15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na pozitivnoj listi tri nova lijeka za multiple sklerozu

Društvo

Comments 0

Na pozitivnoj listi tri nova lijeka za multiple sklerozu

  • Viber
Udruženja pacijenata u Crnoj Gori uputiće narednih dana Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje dopis u kojem će ih upoznati sa ključnim problemima sa kojima se suočavaju, ali i tražiti izmjene pojedinih pravilnika i zakona kako bi se unaprijedila njihova prava, piše Pobjeda.

Ovo je zaključeno na jučerašnjem prvom regionalnom susretu udruženja pacijenata organizovanom u Podgorici.

Predsjednica Udruženja multiple skleroze Crne Gore Andrijana Nikolić kazala je Pobjedi da će od nadležnih tražiti da jedan ili dva predstavnika Udruženja pacijenata ubuduće budu uključeni u radne grupe Ministarstva zdravlja i Fonda gdje se donose krucijalne odluke.

– Vodimo humanu bitku za prava pacijenata. Za reumatoidne bolesnike borićemo se da dobiju pravo na banju, bar svake druge godine. Tražićemo i da se unaprijedi pravilnik za ortopedska pomagala, odnosno da se period do ponovnog recepta sa četiri smanji bar na tri godine. Pokrenućemo i pitanje osnivanja fonda za rijetke bolesti, ali i način dodatnog finansiranja rijetkih malignih oboljenja – istakla je Nikolić.

Na jučerašnjem skupu bilo je riječi i o novoj uredbi o kriterijumima za stavljanje, odnosno skidanje ljekova sa pozitivne liste, koja donosi novinu - da zahtjev za podnošenje, stavljanje ili skidanje lijeka sa liste mogu podnijeti i udruženja pacijenata.

Nikolić kaže da su još krajem januara Ministarstvu zdravlja podnijeli inicijativu tražeći paralelno pozitivnu listu imunomodelatorne terapije za multiple sklerozu, te da su dobili pozitivan odgovor i tri lijeka su stavljena na novu listu. Ipak, kako ističe, ne zna o kojim ljekovima se radi, jer kao udruženje nemaju pravo da traže naziv medikamenata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR