20 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

20° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

23° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abazović: Šverc cigareta preko Luke Bar klinički mrtav, više od 100.000 paketa postaje vlasništvo države

Hronika

Tag Video
Comments 3

Abazović: Šverc cigareta preko Luke Bar klinički mrtav, više od 100.000 paketa postaje vlasništvo države

"Nadam se da će dio duga Fonda za zdravstvo biti vraćen kroz zapljenu duvana"

Autor: Antena M

  • Viber

Duvanski proizvodi bez akciza vrijedni više desetina miliona eura danas će biti zaplijenjeni u Slobodnoj carinskoj zoni u Luci Bar, najavljeno je iz Vlade Crne Gore.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević trenutno su u posjeti Slobodnoj zoni Luke Bar.

- Stavlja se tačka na jedan "dead point" što se tiče šverca cigareta. Veliko je negativno opterećenje i za Upravu carina i Luku Bar i policiju, stvorio se loš imidž - rekao je Abazović tokom obilaska Slobodne zone Luke Bar.

On je rekao da se stvaraju uslovi da u potpunosti suzbijemo šverc cigareta.

- Veliki međunarodni hab za šverc cigareta. Nakon sprovođenja svih propisa uz podršku direktora Uprave carina zaplijenjeno je preko 100.000 paketa cigareta na vrijednosti preko desetina miliona eura koji od danas postaje vlasništvo Crne Gore - naglasio je Abazović, ističući da je šverc cigareta od danas "klinički mrtav".

Počinje proces transporta na bezbjednije lokacije koji će, kako je rekao, trajati nekoliko dana.

On je rekao da su brojne marke cigareta koje su oduzete od kojih, kako je rekao, za neke prvi put čuje.

- Napravićemo popis kompletne robe i ako se za to uspostave zakonski uslovi prodamo ih na inostranom tržištu jer je naše jako malo - rekao je Abazović, prenosi Pobjeda. 

Rekao je da se zna ko su vlasnici cigareta, ali da ne želi nikog da optužuje.

- Afirmativan sam da se to istraži, ali to se više neće dešavati bez snažnog nadzora države - poručio je Abazović.

On je uputio apel poslanicima da podrže zakonsko rješenje koje bi Vlada predložila u cilju legalizacije zaplijenjenog duvana kako bi bio spreman da se stavi u prodaju.

- Bila bi kosmička pravda da zemlja i budžet nešto od ovoga prihoduje. Radi se od ogromnim sredstvima koja bi se iskoristila za poboljšanje stanja u zdravstvu, školstvu i ostalim servisima socijalne zaštite - poručio je Abazović.

Prethodno je Uprava prihoda i carina naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama koje vrijede više desetina miliona eura, jer nije produžen rok za skladištenje u Slobodnoj carinskoj zoni.

Ministar finansija Aleksandar Damajnović zahvalio je nadležnim organima i međunarodnim partnerima na pomoći u ovoj akciji.

- Očekujem da se nađe zakonski model da se roba izveze iz Crne Gore. Vrlo je malo ostalo prostora za nelegalno tržište u Crnoj Gori - naglasio je Damjanović, navodeći da će se i u tom pravcu sarađivati sa međunarodnim partnerima.

Kako je rekao, očekuje od ove aktivnosti značajan priliv novca u crnogorski budžet.

- Moramo da se vraćamo normalnom vidu poslovanja i da Slobodna zona Luka Bar dobije novo lice - poručio je Damjanović, dodajući da će cigarete biti prebačene na bezbjednu lokaciju.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

daka

Ne mogu vjerovati da je i dalje premijer poslije one sprdnje od prije neki dan... Ovi iz SDPa i DPSa se pridruzili izdaji izgleda...

Djoko Orlandic

Godinu i po je bio prvi po rangu u Vladi za bezbjednost. Unistio je sve u javnoj, tajnoj i vojnoj bezbjednosti. Do temelja. Sverc droge i duvana je tada cvjetao. PS Svi tvrde da je Vucicev spijun. Sam potvrdi to. Pogledajte mu sake i prste. Vucicev model toga drzanja. Kopiranje.

Radivoje

Kako mozes bilo ciju robu zaplijeniti. Zna se ko je vlasnik. Roba i usluga ulaze u skladište u skladu sa zakonom kojim se uređuje postupak. Roba i usluga izlazi na isto tako propisan nacin. Ko je kriv. Drzava. A toste nazalost Vi. Koja delegacija. Ura.