30 °

max 30 ° / min 19 °

Ponedjeljak

17.06.

30° / 19°

Utorak

18.06.

31° / 20°

Srijeda

19.06.

33° / 21°

Četvrtak

20.06.

35° / 23°

Petak

21.06.

34° / 23°

Subota

22.06.

34° / 25°

Nedjelja

23.06.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kao da neko želi da vidi koliko dugo može izdržati Milivoje Katnić: Zašto Radović i Marković ćute na preporuke Cemija?

Izvor: Pobjeda

Društvo

Comments 5

Kao da neko želi da vidi koliko dugo može izdržati Milivoje Katnić: Zašto Radović i Marković ćute na preporuke Cemija?

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Višeg suda Zoran Radović i prvi čovjek Vrhovnog državnog tužilaštva Milorad Marković već sedam dana ignorišu preporuke i upozorenja NVO Centar za monitoring i istraživanje (Cemi) koja je 18. maja, nakon posjete pritvorenom bivšem glavnom tužiocu Milivoju Katniću u Istražnom zatvoru u Spužu, između ostalog, konstatovala - ,,da Specijalno državno tužilaštvo ne poštuje osnovne principe Zakona o krivičnom postupku u pogledu postupanja u pritvorskim predmetima“.

Nakon prvog neuspješnog pokušaja obilaska Milivoja Katnića u pritvorskoj jedinici, kada su zatvorski stražari spriječili susret (!), Cemi je 13. maja dobio vanrednu dozvolu Višeg suda, a predstavnik te nevladine organizacije je 15. maja obišao Istražni zatvor u Spužu i razgovarao sa bivšim glavnim specijalnim tužiocem Katnićem.

LOŠI USLOVI

Boravak predstavnika Cemija u pritvorskoj jedinici u Spužu bila je prva posjeta jedne nevladine organizacije koja se bavi, između ostalog, i pitanjima zaštite ljudskih prava, od 14. aprila kada je Milivoje Katnić lišen slobode.

Punih mjesec dana, sve do 15. maja, van uskog porodičnog kruga - Katnićev sin i sinovac imaju mogućnost da ga posjećuju naizmjenično jednom sedmično - niko drugi nije mogao da posjeti pritvorenog bivšeg glavnog specijalnog tužioca.

"Za vrijeme posjete, naš predstavnik je imao priliku da se uvjeri da uslovi pritvora nijesu na zadovoljavajućem nivou", konstatovao je predstavnik Cemija, uz napomenu da, osim ,,pristupa čistoj posteljini i higijenskim sredstvima koje dobija od porodice“, ćelija u kojoj se Katnić nalazi je ,,puna vlage“.

Ističe se, takođe, da Katnić nije imao primjedbi na postupanje osoblja UIKS-a, ali upozoravaju rukovoditelje Višeg suda i Vrhovnog državnog tužilaštva da je Katniću ,,ozbiljno narušeno zdravstveno stanje uzrokovano dužim periodom štrajka glađu i žeđu“.

Milivoje Katnić je u štrajk glađu stupio 14. aprila, odmah nakon što je lišen slobode, a da nije bila ni napisana naredba za sprovođenje istrage. Kasnije je nastavio štrajk glađu jer je postupajući specijalni tužilac Miloš Šoškić, kako je istakao Katnić, ,,svjesno prekršio njegova ljudska prava, onemogućavajući da saslušava svjedoke“.

Zbog tretmana Specijalnog državnog tužilaštva koje je, kako je istakao pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac, postupalo ,,po nezakonitim nalozima glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića“ – pritvoreni Katnić je 6. maja stupio u štrajk žeđu.

Od tada nije bilo nikakve javne reakcije ni iz Specijalnog državnog tužilaštva na čijem je čelu Vladimir Novović, niti od Vrhovnog državnog tužilaštva kojim rukovodi Novovićev bliski prijatelj Milorad Marković. Na brojne upite medija, nije bilo oglašavanja iz te dvije državne institucije.

Niti je bilo komentara nalaza Cemija u kojima je iznijeto puno dokaza koji govore o nehumanim uslovima, ali i vrlo pristrasnom, politikantskom, ali i postupanju mimo zakona Specijalnog državnog tužilaštva, zbog čega je ozbiljno ugrožen i život Milivoja Katnića.

KRITIKA POSTUPANJA NOVOVIĆEVOG SDT-A

Kao nevladina organizacija, koja već dugi niz godina prati sudske postupke, sa ciljem unapređenja poštovanja ljudskih prava u pravosudnom sistemu Crne Gore, Cemi je konstatovao da ,,mjera određivanja pritvora gospodinu Katniću nije adekvatna, jer ista, prema našem shvatanju u datim okolnostima, ne služi svojoj svrsi – obezbjeđenju prisustva okrivljenog i nesmetanom vođenju krivičnog postupka“.

Zato Cemi preporučuje da Specijalno državno tužilaštvo predloži Višem sudu primjenu blažih mjera, ,,poput mjera nadzora“, odnosno kućnog pritvora.

U nalazima ove respektabilne nevladine organizacije vrlo se precizno – ali i veoma oštro - kritikuje postupanje Specijalnog državnog tužilaštva na čijem je čelu Vladimir Novović, kao i radnje koje je preduzimao ili odbio da preduzme specijalni tužilac Miloš Šoškić.

Ističe se da SDT ne poštuje osnovne principe Zakona o krivičnom postupku kada je riječ o postupcima u pritvorskim predmetima.

"Cijenimo da Specijalno državno tužilaštvo do sada nije poštovalo obavezu svih pravosudnih organa da trajanje pritvora bude u granici najkraćeg neophodnog vremena, niti je pokazalo dovoljan nivo senzibiliteta za zdravstveno stanje pritvorenika Katnića i hitnosti u postupanju, kako bi se eventualnim obezbjeđenjem neophodnih dokaza i saslušanja svjedoka omogućili da se gospodinu Katniću ukine pritvor ili eventualno odredi blaža mjera obezbjeđenja prisustva, poput zabrane napuštanja stana", sugerišu iz Cemija, na čijem je čelu dr Zlatko Vujović.

Pobjeda je u više tekstova pisala o teškom ogrešenju o zakone postupajućeg tužioca Šoškića, pogotovu promjenu smjera istrage od navodnog Katnićevog učešća u kriminalnoj organizaciji do potrage – nakon naredbe o proširenju istrage – o ugovorima o djelu najamnih radnika koje je bivši glavni specijalni tužilac angažovao da rade na njegovom imanju u Grbama, u Novom Selu?!

Dvosatni video dodatnog saslušanja Milivoja Katnića od 3. maja, koji je naš list objavio na Jutjub kanalu, a koji ima više od 60.000 pregleda, razotkrio je brojne manipulacije kojima je specijalni tužilac Šoškić pribjegavao, sve u uzaludnim naporima da ,,pronađe“ dokaze koji bi kompromitovali njegovog bivšeg kolegu, nekadašnjeg specijalnog tužioca Katnića.

PREPORUKA ZA MARKOVIĆA

Ključna preporuka iz pisma Cemija vezana je prvenstveno za Milorada Markovića, vrhovnog državnog tužioca.

"Očekujemo da ćete, koristeći zakonom propisane mogućnosti iz člana 131 i 132 Zakona o državnom tužilaštvu, glavnom specijalnom tužiocu Novoviću izdati obavezujuće uputstvo za postupanje u predmetu protiv okrivljenog Katnića, ukazujući da postupajući tužilac Šoškić u ovom predmetu hitno intenzivira sprovođenje neophodnih istražnih radnji kako bi u najkraćem roku prestale okolnosti usljed kojih mu je odlukom Višeg suda produžen pritvor", ističu iz Cemija.

ZVANIČNI MUK

Uz važnu napomenu na kraju – da se ni u jednom trenutku tokom procesa ne smije izgubiti iz vida – pretpostavka nevinosti i činjenica da ,,lica u pritvoru nijesu osuđena, tj. njihova krivica nije dokazana“.

Pismo Cemija upućeno je 18. maja i, po logici stvari, zahtijevalo je hitnu reakciju i Višeg suda i Vrhovnog državnog tužilaštva. Prema informacijama Pobjede, o nalazima i preporukama Centra za monitoring i istraživanje su obaviještene i brojne međunarodne adrese.

Pobjeda je pokušala da dobije odgovor od Evropske komisije u Podgorici, ali do zaključenja ovog broja nije bilo odgovora na pitanja.

Nakon što su, pred Dan nezavisnosti, saznali za dopis Cemija na adrese Višeg suda i VDT-a, pokušali su da dobiju zvanične odgovore o planiranim akcijama državnih tužilaštva i nadležnog suda koji određuje pritvor, ali su pitanja ignorisali i Milorad Marković i Zoran Radović.

Kao što je već opisano, u nalazima ove NVO vrlo se precizno kritikuje postupanje Specijalnog državnog tužilaštva i od vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića se traži hitna mjera. No, iako je pismo Cemija upućeno 18. maja na adrese Višeg suda i Vrhovnog državnog tužilaštva – za sada nema nikakve reakcije.

Kao da neko želi da vidi - koliko dugo može izdržati Milivoje Katnić?!

Pritvor kao kazna - u Spužu ima više pritvorenika nego osuđenika

Dnevni list Vijesti je juče citirao frapantan podatak iz pisma Cemija: prema podacima te nevladine organizacije, koji su dobijeni kroz zahtjev za slobodan pristup informacijama, na dan 16. maja 2024. godine u pritvoru je bilo 555 osoba, dok su na izdržavanje kazne bila – 523 lica.

"Ovi podaci ukazuju na pretjerano korišćenje pritvora, iako bi on trebalo da bude posljednja mjera, rezervisana za slučajeve kada su iscrpljene sve druge blaže opcije", konstatuje se u nalazu Centra za monitoring i istraživanje u koji je Pobjeda imala uvid.

Osim toga, iz Cemija upozoravaju da je ,,broj lica koja se nalaze u pritvoru skoro duplo veći od samih kapaciteta Istražnog zatvora, a neka lica u pritvoru provedu - i do tri godine“?!

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Dada

Amnesty International je ovih dana dobio dopis o slucaju gosp. Katnica, tako da ce ministarstvo pravde Crne Gore morati odgovoriti na citav set pitanja koje je ta velika svjetska Organizacija pripremila. Treba napomenuti da ta organizacija ima i politicku tezinu, gdje su krsenja prava eklakantna.

mijo popovic

Katnic je unaprijed osuđen, i svi dokazi i apeli se veoma malo odrazavaju na policijsku huntu koja danas vlada CG. Iskustva iz totalitarnih rezima poucavaju nas da je rezim prema zatvorenicima savjesti bezobziran i uporan u svojim zamislima. Jedino ih moze osujetiti snazan unutrasnji i vanjski pritisak, kojega nazalost nema

Anton

Oni moraju dati odgovore koje dokaze imaju protiv gospodina Katnica, zasto je u pritvoru i zasto se istrajava u produženju koliko vidimo nezakonitog pritvora! Katnic je politički zatvorenik, koji je u ovoj anarhiji zarobljen od strane BIA, jer ovo vise nisu institucije Crne Gore