8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preporučujemo!

Društvo

Comments 4

Preporučujemo!

Autor: Antena M

  • Viber

Sjutra, na portalu Antena M čitajte prvi dio analize našega kolumniste Bobana Batrićevića:

NALIČJE FAŠIZACIJE: DA LI SE U NARATIVIMA CRNOGORSKE VLASTI KRIJU OPASNE NAMJERE?

Danas objavljujemo samo nekoliko izvoda iz briljantne studije ponašanja i propagande aktuelne vlasti u Crnoj Gori.

"Obrasce i prakse nove crnogorske vlasti najlakše je otkriti uvidom u njene propagandne i narativne šeme."

"Sljedstveno logici razmišljanja i djelovanja SPC te njenih direktnih ili savezničkih organa u crnogorskoj vlasti stvorena je nova svjetonazorska i politička paradigma od koje se ne odstupa, iako se u javnosti da primijetiti izvjesno komešanje među konstituentima, ali oni nemaju ideološki ili programski prefiks, već isključivo oportuni, partitokratski interes. Ideološke i programske nesuglasice istopljene su onoga dana kad je formirana ova za multietničku Crnu Goru neprirodna Vlada."

"Ako u ičemu farsično kopira koncepte masovnih pokreta koji su u međuratnom periodu harali Evropom, crnogorska Vlada nastala iz litijaškog pokreta to čini na polju širenja agresivne propagande i obračuna s političkim neistomišljenicima. Govoreći o praksi tih pokreta, Hannah Arendt je zapisala da totalitarnu propagandu uvijek prati teror. Trenutna vlast u Crnoj Gori nije totalitarna ali na propagandno-praktičnom polju pokazuje izvjesne sličnosti. Tri lidera vlasti u svojim nastupima više puta su pokazali autoritarne i agresivne crte ličnosti. Podignuti prijeteći kažiprst, autoritativna facijalna ekspresija i višak decibela u govoru postali su crnogorska svakodnevica."

"Nešto mnogo opasnije od ovih predstava i grotesknih demonstracija sile jeste propagandni teror koji trpe kritičari vlade i velikosrpskog nacionalizma. Svaki pojedinac, organizacija ili insititucija koja je pokazala neslaganje s novom većinom stavljena je na stub srama. U medijskim napadima i mimovanju nema granica već se ide do apsolutne dehumanizacije. A kad je neki pojedinac ili kolektiv onečovječen, nepravde prema njemu nijesu nepravde – jer oni nijesu ljudi."

"Poplava partijskih kadrova koji se propagadno predstavljaju kao eksperti, sve češća „narodna“ retorika umjesto građanske, forsiranje religioznosti, medijsko linčovanje političkih neistomišljenika i kritičara, povratak „tradicionalnim vrijednostima“ i forsiranje pogleda na žene koji je davno prevaziđen, obrasci su političkih sistema kojima puta u evropsku zajednicu XXI vijeka nema. Najveći problem Crne Gore leži u činjenici što se trenutno na vlasti nalaze tri različite politike, od kojih je ona najsnažnija neskriveno velikosrpska. Međutim, želja za vlašću i oportunizam sve više nagriza građansko-demokratski kapacitet preostale dvije strukture vlasti, koje zbog želje da zadrže vlast i izvrše partijska namještenja kolaboriraju s politikom koja ne priznaje Crnu Goru, crnogorsku naciju, građansko uređenje i crnogorski prozapadni spoljnopolitički kurs. U tom lavirintu interesa, intriga i namještenja najviše strada Crna Gora, ona koja je stvorena 21. maja. Jer svakim danom opstanka ovakve vlasti, reakcionarne i desničarske struje koje zavise od volje Srpske pravoslavne crkve i Aleksandra Vučića sve više dobijaju na snazi."

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Budo

Pa koju smovto imali drugu opozicijua da se postavi na vlast?

NASTAVAK KOMENTARA

Užas, razočarenje, OĆE NIKŠIĆU MOJ ROĐENI DA MI TE UZMU LJUDI DR NACIJE, MOJE SUZE KVASE LICE, CRNA GORA, NESREĆNA SI KO ĆE TEBE SAD DA HVALI, MOJA ZEMLJO KRADU MI TE, OJ NIKŠIĆU NIKAD PREŽALITI NEĆU DOK SAM ŽIVA AKO TE UKRADU SRBI,NIKAD TO MOJE SRCE I DUŠA PRIHVATITI NEĆE PONAVLJA SE 1918.Bruka dov

MOJ KOMENTAR

Bobane, svaka Vama čast što sve tačno pišete ali sad na vijestima Zlatko iz procjenivačke komisije procjenuje da će opozicija u NK sigurno pobjrđuje,moje razočarenje u opstanak crnog. Identiteta, nacije,DRŽAVLJANSTVO, sve će nam OVI APOSTOLI vremenom POSRBITI, E CG MOJA NESREĆNICE PATIM DO NEBA,