimo.

Primijetio je da su ideologije koje su dovele do ratova '90-ih i dalje žive u Srbiji.

"Te retrogradne ideje malih, koji bi silom i zločinima, na tuđem bolu i patnji, postajali veliki su nanijele dosta zla narodima na ovim prostorima. Dok god to ne uradimo ovi prostori će živjeti u neizvjesnosti i strahu i biće teško graditi mir i povjerenje. Kako ćete graditi mir kada vidite da se ni najteži zločini, kakav je genocid, ne priznaju i kada je prizivanje novog genocida postalo dio kulture jednog naroda, ti slogani se uzvikuju na ulicama, slavljima, vjenčanjima i slavama, ispisuju po ulicama i školama; čak se i pjesme skladaju i pjevaju, u kojima se veliča zločin i genocid nad muslimanima u Bosni i Hercegovini. Sve se to događa a ta intelektualna i duhovna Srbija šuti", istakao je Kavazović.

Ali, i pored svega, valja nam na svim stranama tražiti one s kojima se mir i povjerenje mogu graditi, a takvih ima. Nije dobro da mi ove koji i dalje sanjaju nove agresije i nove ratove legitimiramo kao jedine predstavnike naših komšijskih naroda – poručio je.

Nećemo dozvoliti da naše komšije katolici, pravoslavci ili bilo koji drugi budu pritisnuti uza zid

Na podsjećanje da je nedavno stao u odbranu kardinala Puljića povodom debate o održavanju mise za Bleiburg, Kavazović je istakao kako su „religijski odnosi su dublji od onih političkih, pa i nekih drugih“.

"Mi nikada nećemo dozvoliti da naši komšije katolici, pravoslavci ili bilo koji drugi budu pritisnuti uza zid ili da se ne osjećaju slobodnima na bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine.

Tada sam rekao da su vjerske zajednice slobodne organizovati vjerski život na način na koji one smatraju da je to primjereno. Evropska povelja o ljudskim pravima jasno definiše slučajeve u kojima se mogu ograničiti vjerske slobode. Ali, isto tako, vjerske zajednice treba da znaju da kada vjerski obred održavaju u okviru politički ili ideološki obojenih programa i projekata, to onda mora izazvati političke reakcije.

Mislim da se sve ovo vrlo nesretno spojilo u Sarajevu. Nekako se nesretno pomiješalo političko i vjersko, a potom su neki, ipak, preoštro reagovali prema održavanju mise za koju su znali da se neće odgoditi. Takođe, ono na što želim podsjetiti, prije svega Bošnjake, a i druge, jeste to da je kardinal Vinko Puljić zadužio sve nas. Govorim to sada kada je on napunio 75 godina života i kada se sprema za penziju. To je prvi bosanski kardinal. Imam veliki respekt prema kardinalu Vinku Puljiću i želim mu puno zdravlja i svakog dobra", zaključio je Kavazović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Dovoljno ih je pomenuo!

@Niđe ne pomenu Spc citirao je izjave..dovoljno je jasno cije su.stiti svoje, tako i druge stiti. Dobar i korektan intervju,aktuelan za BiH i sve koji su zainteresovani za mir i slogu.

gosp. Kavazoviću ne pominjete

Srbočetnike i fašiste koji su opasnost ne samo za BOšnjake, nego za sve narode u Crnoj Gori. Ostavite se politike, i ne zamjeranja SPC-u. Splc i Srbija posrbili su 200 Crnogoraca. Sto hiljada u CG i 100 hiljada u Crnoj Gori preko politike i Spc. Ne pominjete ETNOCID i prema Crnogocima.

Niđe ne pomenu Spc

DR Husein niđe ne pomenu Spc, zlo koje je o jadu zabavi ne samo BH, nego CG,Makedoniju i Hrvtasku. Javo recite, šta okolišete. Vi samo o opasnosti za Bošnjake. Što nijeste jednu riječ da su ugroženi Crnogorci i ostali narodi.