21 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nacionalni parkovi: Sječa stabala u NP Durmitor urađena po Planu gazdovanja privatnim šumama

Društvo

Comments 0

Nacionalni parkovi: Sječa stabala u NP Durmitor urađena po Planu gazdovanja privatnim šumama

Autor: Antena M

  • Viber

Sječa stabala u Nacionalnom parku Durmitor urađena je po Planu gazdovanja privatnim šumama, saopšteno je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Reagovanje NPCG prenosimo integralno:  

“Osnovna uloga Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore je zaštita, unapređivanje i promocija njihovih najznačajnijih vrijednosti koju realizujemo u saradnji sa nadležnim subjektima i u skladu sa strateškim dokumentima, kako petogodišnjim Planovima upravljanja tako i jednogodišnjim Programima upravljanja. S tim u vezi, od posebnog je značaja saradnja sa lokalnim zajednicama koje gravitiraju prostorima zaštićenih područja a koja uključuje i vršenje doznake na njihovim privatnim imanjima, u skladu sa svim zakonskim normama.

U cilju pravovremene informisanosti javnosti, a u vezi sa netačnim izjavama o sječi stabala u NP Durmitor, Uprava ovog zaštićenog područja ističe da je sva doznaka šume u privatnom vlasništvu na prostoru Nacionalnog parka „Durmitor“ urađena po Planu gazdovanja šumama u privatnoj svojini za 2023. godinu br. 05 – 1370, a u skladu sa Programom upravljanja Nacionalnim parkom „Durmitor“ za 2023. godinu koji je usvojen od strane resornog Ministarstva.

 
Ističemo da Uprava Nacionalnog parka Durmitor na čelu sa direktorom Perom Popovićem odgovorno sprovodi usvojene programe i planove za NP „Durmitor, te posjeduje kompletnu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem. Naime, riječ je o privatnoj šumi vlasnika Karadžić Bratislava, kome je odobreno 20,19 m3 bruto drvne mase četinara i Karadžić Branislava, kome je odobreno 19,94 m3 bruto drvne mase četinara, a koji su bili uvršteni u plan doznake šume za 2023. godinu u skladu sa Planom gazdovanja šumama u privatnoj svojini na prostoru NP Durmitor. Naglašavamo da je ta šuma doznačena, pri čemu je ispoštovana sva zakonska procedura koja važi za zaštićena područja. Ista doznaka je odobrena od strane inspektora za šumarstvo. Riječ je o III zoni zaštite, ukupno je posječeno 15 stabala a ne „više od 50“ kako se navodi u tekstu koji su objavile danas „Vijesti“.

Uprava Nacionalnog parka daje na uvid Plan gazdovanja privatnim šumama za 2023. godinu, Rješenja o dozvoli sječe kao i Knjigu doznake stabala i prijema drvnih sortimenata.

Isto tako, imajući u vidu da nije prvi put da se u javnosti plasiraju netačne informacije od strane pojedinih lica, a što mogu potvrditi i vlasnici svih privatnih parcela na kojima se nalazi šuma na prostoru NP Durmitor, ovim putem molimo predstavnike medija da prije objavljivanja sličnih informacija, najprije iste provjere i kontaktiraju Upravu Nacionalnih parkova radi utvrđivanja činjeničnog stanja”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR