23 °

max 24 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

24° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
HRA: Vlada da pristupi vansudskom poravnanju sa porodicama žrtava i da im obezbijedi status civilnih žrtava rata

Društvo

Comments 1

HRA: Vlada da pristupi vansudskom poravnanju sa porodicama žrtava i da im obezbijedi status civilnih žrtava rata

Autor: Antena M

  • Viber

- Sjutra se navršava 25 godina od NATO bombardovanja mosta u varošici Murino na sjeveru Crne Gore. Tom prilikom je stradalo šest civila, među kojima troje djece - saopšteno je medijima iz Akcije za ljudska prava (HRA). 

Poginuli su Miroslav Knežević (14), Olivera Maksimović (13), Julija Brudar (11), Vukić Vuletić (46), Milka Kočanović (69) i Manojlo Komatina (72). Četiri osobe su teže povrijeđene.

"Akcija za ljudska prava apeluje na Vladu Crne Gore da pristupi vansudskom poravnanju sa porodicama žrtava i da im obezbijedi status civilnih žrtava rata", piše u saopštenju.

Kako navode tog 30. aprila 1999. oštećeni su i prodavnica i Dom kulture i drugi civilni objekti.

"Sirene se nisu čule, niti je bilo drugog upozorenja na opasnost, što je činjenica utvrđena sudskom odlukom koja je postala pravosnažna. Oštećene porodice su tužile državu za naknadu štete jer ih niko nije upozorio na opasnost od bombardovanja, iako je NATO unaprijed obavještavao nadležne o svim ciljevima koje će gađati", navode iz HRA. 

Ističu da je Vrhovni sud Crne Gore onemogućio naknadu štete zbog navodne zastarjelosti potraživanja, budući da nikada nije vođen nikakav krivični postupak protiv onih koji su bili dužni da građane obavijeste o opasnosti. 

"Odlučujući po reviziji u predmetu porodice Komatina, Vrhovni sud je zauzeo restriktivan stav da parnični sudovi ne smiju utvrđivati je li šteta nastala kao posljedica krivičnog djela ili ne, u cilju primjene dužeg roka zastarjelosti. Utvrđeno je da porodica Komatina nije imala pravo na naknadu štete koja joj je već bila isplaćena, dok su ostalima tužbeni zahtjevi odmah odbačeni kao zastarjeli.

Iako je Vrhovni sud zauzeo stav da su žrtve zakasnile sa utuživanjem prava na naknadu štete, to ne znači da one to pravo nemaju, već da su samo izgubile mogućnost da ga ostvare sudskim putem. Zato je na Vladi Crne Gore da ispuni svoju prirodnu i moralnu obavezu i porodice žrtava napokon obešteti", objašnjavaju u saopštenju.

Napominju da je na sjednici Drugog redovnog zasjedanja Skupštine Crne Gore prošle godine, 29. decembra, zadužena Vlada, konkretno Ministarstvo rada i socijalnog staranja pod upravom ministarke Naide Nišić, da najkasnije do 1. marta 2024. izradi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti kojim bi se riješio status i obeštećenje porodica državljana Crne Gore koji su poginuli tokom bombardovanja 1999. godine i status ranjenih tom prilikom, kao i status porodica žrtava ratova nakon 1990. godine koje su državljani Crne Gore.

"Međutim, Ministarstvo već dva mjeseca kasni sa finalizacijom ovog rješenja, zbog čega je HRA od premijera Milojka Spajića danas zahtijevala da u skladu sa svojim nadležnostima ubrza okončanje ovog procesa i informiše javnost kada se predložene izmjene mogu očekivati. Predstavnici HRA će sjutra prisustvovati memorijalnom okupljanju kod spomen-obilježja u Murinu, u organizaciji NVO Nikada vas nećemo zaboraviti, porodica žrtava, mjesne zajednice Murino, Eparhije budimljansko – nikšićke i Srpskog nacionalnog savjeta", zaključuju u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bajo

Hoce li se ispitati da li je neki partijski aktivista jedne tada velike srpske partije dobio informaciju da ce biti gadjan most. Ali i instrukciju da o tome cuti i da skloni svoje . Jer bile su potrebne žrtve, isto kao oni ljudi kojima je receno da ostanu u zgradi RTS . Dokazano. Direktor odlezao kaznu od 10 god. Malo , nezavisni novinari , procackajte ovo oko bombardovanja Murina.Na svasta mozete naici.