20 °

max 25 ° / min 19 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 19°

Utorak

21.05.

27° / 16°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

25° / 16°

Nedjelja

26.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
FOTO: “Dražin dan” u hramovima Crkve Srbije

Religija

Tag Gallery
Comments 0

FOTO: “Dražin dan” u hramovima Crkve Srbije

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

U mnogim hramovima Crkve Srbije (SPC) juče su održani, a i za danas najavljeni, parastosi Dragoljubu-Draži Mihailoviću, vođi četničkoga pokreta.

.

.

Osuđeni ratni zločinac Mihailović, pretpostavlja se, strijeljan je 16/17. jula 1946. na nepoznatoj lokaciji, najvjerovatnije u Beogradu. Prethodno odrekao ga se i kralj Petar II Karađorđević, te je nakon izgubljenog rata i skrivanja uhapšen, uzmeđu ostalog jer ga je izdao njegov zapovjednik garde Kalabić.

Sada u nekim pozivima za parastose njegovi sljedbenici su istakli da je to „Dražin dan” i da nakon „svete liturgije” slijedi „piknik-pečenje, roštilj i drugi specijaliteti srpske kuhinje”.

.

Parastosiralo se i krkalo i kod četničkih spomenika.

Uz „čiča Dražu”, juče je, tokom tih svetosavskih obreda, uočen i portret Momčila Đujića, raspopa, ratnoga komandanta četnika u Kninskoj krajini i potonjeg emigranta u SAD.

Ogranak Crkve Srbije u Crnoj Gori, dok je njime upravljao Amfilohije Radović, organizovao je i preko zvaničnoga sajta javno pozivao na parastose za Mihailovića u Grblju ili kod Herceg-Novoga, etc. Takvih poziva ovih dana nije bilo.

Ali, područni svetosavski episkop budimljansko-nikšićki Metodije Ostojić 8. avgusta prošle godine je u selu Gornje Zaostro kod Berana održao parastos četničkim glavešinama, Mihailoviću i Pavlu Đurišiću, te drugim, kako je kazao, „komandantima”.

Ostojić je tada pričešćivao likove u četničkoj kostimografiji, sa simbolom mrtvačke glave i ukrštenim kostima (takođe satanistička insigija), te sa portretima Putina na majicama.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR