11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pogledajte fotografije: Susret Vartolomeja i Epifanija

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Pogledajte fotografije: Susret Vartolomeja i Epifanija

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Patrijarh Vartolomej srdačno je na Fanaru (Istanbul) dočekao mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine, poglavara autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanija — objavila je Vaseljenska patrijaršija.

Još jednom izrazivši podršku Majke-Crkve ukrajinskome narodu i osudivši rat koji Ruska Federacija vodi protiv Ukrajine, Vartolomej je, obraćajući se juče Epifaniju, kazao: „Tvoje prisustvo među nama je stalno, kroz molitvu, koja nas spaja”.

Epifanij je prethodno boravio u delegaciji ukrajinskih vjerskih zajednica u Vatikanu, kod poglavara Rimokatoličke crkve pape Franja.

„Ovoga puta ste nam došli iz Staroga Rima, ovđe u Novi Rim (Carigrad)”, naglasio je Vartolomej — koji je, između ostaloga, i „arhiepiskop Novoga Rima”.

„Drago nam je što ste imali priliku da iz prve ruke obavijestite papu Franja o tome šta se dešava u Ukrajini. Nadamo se da će, nakon brifinga u Vatikanu, vašeg i ostalih predstavnika vjerskih zajednica Ukrajine, papa Franjo imati jasniji stav prema ratu”, rekao je Vartolomej.

„Vaseljenska patrijaršija i mi lično od početka osuđujemo nepravedan, neopravdan i SOTONSKI RAT koji je pokrenula Ruska Federacija protiv Ukrajine”, dodao je Vartolomej.

Mitropolit Epifanij je kazao da „Ukrajina danas prolazi kroz tešku fazu iskušenja”.

„Izabrali smo evropski put i za taj izbor plaćamo visoku cijenu”, nastavio je poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine.

„Svakodnevno stradaju ne samo naši vojnici, već i civili i đeca. Neprijatelj teroriše Ukrajinu. Kako nije uspješan na frontu, uništava našu infrastrukturu. Zato su milioni građana Ukrajine danas bez struje, bez vode.... Ipak, ostajemo jedinstveni, možemo da opstanemo, jer ćemo učiniti sve za našu pobjedu. Moralno, već smo pobijedili. Na početku invazije, čak ni naši prijatelji nijesu mislili da možemo opstati”.

„Ośećamo, posebno u ovome trenutku, ljubav i podršku Majke-Crkve”, dodao je Epifanij obraćajući se Vartolomeju. „I zahvaljujemo vam se što ste ih iskazali od prvoga dana agresije; i što ste jasno rekli da ovaj rat nije sveti nego đavolski”.

Vaseljenska patrijaršija je saopštila da su Vartolomej i Epifaniji održali privatni sastanak, kojem su u prisustvovali njihovi najbliži saradnici: mitropolit halkidonski Emanuil Adamakis i arhiepiskop černigovsko-nižinski Evstratij Zorja.

Saopšteno je i da je Vartolomej prisustvovao Svetoj Liturgiji, na praznik prijenosa moštiju Svetoga Jovana Zlatoustoga, kojom je u patrijaršijskoj crkvi Svetoga Đorđija na Fanaru načelstvovao mitropolit Epifanij.

Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine je Vartolomeju poklonio ikonu Bogorodice s prepodobnim Antonijem i Teodosijem. 

U pogledu nastojanja da se Kijevsko-pečerska lavra, najveća pravoslavna svetinja Ukrajine — sada je kontroliše UPC (MP), ogranak Ruske crkve koji je proljetos proglasio navodu nezavisnost od Moskve — uskoro odlukom ukrajinskih državnih vlasti stavi pod jurisdikciju autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine, Vartolomej je kazao:

„Neka Bog blagoslovi, da cijela Lavra bud ukrajinska”.

.

.

.

.

.

.

.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bk

Da izdrže Ukrajinci svu nepravdu i stradanja i izađu kao FENIKS iz ognja.