Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Protestne šetnje u Herceg Novom i Budvi

| Postavio/la: Antena M

Protestne šetnje u Herceg Novom i Budvi Foto: Opština Herceg Novi

U Herceg Novom i Budvi održane su litije vjernika SPC u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pristalice SPC prisustvovale su u Herceg Novom Svetosavskoj akademiji na glavnom gradskom trgu, kojoj je prethodila protestna šetnja od Tople do Belaviste.

Poručeno je "da grad Svetog Save ne prihvata usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti i upućen je poziv vjernicima da nastave mirno i dostojanstveno zalaganje za odbranu svetinja". 

Svetosavskoj akademiji je prethodio moleban u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj i molebna litija ka Crkvi Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti.

Nakon litije, na Trgu Nikole Đurkovića održana je Svetosavska akademija. 

Predsjednik Opštine Stevan Katić istakao je "da se Herceg Novi ponosi svojom svetosavskom tradicijom".

"Po ko zna koji put, Herceg Novi mirno i dostojanstveno poručuje da će nastaviti hod ka odbrani onoga što mu je sveto. Vođen učenjem Svetog Save, vjerni narod ostaje u podvigu ka dobrom. Zato smo i mi, kao čelnici grada u kojem je većinsko stanovništvo pravoslavne vjeroispovijesti, svih ovih dana uz svoje građane. I ostaćemo uz vas, uvjereni da donosioci sramnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ne mogu ostati gluvi na otpor naroda iz svih dijelova Crne Gore i da će pravednost pobijediti", poručio je večeras Katić, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi. 

Svetosavska akademija i litija održane su i u Budvi. 

Vjernici SPC su se okupili ispred crkve Svete Trojice odakle su nastavili ka Mediteranskom sportskom centru gdje je održana akademija, prenosi RTV Budva. 

Foto: RTV Budva
Foto: RTV Budva

Komentari

Labud Dabanović,

E rajo rajo/mileti mileti.Braniliste srpski narod bježeći Turskoj.Branili svoj narod otrcana srpstva u WWI ostavljajući ga neprijatelju a vi plandovali po Grčkoj.Pa branili ste Bosnu bježeći u Hercegnovi.Bježali sa Kosova i okupljali se autobusima da ga branite iz Beogarad i Podgoricu.Raja ka marva

Ostavi komentar

0/300