15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
''Crna Gora NE NUDI SAMO MORE''

Društvo

Comments 0

''Crna Gora NE NUDI SAMO MORE''

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Turizam kao strateška grana naše privrede sve više dobija na značaju u strukturi crnogorskog BDP-a, kazala je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Željka Radak Kukavičić.

„Turizam učestvuje u BDP-u naše zemlje sa oko 22 odsto, dok je, da podsjetim, učešće turizma prije desetak godina bilo svega 10 odsto“, dodala je Radak Kukavičić na konferenciji MIBES.

Crna Gora nije samo more

U svjetskim okvirima, dominantno smo, kako je istakla, prepoznati po našem moru i plažama.

„Međutim, moram da kažem da sem plaža i mora, Crna Gora, kao mala destinacija, na malom prostoru nudi mnogo više. Nastojimo da tu ponudu, koja je manje poznata, poput ponude zaleđa primorja i sjevera više uvežemo sa ovim što je primorski region i da je kao takvu ponudimo turistima“, navela je ona.

k1

Željka Radak Kukavičić

U našoj državi, iz godine u godinu, sve je veći broj turista koji ne dolaze samo zbog mora.

„Oni dolaskom na primorje dio odmora posvete ostatku ponude Crne Gore“, ističe Radak Kukavilić.

Promet dostigao nivo iz ’80-ih

U prošloj smo sezoni, podsjetila je Radak Kukavičić, imali promet od 1,8 miliona turista, a broj noćenja prešao je 12 miliona.

„Najveći broj ostvarujemo od inostranog turističkog prometa, pa strani turisti učestvuju sa 93 odsto u strukturi noćenja. Dakle, domaći turizam učestvuje svega 7 odsto u ukupnom prometu“, pojasnila je direktorica NTO.
Još pretprošle godine smo, napomenula je, došli do prometa koji smo imali 1987. godine.

k6

„Dakle, sva zbivanja u regionu uticala su na to da turizam kao grana koja ima izuzetno elastičnu tražnju je pretrpio saturaciju, a sada se vraćamo na ’80-e godine. Vjerujem da Crna Gora, ali i region imaju veliki potencijal koji moraju iskoristiti“, istakla je ona.

Ravnomjerniji regionalni razvoj, smatra Radak Kukavičić, postićiće se diverzifikacijom turističke ponude.

U postizanju zacrtanih ciljeva, navodi ona, NTO je limitirana budžetom.

„Naš budžet je milion eura, ali složićete se da ga moramo jako pažljivo planirati i jako pažljivo trošiti“, tvrdi Radak Kukavičić.

Polovina prometa u Budvi

Polovina turističkog prometa ostvaruje se u Budvi, istakla je direktorica Turističke organizacije Budva Jelena Glušević.

„U proteklih nekoliko godina nekih 45 do 50 procenata ukupnog turističkog prometa, ako pričamo o fizičkim pokazateljima realizuju se upravo na teritoriji naše opštine“, dodala je Glušević.

k5

U našoj je državi, kako je dodala, registrovano 105 visoko kvalitetnih hotela, odnosno, hotela koji potpadaju pod kategoriju od četiri i pet zvjezdica.

„To svakako treba da nam bude opredjeljenje i podsticaj za dalje razvijanje ionako kvalitetnih kapaciteta“, zaključila je Glušević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR