9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta je država zaplijenila u tri najveća slučaja: Od Kalićevih stanova do ruskih bazena

Izvor: TO Rožaje

Hronika

Comments 0

Šta je država zaplijenila u tri najveća slučaja: Od Kalićevih stanova do ruskih bazena

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Stanovi, vikendice, luksuzni automobili, bazeni akcije u crnogorskim bankama, samo su dio onoga što je Uprava za imovinu zaplijenila u tri najveća slučaja zapljene imovine „Kalić“, „Šarić“ i u slučaju „Rus Khvan“ od 2010. do 2015. godine.

Odlukama crnogorskih sudova, sva zaplijenjena imovina vraćena je akterima ovih slučajeva, a oni ponovo raspolažu impozantnom imovinom na crnogorskoj teritoriji.

Kalićeva imperija

Rješenjem Višeg suda u Bijelom Polju u slučaju „Kalić“ Rožajcu Safetu Kaliću, država je oduzela četiri stana, šest luksuznih automobila, dva hotela, vikendice površine 467 metara kvadratnih, tržni centar, akcije u NLB banci.

Za vrijeme trajanja optužbi, država je od Kalića zaplijenila stan na Svetom Stefanu od 92 m2, stan u Podgorici od 192 m2, više parceli zemljišta, ukupne površine skoro 62.000 kvadrata.

Kaliću je u najelitnijem dijelu Podgorice, u naselju Gorica C zaplijenjen stan površine 150 m2, sa dvije garaže od po 18 m2, kao i stan u podgoričkom naselju Momišići od 86 m2.

Mn: Hoteli i vikendice

Za vrijeme trajanja suđenja, Kalić je ostao i bez hotela „Rožaje“, površine 2.308 kvadrata, kao i zemljišta od još 100.794 kvadrata na kojem se su se nalazile dvije zgrade hotela „Turjak“, ali i još pet drugih zgrada za odmor.

Osim toga, Kaliću je oduzet i poslovni prostor u Rožajama od 380 m2, dok mu je u Ulcinju zaplijenjeno zemljište od 6,255 m2 kao i objekti izgrađeni na ovim katastarskim parcelama: poslovne zgrade u vanprivredi, dječje i omladinsko odmaralište, zgrade za odmor (vikendice), pomoćne zgrade u ukupnoj površini od 457 m2.

U naselju Bijela crkva u Rožajama, na površini od 9.200 m2 država je preuzela upravljanje nad benzinskom stanicom površine 500 m2, privrednom zgrada u kojoj se nalaze objekti od 413 m2- „Shop centar“, „Restoran“, „Auto perionica“ i „Auto kozmetika“, parkingom u površini od 800 m2, parkom u površini 450 m2 i putem u površini od 1.500 m2.

Osim nepokretnosti, država je za vrijeme trajanja sudskog procesa od Kalića zaplijenila akcije emitenta „KRAL“ (Kristal AD Rožaje ) koje su evidentirane u Centralnoj depozitarnoj agenciji, 319.780 akcija emitenta „TURJ“ (Turajk AD Rožaje) i 1604 akcija „Kristal“ AD Rožaje, ali i 18 akcija emitenta NLB Montenegro banke AD, te 49 akcija NLB Montenegro banke AD koje su evidentirane u Centralnoj depozitarnoj agenciji.

Uprava za imovinu raspolagala je i sa Kalićevih 65.500 eura, ali i šest luksuznih vozila: PMV „hummer H2W-86 OL“, „range rover“, „BMW X6“, „kombi VW multivan“, „land rover“ tip „range rover“ i „VW phaeton 5.0 V10“.

Crnogorski sudovi su Kalića pravosnažno oslobodili optužbi da je zajedno sa suprugom Aminom i bratom Mersudinom oprao skoro osam miliona eura stečenih prodajom droge, pa je, odlukom suda u Bijelom Polju, sva zaplijenjena imovina vraćena Rožajcu i njegovoj porodici.

Šarićeve fabrike betona

Još jedan slučaj koji je, makar kratkoročno, obogatio državne resurse, bila je imovina Duška Šarića, od kojeg su oduzete poslovne zgrade, benzinske stanice, kancelarije i prodajni prostori, ali i parcele ukupne površine 6.203 m2.

Apelacioni sud u Podgorici oslobodio je krivice Duška Šarića i Jovicu Lončara, optužene za pranje 19,2 miliona eura i u presudi naveo da „nije dokazan“ da taj novac potiče od šverca narkotika. Zbog toga je i zaplijenjena imovina vraćena Šariću.

Pljevljacima Šariću i Lončaru se sudilo pred Apelacionom sudom, nakon što su zbog propusta tri puta ukidane osuđujuće presude bjelopoljskog Višeg suda, a suđenje je trajalo sedam i po godina. Presudom Višeg suda u Bijelom Polju, Šarić i Lončar su bili kažnjeni zatvorskim kaznama od pet i po godina.

- Od Šarića su oduzeti objekti - poslovne zgrade u kojima su smještene SUR ,,Municipium“ i kafe-bar night club ,,4 sobe“ izgrađeni na zemljištu nepokretnostima upisanim u posjedovnom listu broj 4439 KO Pljevlja i benzinska stanica „MAT Petrol“ u Pljevljima na raskrsnici Ul. Miloša Tošića i obilaznog puta u sklopu koje se nalaze zgrada sa kancelarijama, prodajnim prostorom, kafe- barom i pratećim sadržajima (ukupna površina objekta 347,23 m2) nastrešnica za manipulativni prostor pumpe (površine 390 m2) automati za točenje goriva, saobraćajnice i parking prostor, plato, ozelenjavanje (površina 3.550 m2 + 1.450 m2 + 700 m2) rezervoari za gorivo šest komada) pumpa za tečni naftni gas, auto- perionica – saopšteno je Pobjedi iz Uprave za imovinu.

Više građevinskih mašina, među kojima su mobilno drobilično postrojenje metso minerals, mobilno postrojenje za prosejavanje, takođe su zaplijenjene u postupku protiv Šarića.

Od pljevaljskog biznismena Uprava za imovinu zaplijenila je i dvije fabrike betona i ukupno 80 građevinskih mašina, kamiona i motornih vozila, ali i nepokretnosti - stambene jedinice na površini od 40.000 metara kvadratnih.

Bazen od 133 kvadrata

U slučaju „Rus Khvan Evgenjevič“ u kojem je Rus Valerij Evgenjevič Khvan optužen za pranje novca, država je zaplijenila zemljište površine 923 metra kvadratna i objekte ukupne površine 468 m2.

- Zaplijenjen je i bazen površine 133 m2 – navodi se u podacima dostavljenim Pobjedi.

Od Evgenjeviča je država zaplijenila i zemljište od još 361 m2 i objekte ukupne površine 114m².

Ipak, odlukom Višeg suda u Podgorici iz 2015. sva zaplilijena imovina vraćena je Rusu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR