11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako se u Srbiji uči o Crnoj Gori: Srpska država, srpski jezik, srpska plemena, srpski pjesnik...

Društvo

Tag Video
Comments 18

Kako se u Srbiji uči o Crnoj Gori: Srpska država, srpski jezik, srpska plemena, srpski pjesnik...

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Na online času Istorije, na YouTube kanalu Moja škola (u opisu naznačeno da je kanal "namenjen" učenicima osnovnih škola), predavač Nikola Zdravković obrađuje lekciju "Srbija i Crna Gora u doba vladičanstva":

"Duklja je srpska država koja je postojala od od 7. do 12. vijeka... Mihailo Vojislavljević je prvi Srbin proglašen za kralja... Sva plemena povezivao je srpski jezik i čuvanje sjećanja na veličinu i snagu srpske srednjovjekovne države...U Crnoj Gori i Brdima živjela su brojna srpska plemena...Veliki srpski pjesnik Petar II Petrović Njegoš..."

Nije poznata literatura koju je Zdravković koristio, ali zbog sličnosti diskursa koji se i u Crnoj Gori može često čuti, zli jezici mogli bi reći da je čas održao koristeći se govorima pojedinih crnogorskih političara, koji vjerovatno već od śutra, pripadaju novoj (parlamentarnoj) većini.

Znatiželjni, očekujemo čas koji će biti posvećen istoriji Srbije i Crne Gore (nepoznato je zašto se te države zajedno obrađuju) XIX vijeka ne bi li čuli kako će ovaj ili neki drugi Zdravković opisati sramnu okupaciju Crne Gore od strane Srbije, vladavinu bijelog terora i činjenje zločina nezapamćenih za vrijeme viševjekovne osmanske vladavine.

No, jedino što nas više zanima od predavača Zdravkovića i njegovog doživljaja tzv. Podgoričke skupštine (koji je utoliko opasniji jer ga prenosi novim generacijama kao istorijske činjenice) jesu naši zdravkovići, u našoj - savremenoj Skupštini, i njihov doživljaj (jer nauke i naučnih činjenica im se i buduća ministarka nauke odrekla) crnogorske istorije i identiteta.

Dobrica Ćosića opisao je značaj laži za istoriju svoga naroda. Manje je poznato da je na istu temu nešto rekao i Ilarion Ruvarac, arhimandrit i istoričar, začetnik kritičke škole u srpskoj istoriografiji:

"U nas Srba i posrbljenih među nama Bugara, Vlaha, Cincara i Arbanasa lakše i probitačnije (je) verovati i primati s verom skaske i izmišljotine i braniti ih od razjedajuće kritike...nego li ne verovati, te onda morati dokazivati zašto ne treba verovati u skaske i izmišljene priče, koje su toliki ozbiljni, učeni i razboriti pisci primili za istinu i gotov novac".

Ovaj čas "istorije" samo je još jedno svjedočanstvo agresivnog, sistemskog i, nažalost, uspješnog otimanja i posrbljavanja crnogorske istorije. Ni dosad institucije države Crne Gore nijesu na pravi način štitile našu istorijsku i kulturnu baštinu. A sada na scenu stupa Vesna Bratić i, po dubini, slični izabranici Zdravka Krivokapića. Ko zna, možda nastavnik Zdravković dobije ponudu da svoju istoriju Crne Gore predaje u nekoj crnogorskoj školi? 

Komentari (18)

POŠALJI KOMENTAR

Doco

@Marko Kakva sramota, kad cijela crna gora slavi slavu SPC. Sta to potvrdjuje....

Vuk mne

To su Srbi. . SAd su prizmali Duklju, do skoro je to bila najveca srpska uvreda za Crnogorce, sjecamo se one Milo Dukljanin, ha ha. Lijeka im nema. A posebno ovim nasim mrčovima. Odriču se najlepše i najponosnije odrednice na svijetu, biti Crnogorac! Ide teško a dako i oni shvate!!

Milovan

Tražite koju je literaturu koristio, to isto važi i za vas!