11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zaplijenjeni telefoni Dedovića i Stamatovića

Hronika

Comments 0

Zaplijenjeni telefoni Dedovića i Stamatovića

Izvor: Pobjeda

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Grčki specijalni policijski tim otputovaće u Srbiju kako bi sa kolegama iz te države razmijenili povjerljive informacije o ubistvu vođe škaljarskog klana Igora Dedovića i visokopozicioniranog člana te grupe Stevana Stamatovića koje se dogodilo u nedjelju u restoranu u atinskoj opštini Vari – piše grčki Kathimerini.

Tu informaciju za Pobjedu nije ni potvrdila, ni demantovala portparolka grčke policije Ioana Roziokou.

Saradnja službi 

Ukoliko je ova informacija tačna, može da navodi na zaključak da su grčki istražitelji na tragu ubicama za koje se sumnja da su iz došli iz Srbije. Moguće je, međutim, da grčki istražitelji pokušavaju da razmjenom povjerljivih informacija sa službama uz regiona ispituju da li je nedavno uhapšena grupa dvojice srpskih državljana i Hrvata povezana sa ovim zločinom.

Portparolka Roziokou je u izjavi za Pobjedu navela da je istraga tajna i da ne može da iznese puno detalja o njoj.

"Ono što mogu da kažem je da je oko 18:30 sati u nedjelju veče, četvoro maskiranih napadača, upalo u restoran u Variju i ispalilo smrtonosne hice u dvojicu crnogorskih državljana i ranilo suprugu jednog od njih" – saopštila je Roziokou.

U rješavanje ovog slučaja uključena je i policija iz Crne Gore, koja je u komunikaciji sa kolegama iz Grčke.

"Generalno, praksa je da kada se nešto ovako desi, sarađujemo sa matičnim zemljama stradalih državljana. To je slučaj i sada. Sarađujemo sa crnogorskom policijom i crnogorskim vlastima, a pomoć imamo i od Interpola i Europola" – kazala je Pobjedi Roziokou.

Ona je potvrdila pisanje Pobjede da je supruga Stevana Stamatovića, Mileva Stamatović otpuštena iz grčke bolnice, nakon što je zadobila lakše povrede.

Fotografija

Brojni grčki mediji su juče objavili prve fotografije osoba za koje se smatra da su likvidirale Dedovića i Stamatovića. Kako bezbjednosna kamera u restoranu nije radila, grčka policija je izuzela snimke sa kamera u okolini i na jednom od video zapisa uočili su četiri osobe, obučene u crno, kako prilaze restoranu.

Iste kamere su zabilježile kako se četiri osobe žurno udaljavaju par minuta nakon zločina.

Snimci koji su prikazani, međutim, teško da će biti od velike koristi istražiteljima, jer se, osim kontura, teško mogu uočiti obrisi lica počinilaca koji bi softverskom analizom kasnije mogli da otkriju identitete zločinaca.

Ipak, istražitelji se nadaju da će neki drugi detalj možda biti od koristi, a još će se sprovesti analiza snimaka sa nekih drugih kamera jer sada je makar poznat pravac kojim su se udaljili sa mjesta zločina.

Pravci istrage

Grčki mediji objavili su da su supruge Dedovića i Stamatovića iskazale želju da što prije napuste Grčku. 

Portal Kathimerini piše da su u nedjelju uveče, službenici Ministarstva za zaštitu građana smatrali neophodnom bližu saradnju grčkih i srpskih organa za sprovođenje zakona.

"Ostaje nejasno da li su dvojica muškaraca, za kojima je izdata međunarodna potjernica, pokušali da sakriju tragove u Grčkoj ili su odlučili da koordinišu svoju ilegalnu aktivnost u Atini" – piše Kathimerini.

Prema pisanju grčkog CNN, službenici Sektora za ubistva i Odjeljenja za kriminalističke istrage su zaplijenili mobilne telefone žrtava, kao i bankarske kartice pronađene kod jednog od dvojice Crnogoraca, kako bi pokušali, kroz forenzičku analizu komunikacije, da dođu do nekih tragova koji bi eventualno vodili do počinilaca dvostrukog ubistva.

Otkrivena lokacija

"Mobilni telefoni žrtava poslati su forenzičkim laboratorijama kako bi se došlo do informacija sa kim su komunicirali dok su bili u Atini" – navedeno je u tekstu CNN-a.

Policijska istraga je usredsređena i na pronalaženju stanova u kojima su se skrivala dvojica crnogorskih državljana.

"Istražni organi otkrili su falsifikate kojima su se ubijeni Dedović i Stamatović služili tokom boravka u Grčkoj, a čine se napori da se otkriju i njihova prebivališta, odnosno skrovišta u toj zemlji" – piše grčki Kathimerini.

Sa druge strane, CNN prenosi da se sumnja da su se Dedović i Stamatović skrivali u južnom predgrađu gdje bi trebalo da nađu tragove njihovog života u Grčkoj.

Prema evidenciji bezbjednosnih službi Crne Gore, jedan od vođa škaljarskog klana bio je Dedović, dok je Stamatović bio istaknuti član ove grupacije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR