21 °

max 36 ° / min 20 °

Petak

10.07.

36° / 20°

Subota

11.07.

37° / 20°

Nedjelja

12.07.

33° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

30° / 21°

Utorak

14.07.

31° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 18°

Četvrtak

16.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Porodilištu Kliničkog centra majke godišnje ostave dvije do tri bebe

Izvor: Foto: Antena M

Podgorica

Comments 0

Izvor: Dnevne novine/CdM

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U Porodilištu Kliničkog centra majke godišnje ostave dvije do tri bebe

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore roditelji prosječno tokom godine ostave dvije do tri bebe, kazali su Dnevnim novinama iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

"U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore od početka ove godine do danas, jedna porodilja je nakon porođaja ostavila bebu. Tokom 2018. dvije bebe su nakon porođaja ostavljene u KCCG. U prosjeku na godišnjem nivou dvije do tri porodilje se nakon porođaja odluče da ostave bebu”, saopštili su ovom listu iz Kliničkog centra.

Sve napuštene bebe, kako su objasnili, budu adekvatno zbrinute u saradnji sa nadležnim Centrom za socijalni rad.

"Majke kao razlog za odluku da ostave svoju bebu nakon rođenja navode socio-ekonomski status, zdravstveno stanje, kao i odsustvo istinske podrške i razumijevanja od njihovih porodica", pojašnjavaju iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

U slučaju kada se porodilja nakon porođaja odluči na ovaj korak, nadležno osoblje – medicinsko osoblje, psiholozi i socijalni radnik pokušavaju da utiču da promijeni odluku i zadrži svoje dijete. Ukoliko je odluka konačna, dodaju, odmah se uključuje Centar za socijalni koji preduzima dalje zakonske mjere kako bi se dijete adekvatno zbrinulo.

“Nakon što porodilja poslije porođaja odluči da ostavi svoju bebu, medicinsko osoblje naše ustanove pokušava kroz savjetodavni razgovor da joj pomogne da promijeni odluku.

U slučajevima kada ona i dalje ostaje pri odluci da ostavi bebu, uključuje se socijalni radnik, koji takođe putem razgovora djeluje savjetodavno, uz mogućnost regulisanja socijalne pomoći u Centru za socijalni rad. Socijalni radnik, takođe, upoznaje porodicu porodilje na mogućnost prihvatanja i rješavanja njihove konfliktne situacije. Ako je odluka porodilje i nakon navedenih aktivnosti našeg osoblja ipak konačna, socijalni radnik uzima njenu izjavu sa obaveznim svojeručnim potpisom, koju zatim prosljeđuje nadležnom centru. Nakon dobijanja odgovora, porodilja se otpušta sa Klinike, a novorođenče ostaje u Kliničkom centru do njegovog smještanja, u posljednje vrijeme najčešće u hraniteljsku porodicu ili u Dom za nezbrinutu djecu”, objašanjavaju proceduru u Kliničkom centru. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR