20 °

max 25 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Operativna grupa da kreira preporuke koje se odnose na prevenciju zavisnosti od igara na sreću

Društvo

Comments 0

Operativna grupa da kreira preporuke koje se odnose na prevenciju zavisnosti od igara na sreću

Autor: Antena M

  • Viber

- O stanju u oblasti igara na sreću najbolje svjedoče alarmantni pokazatelji broja transakcija i količine novca koji je prenesen na inostrane ilegalne sajtove. Tako je za ove transfere u 2022. godini obavljeno 132.109 transakcija čija je vrijednost čak 6.315.019 eura, a u 2023. godini 133.445 transakcija u vrijednosti od 6.183.943 eura - saopšteno je nakon današnje sjednice Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću, kojoj je predsjedavao potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i predsjednik Koordinacionog tijela Momo Koprivica.

Na sjednici je, kako kažu, donijeto niz važnih zaključaka.

Izmjenama Zakona o igrama na sreću, koje su usvojene u decembru 2023. godine, definisane su zabrane i mehanizmi za blokadu inostranih sajtova.

“Na sjednici Koordinacionog tijela definisane su i konkretne mjere u cilju efektnog sprovođenja ovih zabrana, posebno na planu blokiranja bankarskih plaćanja akterima igara koje nijesu registrovane i koje nemaju legalni osnov u Crnoj Gori. Time se, osim zaštite zakonitosti i jednakosti, šalje snažna poruka da ćemo spriječiti sve odlive ka ilegalnim inostranim sajtovima, koji nerijetko služe za finansijske prevare i pranje novca”, kaže se u saopštenju.

Kreiran je i okvir za sprovođenje zajedničkih aktivnosti i formiranje zajedničkih timova Uprave za igre na sreću, nadležne inspekcije i Uprave policije, u cilju borbe protiv svih oblika nelegalnog poslovanja u oblasti igara na sreću.

“Cilj je da se, uključivanjem više aktera, na precizan način, unaprijedi organizacija rada u vezi sa detektovanjem i procesuiranjem svih oblika bezakonja. Takođe, prema izvještaju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija utvrđen je veliki broj školskih ustanova u čijoj blizini se na nepropisanoj udaljenosti nalaze kladionice i drugi objekti za priređivanje igara na sreću, što govori o tome koliko su ignorisane zakonske norme, ali i zanemarene potrebe djece da se zaštite od ekonomskog iskorišćavanja, što su ustavne obaveze države.

Shodno tome, u pripremi je plan odlučnih mjera koje počivaju na analizi stanja o preduzimanju koraka, počev od oduzimanja licenci, koncesija, pa do krivične odgovornosti. Zaključeno je i formiranje Operativne grupe, koja će kreirati preporuke koje se odnose na prevenciju zavisnosti od igara na sreću, posebno kod djece školskog uzrasta i mladih ljudi, a u cilju promocije zdravih stilova života”, naveli su u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR