Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Rok osam dana: Prekid postupka ili novi dokazi u slučaju Lakićević-Đuranović

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Pobjeda

Rok osam dana: Prekid postupka ili novi dokazi u slučaju Lakićević-Đuranović Foto: Pobjeda

Sutkinja Nada Rabrenović će u roku od osam dana odlučiti da li će prekinuti postupak protiv suspendovane profesorice Univerziteta Crne Gore Bojane Lakicević - Đuranović zbog plagiranja ili će prihvatiti prijedlog tužiteljke da se izvedu novi dokazi o ovom slučaju.

U Osnovnom sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje Lakićević-Đuranović, kojoj sude zbog sumnje da je plagirala naučni rad objavljen u časopisu "Pravni život" Udruženja pravnika Srbije.

Optužena je da je prepisala specijalistički rad svog studenta Đorđija Drinčića.

Tužiteljka Ana Radović zatražila je da se od Etičkog komiteta UCG pribavi podatak da li je donijeta odluka tog tijela u pogledu utvrđivanja kršenja akademskog integriteta.

Ovo je bilo neprihvatljivo za branioca Lakićević Đuranović, advokata Gorana Velimirovića.

-Nemamo podatak da li je postupak pokrenut pred Etičkim komitetom UCG, niti taj organ ima veze sa ovim. Ovo je prvi sudski postupak za ovo krivično djelo u Crnoj Gori i po vašim odlukama će se nadalje određivati sudska praksa pa molim sud da veoma suptilno protumači naš stav- kazao je Velimirović.

Osnovno državno tužilaštvo, po prijavi NVO Centar za građansko obrazovanje, krajem septembra prošle godine je Osnovnom sudu u Podgorici podnijelo optužni prijedlog protiv profesorice zbog sumnje da je plagirala naučni rad "Uloga i značaj suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava Evropske unije - primjeri iz prakse" koji je objavljen u naučnom časopisu "Pravni život" Udruženja pravnika Srbije, koji se publikuje u sklopu Kopaoničke škole prirodnog prava.

Optužena je da je prepisala specijalistički rad svog studenta Đorđija Drinčića, te joj na teret stavljaju krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora.

Ostavi komentar

0/300