10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Primjeri partijskog i porodičnog zapošljavanja u EPCG

Društvo

Comments 8

Primjeri partijskog i porodičnog zapošljavanja u EPCG

Autor: Antena M

  • Viber

Elektroprivreda CG najmoćnija je najuspješnija državna kompanija. Tačnije – bila je do lani. Dolaskom nove uprave, Milutina Đukanovića na čelo Odbora direktora i Nikole Rovčanina ne mjesto izvršnog direktora, EPCG polako počinje da kleca i pokazuje znake lošega vođenja.

Uz nekompetentnost aktuelnog menadžmenta, najčešće pominjano je bjesomučno partijsko zapošljavanje. Podaci koje objavljujemo potvrđuju da Demokratski front i Demokrate tretiraju Elektroprivredu kao izborni plijen i koriste je za uhljebljenje svojih aktivista i članova porodica.

Kadrovanje Milutina Đukanovića

Proces partijskog zapošljavanja počeo je dolaskom bivšeg poslanika DF Milutina Đukanovića na čelo Odbora direktora EPCG. Brojni izvori koje je kontaktirala Antena M, tek u detaljima nepodudarno, nabrajaju primjer za primjerom takvoga kadrovanja. Jedan od prvih Đukanovićevih transfera bilo je dovođenje aktivistkinje DF-a Tanje Malović Kilibarda, zadužene u tom političkom savezu za MZ Bistričko naselje. Iako stalno zaposlena u SO NK, potpisala je Ugovor o djelu sa EPCG!? Navodno, u Opštini je uzela godišnji odmor, a zasnovala istovremeno radni odnos u EPCG!?

Već u prvim danima predsjednikovanja Milutin Đukanović zapošljava u EPCG i ličnog vozača iz stranke, Gorana Kecojevića. Nakon vozača, na red dolazi Đukanovićev lični tjelohranitelj Mićo Banjević. Logično, on biva zaposlen kao šef obezbjeđenja predsjednika Odbora direktora!? Poređenja radi, prethodni predsjednik Igor Noveljić nije imao svog vozača, ni svoje obezbjeđenje, pa, logično, ni šefa te formacije.

Osim o bezbjednosti, novi je menadžment odmah pokazao koliko vodi računa o (samo)promociji. Četiri osobe dobijaju zadatak da se bave "društvenim mrežama, bustovanjem itd". Barem dvojica, međutim, “slavu” su stekli aktivnostima van radnoga mjesta.

Slavko Đukić napravio je onaj znameniti snimak ispred Cetinjskoga manastira sa Kobrama, a Nikola Goranović ( zajedno sa novopečenim novinarom Spasojem Tomićem) skrenuo je pažnju javnosti na sebe vulgarnostima i govorom mržnje na račun poslanice Draginje Vuksanović-Stanković. Goranović je predsjednik mladih DF Nikšića i učesnik svih spornih situacija za vrijeme litija u u tom gradu, tvrde naši izvori. Članica te ekipe je i izvjesna Nikolina Babović, koja se u kampanji DF-a bavila društvenim mrežama. Identitet četvrtog člana nijesmo uspjeli da saznamo.

Ispostavilo se, međutim, da je za te poslove EPCG već angažovala jednu firmu, pa su, osim Đukića koji je i dalje aktivan na FB i to mu je jedini posao, ostalo troje raspoređeno po drugim službama. Na takav razmještaj, navodno, odlučili su se jer je po društvenim mrežama puno pisano o “overbukingu” tih pozicija.

Neka su uhljebljenja poprimala obrise parodije na temu odgovornog odnosa prema kompaniji i politici zapošljavanja. Za bezbjednosno interesantne osobe (imena poznata redakciji) izmišljana su (ne)radna mjesta: po ugovoru o djelu angažovana su četvorica momaka sa sumnjivim biografija, a posao im je bio da, (po dvojica svakoga jutra) dva sata mjere tjelesnu temperaturu onima što ulaze u zgradu EPCG! Nakon toga dvosatnoga “napora”, prepuštali su se slatkom odmoru ostatak dana i čitav naredni, a da im sve lakše padne, navodno, imaju i pravo na korišćenje službenog vozila!?

Prethodnu šeficu službe obezbjeđenja odmah su smijenili, po mišljenju naših sagovornika- da ne bi imala uvid u to ko sve ulazi u zgradu. Navodno, aktivisti DF-a upadali su nenajavljeno i bahato, pa su počeli problemi, jer je ona zahtijevala poštovanje procedura koje su postojale godinama. Na njeno mjesto doveden je, kažu nam, drug ministra Ratka Mitrovića.

Kao efikasan “izum” za uhljebljenje zaslužnih litijaša i partijskih aktivista pokazale su se komisije. Ima ih 12 (uz “gomilu” potkomisija), a tri vode penzioneri EPCG, koji su uzeli otpremnine i umirovili se! No, čim je promijenjeno rukovodstvo, Stevan Knežević, Stanko Vujković i Milovan Perućica aktivirali su i sebe i, kako tvrde naši izvori, šaren kadar za nove članove komisija i potkomisija, ali i za pristojne apanaže koje to članstvo prate!? Rad većine tih komisija i potkomisija sastoji se u tome što neki od njih “nalete po 2 sata u firmu”- u radno vrijeme ili nakon, kako ih radnici ne bi viđeli!?

Među njima je i supruga jednoga od bezbjednosno izuzetno interesantnih lica, konobari iz nikšićkih kafana i sličan profil “eksperata”, sve u skladu sa obećanom meritokratijom kao principom rada nove vlasti. Zapravo, u ta su tijela smještani litijaši i partijski pregaoci kojima je obećana određena mjesečna nadoknada, a da se ne moraju ni pojavljivati! Samo jedna-dvije komisije koje su radile u radno vrijeme, a vodio ih je narečeni Perucica,” pregledale su neke račune, ugovore, kartice…” Još nema najave da su pronašli bilo kakvu nezakonitost. A, navodno, upravo je to glavni zadatak svih 12 komisija - da pronađu dokaze za nepočinstva prethodnog menadžmenta, o kojima su govorili prije preuzimanja vlasti.

Demokrate uzimaju svoj dio

Dolaskom Nikole Rovčanina na scenu stupaju i Demokrate. Novi izvršni direktor dovodi dvije asistentkinje: sekretaricu (iako je zatekao jednu) i pomoćnicu za protokol. Potom, zaposljava šest (po drugom izvoru osam!) savjetnika - svi kadar Demokrata i svi dolaze na, u tom momentu, nepostojeća radna mjesta!!? Da li su na neki način “pokrivena” nakon njihovog dolaska, nijesmo uspjeli pouzdano da saznamo. Jedna od savjetnica Mirjana Adżić dovedena je iz Plužina, đe je bila stalno zaposlena u Opštini.

I Rovčanin zaposljava ličnog vozača - iako je EPCG već imala petoricu šofera u stalnom radnom odnosu koji su do tada vozili po potrebi sve, pa i direktore. Digresija na već elaboriranog Milutina Đukanovića, koji, po uzoru na Rovčanina, dovodi šest savjetnika Odbora direktora, plus savjetnicu za medije i savjetnicu za protokol. Ukupno – osmoro! Tako, valjda, funkcioniše partijski reciprocitet u EPCG?!

Članovi Odbora direktora nikada prije nijesu imali pravo da koriste službena vozila. Sada, navodno, trojica članova Odbora (Radusinović sa Cetinja, Radoševic iz Pljevalja i Dožić iz Kolašina) imaju odobrenje da koriste službena vozila cjelodnevno, kartice za gorivo… Sve to plaća EPCG. Ili, kako bi to nekada vrisnuli “kritički” mediji i bivši nevladin sektor – “to su naše pare”.

Rođeni brat direktora EPCG Nikole Rovčanina nedavno je, sa preko 40 drugih, zaposlen u TE Pljevlja, tvrdi naš izvor i pita se kako to da niko nije objavio tu informaciju?

Finansijski direktor EPCG Miro Vračar svoju je sestru iz Opštine Plužine preveo u stalni radni odnos u tamošnjoj Poslovnici snabdijevanja! Do skoro je to samo bio info punkt sa jednim zaposlenim. Sad je pretvoren u poslovnicu da bi pomenutoj gospođi namjestili šefovsko mjesto i “primili još ko zna koliko nepotrebnih radnika, jer u Plužinama nemaju šta da rade” – kategorični su sagovornici Antene M!?

“U HE ‘Perućica’ je zaposlen onaj Babović koji je palio transparent u Danilovgradu nekoliko puta. Dolazi na posao povremeno. Brat popa Krušića iz Nikšića je takođe u Građevinskoj grupi koja pripada Perućici. Sa njim je primljen i rođeni brat Joanikijevog vozača. Obojica su u prostorijama Mehanizaciji HE Perućica u Nikšiću. Sa njima je i bokser Mićo Gajović. Ti ljudi nemaju nijedan radni zadatak, nego samo primaju platu. Nijedno zaduženje im niko ne može dati jer oni nemaju školu da bi mogli obavljati ijedan od poslova koji se tu radi. Radnici između sebe to komentarišu ali nemaju kome da se požale, jer oni samo kažu – ‘nama je rečeno da ne moramo ništa da radimo’.”

Svjedočenja sagovornika Antene M ne završavaju ni ovim primjerima. Objašnjavaju da je razrađena prava strategija manipulisanja brojem zaposlenih nakon dolaska novoga menadženta i da, stoga, podaci saopšteni u Skupštini CG nijesu vjerodostojni!?

“Oni tim ljudima daju ugovore na mjesec-dva, pa produžavaju, pa prekidaju i onda samo jednog dana osvanu za ugovorom za stalno! Tačan broj zaposlenih zainteresovani nikako ne mogu dobiti na način na koji to traže! Jer traže na neki konkretan datum. A, oni bukvalno dan prije toga datuma raskinu veliki broj ugovora - recimo u petak - i onda u ponedjeljak obnove ponovo sve te ugovore i ubace jos nekoliko više. Moraju tražiti drugačije, po periodu ukupan broj ikada zaključenih ugovora, a ima ih raznih. Od ugovora o djelu, ugovora o privremenim i povremenim poslovima, do ugovora za pružanje usluge... nazivaju ih raznim imenima da im se ne bi ušlo u trag.”

Izvori Antene M, osim što su “nacrtali” model kojim aktuelni menadžment EPCG pokušava da doskoči znatiželjnicima i sakrije, sada već stotine (!?) novozaposlenih, tvrde da se za početak naredne godine uveliko priprema nova sistematizacija, koja će “legalizovati” radna mjesta svih partijskih uhljeba.

U međuvremenu, slušaćemo price o poštenom I odgovornom odnosu prema državnim resursima, o uštedama sad i meritokratiji odmah, o ruci pravde i jednakim šansama za sve. A, jadna EPCG nema s kim da podijeli teret ispunjavanja predizbornih obećanja. Pa, koliko izdrži.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Marinko

Kako vas nije sram i stid.Nema špiju ni poltrona Dpsa što nije zaposlen u Elektroprivredu.Ima ih koji su zaposleni a neznaju đe im je radno mjesto,po 10 godina nijesu dolazili na poso.Kako se boriti sa korupcijom i kriminalom koje je Dps imstaliro,ako nedovedeš svoje ljude.Šta ovi lopovi Dpsa pošten

Radmila

Odlična fotka, piskaranje nije bitno

Đoko Orlandić

Ovo nijesu radili ni najgori vjerski fanatici-Talibani koji su se spustili sa onih planinskih pustara nakon ulaska u Kabul. U CG nema više kriminalac na ulici, svi su dobili uhljebljenje u državnim institucijama. Mada ni oni nijesu ništa gori od onih 12 "apostola".