11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ŚUTRA NA „ANTENI M”: Intervju sa grčkim teologom dr Dimitriosom Keramidasom

Religija

Tag Gallery
Comments 0

ŚUTRA NA „ANTENI M”: Intervju sa grčkim teologom dr Dimitriosom Keramidasom

Autor: Antena M

  • Viber

Dr Dimitrios Keramidas, pravoslavni teolog, univerzitetski predavač, ljubazno se odazvao da čitaocima „Antene M” i crnogorskoj javnosti saopšti svoje stavove o dešavanjima u Istočno-pravoslavnoj crkvi, uključujući i Crkvu u Crnoj Gori.

Na pitanje Vladimira Jovanovića koliko se u grčkim bogoslovskim krugovima uopšte zna o istoriji Istočno-pravoslavne crkve u Crnoj Gori, dr Dimitrios Keramidas je, između ostaloga, kazao da se „istorija Pravoslavne crkve u Crnoj Gori obično proučava u širem kontekstu balkanskoga južnoslavenskoga pravoslavlja i u svijetlu današnjega stanja”.

„Akademska zajednica, a posebno moje kolege specijalizovane za slovensko hrišćanstvo, svjesni su postojanja pomjesne Crnogorske nezavisne crkve u prošlosti”, rekao je sagovornik „Antene M”.

Za crkveno-istorijske dokumente koji neporecivo svjedoče o nezavisnosti pomjesne Crkve u Crnoj Gori, Keramidas kaže da su „važni izvori naše otvorenosti i posvećenosti međupravoslavnoj saradnji, kojoj takođe u potpunosti i po svim pravima pripadaju crnogorski pravoslavci”.

„Za neke naučnike vanjski politički uslovi (i nezavisna država) već su ispunjeni u slučaju Crnogorske crkve, na isti način kao što su bili ispunjeni u formiranju drugih autokefalnih crkava u posljednja dva vijeka”, kaže dr Dimitrios Keramidas.

Održivost tomosa, koji je Vaseljenska patrijaršija izdala Srpskoj crkvi 1922. i koji obuhvata teritorije sada obnovljene nezavisnosti Crne Gore, kao i prvi put ustanovljene državnosti Śeverne Makedonije – Keramidas dovodi u vezu s poštovanjem tri kriterijuma: „nadnacionalni karakter, međucrkveno zajedništvo, pravoslavno jedinstvo”.

Prema njegovome mišljenju, načelno govoreći, „tomos nema legitimitet dezintegracije, izolacije i samodovoljnosti, nego je izazov – ili rezultat procesa – pomirenja i jedinstva”.

„Hristova Crkva može postojati i bez tomosa, ali ni na koji način ne može postojati bez Jevanđelja”.

„Jedno božansko-ljudsko Hristovo tijelo u potpunosti je lokalno i istovremeno u potpunosti globalno. Lokalizam bez globalnosti znači izolaciju, a globalizam bez lokalnoga izražavanja vjere ukazuje na arogantnu homogenizaciju i nedostatak slobode i pažnje prema onome što je pogodno za svaku osobu, narod i naciju”, kaže Keramidas.

On navodi triptih „Autokefalija – Sabornost – Primat osnovnim uslovima koji mogu sačuvati pravoslavno jedinstvo svijeta raznovrsnosti u kojem globalizacija s jedne strane i separatizam s druge strane vrše različite tipove pritisaka”…

Kompletan intervju možete čitati śutra na Anteni M.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR