15 °

max 25 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za projekte organizacija civilnog društva tokom 2023. izdvojili više od 375.000 eura

Izvor: fAKT

Društvo

Comments 0

Za projekte organizacija civilnog društva tokom 2023. izdvojili više od 375.000 eura

Autor: Antena M

  • Viber

"Podržani = Osnaženi” je trogodišnji program podrške razvoju civilnog društva koji realizuje Fond za aktivno građanstvo (fAKT) u saradnji sa Zakladom za razvoj zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, a uz podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave - saopšteno je iz Fonda za aktivno građanstvo.

Istakli su da je tokom prošle godine u Crnoj Gori podržano 36 projekata organizacija civilnog društva i neformalnih grupa građana, u ukupnom iznosu od čak 375.720 eura.

Prema riječima izvršne direktorice Fonda za aktivno građanstvo Anice-Maje Boljević, program je osmišljen kao odgovor na nedostatke u demokratskim kapacitetima crnogorskog društva, sistemima odgovornosti, kao i reakcija na stagnaciju ekonomskog i društvenog razvoja.

- Okosnicu programa Podržani=Osnaženi čine tri grant šeme: Zajednica u akciji, Aktivno učešće i Javno zastupanje. Osim pružanja ciljane finansijske podrške, program je usmjeren i na uključivanje novoosnovanih organizacija i neformalnih grupa kako bi se odgovorilo na nedovoljnu vidljivost i pristup lokalnim organizacijama građanskog društva u manje razvijenim područjima Crne Gore. Opravdanost ovakvog pristupa najbolje se ogleda u broju aplikacija pristiglih tokom protekle godine, a bilo ih je 125 - saopštila je Boljević.

Kako je saopšteno, u okviru tri grant šeme, tokom 2023. godine pristiglo je više od 120 aplikacija, a finansijsku podršku dobilo je čak 36 projekata u iznosu od 375.720 eura.

Program „Podržani=Osnaženi“, osim finansijske, uključuje i brojne druge komponente kao što su razvoj kapaciteta, aktivnosti dijeljenja znanja i najboljih praksi, učenje kroz učešće u konkretnim akcijama. Poseban akcenat je na pristupu osnaživanja građanskog društva na putu stvaranja snažnih veza sa građanima i za građane, kroz integraciju u procese javnih politika, uključujući marginalizovane grupe i manje razvijene zajednice.

Ističu da je podrška organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama građana, kroz projekat „Podržani=Osnaženi“ nastavljena i tokom 2024. 

- Tako je prije nekoliko dana kroz grant šemu “Zajednica u akciji” podržano sedam projekata u ukupnom iznosu od 29.306 eura. Sve detalje o načinu prijave, uslovima i potrebnoj dokumentaciji pročitajte ovdje - dodali su u saopštenju.

Iz Fonda za aktivno građanstvo navode i da je otvoren konkurs za grant šemu „Aktivno učešće“.

U okviru tog poziva biće podržani projekti koje predlažu i sprovode lokalne organizacije civilnog društva, u cilju povećanja dobrobiti lokalnih zajednica i/ili tematskih zajednica, u nekoj od prioritetnih oblasti programa Podržani=Osnaženi.

Projekti, kako ističu, mogu trajati od šest do deset mjeseci, a iznos koji može biti dodijeljen za pojedinačni projekat kreće se u rasponu od 7.000 do 15.000 eura.

Poziv je otvoren do 14. maja ove godine, a sve detalje o prijavi i aktuelnim konkursima možete potražiti na sajtu Fonda za aktivno građanstvo, kao i na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR