14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Razriješen Sošić - osveta za Božićni ustanak?

Društvo

Tag Gallery
Comments 21

Razriješen Sošić - osveta za Božićni ustanak?

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore razriješila je dužnosti umjetničkog direktora Crnogorskog narodnog pozorišta Željka Sošića.

Kako je navedeno u Rješenju, razlog za ovakvu odluku je taj što je za direktora ove javne ustanove naimenovan "umjetnik visoke reputacije, pa imenovanje umjetničkog direktora nije obavezno."

Nije poznato ko je "umjetnik visoke reputacije", koji će očigledno objediniti sve direktorske funkcije u CNP-u, ali je poznato da je to glumac Marko Baćović, kao što je jasno da je, nezavisno od tog rješenja, kadrovska politika apostolske vlade spoj partijskog uhljebljenja i revanšizma.

A razlog za revanšizam mogao bi biti i taj što je Sošić reditelj i scenarista kultne televizijske serije "Božićni ustanak" - koja je prikazala istorijske činjenice iz perioda 1918/19, odnosno perioda aneksije Crne Gore od strane Srbije i Božićnog ustanka čiju godišnjicu Vlada niti je obilježila niti pominjala.

Iako je nedavno u Murinu premijer Krivokapić kazao da Crna Gora pamti ljudske žrtve, čini se da je on one iz perioda "bijelog terora" zaboravio, pa je tako ostao nijem na godišnjicu jednog od najstravičnijih zločina crnogorske istorije - stradanja porodice Zvicer.

Sa druge strane, "nepodobni" Sošić podržao je inicijativu Antene M da porodica hrabrog crnogorskog borca Petra Zvicera dobije ulicu na Cetinju, a tada je, između ostalog, izjavio:

"Njihova lomača boli svakog Crnogorca, i mora zauzeti mjesto u svakom udžbeniku, u kulturi, u usmenim kazivanjima. Ime te ulice biće samo manji dio počasti koju ćemo odati ovim stradalnicima. Veći i važniji dio kojim ćemo se odužiti i Zvicerima i svim ostalim žrtvama za slobodu Crne Gore, biće naša riješenost da sačuvamo državu od onih koji je pokušavaju uništiti više od jednog vijeka", zaključio je on.

Ostaje pitanje da li je ova Sošićeva riješenost bila i glavni razlog za njegovo razrješenje.  

Komentari (21)

POŠALJI KOMENTAR

Matija

@Ranko Zasto glumcima nije problem sada sto van zakona i ustava CG zaposlena osoba sa drzavljanstvom Srbije. Glumci su pokusavili sebe da postave za diretora tesko im je padalo sto moraju da rade jer su navikli da ne rade a uzimaju honorare sa strane.

Ranko

@Roksana roksana, pa glumci i jesu digli glas protiv. Mislim protiv Sosica. Sjetite se pobume cijelog ansambla prosle godine.