14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jeste li bili u Zvonu? "Netipičan i uvrnut" kutak u Pivi!

Društvo

Comments 5

Jeste li bili u Zvonu? "Netipičan i uvrnut" kutak u Pivi!

  • Viber
Svi koji prođu kroz Plužine, gradić na obali Pivskog jezera, ne mogu "promašiti" gostionicu "Zvono". Tamo ne idu samo mještani, to je kutak za duševni odmor i mnogim strancima.
Topao, nenametljiv i tih ambijent sa dobrom muzikom, bibliotekom i kariranim stoljnjacima, navodi ljude da svraćaju, ali i da im se vraćaju. U uličici koja vodi ka Pivskom jezeru, bivstvuju oko dvije decenije.
 
„Trebao nam je kutak za naše prijatelje i nas. Za sve koji nijesu prihvatali naglavačke okrenut sistem vrijednosti promovisan mračnih 90-ih. Zvono je tih godina bilo utočište za one koji se nijesu "snašli", kaže nam jedan od vlasnika, Pivljanin Vlatko Vuković, kada smo ga pitali kako su došli na ideju da počnu cijelu priču. 
 
zvono irena vukovic zasred
 
  - Kada se osvrnete, koliko teško je bilo postati prepoznatljiv? 
 
Nije teško biti originalan i prepoznatljiv na početku, već je teško opstati takav. Još uvijek imamo ideja, a inspirišu nas i gosti. Prosječnost, u bilo kojoj djelatnosti, privlači ogromnom silom i svaki dan je potrebno opirati joj se. 
 
 - Organizujete izložbe, rok i džez koncerte. Koliko Pivljani posjećuju takve događaje?
 
U istom procentu kao i bilo đe drugo. Malo. Nevolja je što Pivljana ima sve manje u Pivi pa to "malo" znači "nekoliko". Publiku čine turisti.
 
zvono3 zasred 29092016
 
 - Poznati ste po domaćoj medovini, proizvodu koji je sličan vinu, ali i kako mnogi kažu, odličnom zalogaju. Šta još nudite gostima, a što drugi nemaju? 
 
Pored džeza koji ima terapeutsko dejstvo i magije koju nudi priroda u Pivi, stranim gostima, koji čine ogromnu većinu, nudimo jedan novi, drugačiji pogled na Pivu i cijelu regiju (nazovimo je ex Jugoslavijom), njenu bogatu istoriju i autentičnu kulturu.
Zamislite kakav doživljaj, nekom iz Evrope ili Amerike, predstavlja posjeta nekoj od nekropola stećaka u okolini Plužina, kada se odškrinu vrata priče o Bogumilima (bosanskim hrišćanima...kristijanima...slovenskim jereticima...gnosticima....anarho-hrišćanima...manihejcima...) čije su kultura, estetika i etika bile dominantne na ovim prostorima prije 5-6 vjekova.
 
stecak unac zasredinu 27092016
Stećak Unač
 
Vuković dodaje da pomoću nekoliko njihovih mapa gosti odlaze u potragu za ovim blagom, a kada se vrate, kako kaže, "moraju" pročitati nekoliko Makovih stihova iz "Kamenog spavača" ili neki od epitafa sa stećaka. 
 
"Vrlo često im damo instrukcije kako da odu do nekropola nadomak Žabljaka ili onih drugih u Crnoj Gori ili u Hercegovini.
Raduje nas činjenica da je ove godine 30 nekropola stećaka, na području ex Jugoslavije ušlo na UNESCO listu svjetske kulturne baštine. Među njima je i nekropola Soko Grad u našoj opštini" kaže on. 
 
mapa2 brvnaunac zasredinu
Jedna od mapa 
 
brvna pisce zasred 27092016
 Brvna Pišče 
 
"Najbolji biftek i vino na Balkanu.. Divno parče zemlje.. Zvono je jedna od najboljih ugostiteljskih i turističkih priča u Crnoj Gori...Aaaaaa i ti si otkrila Zvono, ja tamo idem na pastrmku i medovinu..Odavno ja otkrih ovaj kutak.." samo su neki od komentara posjetilaca na fejsbuk stranici Zvona.
 
"NETIPIČNO I UVRNUTO“ kaže Vuković, ipak im je najdraži komentar.
 
„Imamo sreću da većina naših gostiju ne traže već pitaju šta predlažemo“ ističe on i dodaje da im je i dalje neobično kada gost naručuje piće ili hranu, a da nije ni pogledao meni.
 
„Onako "iz glave". Podrazumijevajući da svi moramo biti isti. Sve ostalo nam lakše pada“ kaže on. 
 
terasa miles 27092016 zasredinu
 
- Šta prema Vašem mišljenju, kakvi sadržaji, fale gradiću na obali Pivskog jezera, koji nesumnjivo obiluje brojnim potencijalima? 
 
Šta fali? 
Po onome šta se trenutno dešava i gradi u Plužinama, izgleda da nam je falila velika crkva.  Šalu na stranu – Prinuđeni smo da sadržaje stvaramo sami. Nekako smo navikli da pomoć od Opštine, bogate za crnogorske uslove, i ne očekujemo. Zadovoljni smo kad ne smetaju.
Gosti iz čitavog svijeta znaju za Durmitor, Taru i Pivsko jezero već dugi niz godina. Turizam i turisti u Plužinama i Pivi jesu činjenica... Sve to postoji zahvaljujući upornosti i hrabrosti pojedinaca, njihovim idejama i optimizmu i, u velikoj mjeri, uprkos sistemu. Niko od nas nikada ne bi ni počinjao da smo čekali da birokratija počne sa valorizacijom Potencijala. 
 
zvono2 27092016 zasredinu
 
Specijalno za čitaoce portala Antena M, Vlatko Vuković poslao je video snimak iz pećine Oteša pokraj Pivskog jezera (na njemu je Vlada Krnetić, solista Big benda RTS-a, koji često svira sa Piva Jazzom). 
 
{youtube}tv-wirOSt0U{/youtube}
 
Razgovarala: Milena Aprcović
 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Iva

Najljepse mjesto u Crnoj Gori!! Veliki pozdrav dragim prijateljima iz Zvona! Iva

Vesko

Niko se neće pokajati ko svrati... Svaka čast!