15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crtica o Jovu kontrakomiti

Izvor: Screenshot

Društvo

Tag Video
Comments 32

Crtica o Jovu kontrakomiti

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Darko Šuković

Jovo je živopisni lik, svježa zvijezda društvenih mreža, kao da je iskoračio u crnogorsku stvarnost iz filmova Veljka Bulajića, Serđa Leonea ili Sema Pekinpoa. Jova su naučili da mrzi komite, da su oni opasni po srpstvo i zato Jovo, uz muzičku podlogu "ugrijalo sunce sa Kosova ravna", kaže:
⁃ Evo, da vam poručim, komite, kroz Berane nema hajdučenja više"!

Da je Jovo više čitao knjige, a manje slušao Danicu Crnogorčević, znao bi da su komite, zapravo, autentično istorijski dobri momci- borci za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Znao bi da su se prve crnogorske komite borili protiv okupatorskog Beča, od 1916-18, a od 1919. protiv okupatorskog Beograda, zbog ukidanja crnogorske države, crkve i naše dinastije Petrović- Njegoš.

Da je Jovo više poštovao kodeks predaka ( vjerovatno je i neko njegov na ovom spisku), a manje gutao sadržaje sa Happy, Pink TV i iz usta popa Cicmila, bolje bi razumio šta je čojstvo i šta je junaštvo. Ne bi Jovo prihvatio da na svoju zemlju i svoj " narod" (zvanična terminologija Vlade CG) kidiše uz suport Srbije i Rusije.

Eheej, Jovo- stotinu na jednoga, od kad se to viteštvom naziva?! Ni Rajo Vojinović takve uz gusle ne pominje.

Da je Jovo više čitao knjige, znao bi da su postojale i kontrakomite. I to, od dvije vrste. Tačnije, od dvije kase. Prvi, sluge Austrougarske, progonili su komite za ćesarske krune; drugi, služeći Kraljevini SHS, ubijali su ih i zatvarali, mučili im porodice i palili kuće, za Aleksandrove dinare. Jovo se kandiduje da naslijedi neslavne tradicije ovih drugih.

Da je Jovo manje slušao propagandu, a više razmišljao, znao bi da, po definiciji, ne možeš biti loš kad se boriš "za pravo, čast i slobodu" svoje zemlje. Niti možeš biti dobar, nego skroz zao, ako si se ostrvio na patriote. Daaa, Jovo- patriote, na čiji pomen treba da đipiš uvis, kao iglom uboden u predjelu koji je kontrakomitama bio preči od obraza.

Da li je Jovo zaista dobar ili loš, saznaćemo već idućeg vikenda. Nakon ove poduke, više nema alibi u neznanju. Zato svi navijamo da Jovo pokaže patriotsko lice, srpsko ili crnogorsko potpuno je nebitno, i da se pridruži komitama. Jer, zaboga, kakav bi to čovjek bio protiv "prava, časti i slobode" svoje zemlje?

Komentari (32)

POŠALJI KOMENTAR

Vuk Mandušić

@Vladimir Slažem se sa Vama, ima više uglova gledanja. Postoji i gledanje iz ugla okupatora - austrijskog i srpskog. Moja famelja je listom bila u komitskom pokretu, a decenijama su nas učili u školama da su nam preci izdajnici i talijanski plaćenici, samo zato što su branili čast Crne Gore.

Javor

@Adrijana, jeste kad bi Jovoznao da čita...

Vladimir

Interesantna je interpretacija ......I jedni i drugi misle da su patriote....Sto se tice ist.komita...istorija nije bas tako jednostrana...ima vise uglova gledanja..