16 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

27.04.

20° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Snimak anatema patrijarha Srbije – istinit: "Prokleo Srpčad"!

Religija

Comments 4

Snimak anatema patrijarha Srbije – istinit: "Prokleo Srpčad"!

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 

Patrijaršija Srbije (SPC) nije se službeno oglasila o govoru svojega poglavara, patrijarha Porfirija Perića, u kojem je faktički prokleo pravoslavne i doktrinu Svete Pravoslavne Crkve! 

Podśećamo, Perić je 24. marta ove godine, na Neđelji pravoslavlja, čitao izvjesni sinodik u hramu Svetog Save usred Beograda u kojem je proklinjao koješta i dobijao horske odgovore okupljenih: „Anatema!”

Indikativno, snimak Perićevog proklinjanja, postavljan i uklanjan s društvenih mreža, nije objavljen na „Храму”, TV beogradske patrijaršije, iako su audio-vizuelni zapisi sa sličnih događaja uobičajeni na tom kanalu. 

Međutim, oglasila su se dvojica srpskih klirika koji su u javnosti prepoznatljivi kao jedna vrsta nezavaničnih glasnogovornika beogradske patrijaršije — i obojica saopštili da SNIMAK NIJE MONTAŽA, pokušavajući da pronađu pred sljedbenicima opravdanje za Perića. 

Na drugoj strani, jedna od ocjena, izgleda široko prihvaćena u Srbiji, glasi da je Perić „izazvao neviđenu pometnju i uznemirenost među sveštenstvom i vjernicima — jer izriče ANATEME NA PRAVOSLAVNE!!!”

Prema transkriptu, Porfirije Perić je, između ostaloga, kazao: 

„Onima koji pogrešno uče o Duhu Svetome, o tome da On proishodi od Oca – anatema! Onima koji pogrešno uče o Crkvi Božijoj kao Tijelu Hristovom – anatema!" 

Ovakvo saopštene anateme mogu se tumačiti kao ispovijedanje vjere nalik doktrini Rimokatoličke crkve, što je užasnulo dio svetosavske pastve. 

Dakle, oglasili su se nezvanični „advokati” iz jerarhije Porfirija Perića —— važno je naglasiti: ne dovodeći u pitanje autentičnost snimka (izgovorenih riječi). 

Arhimandrit Petar Dragojlović, raniji klirik u eparhiji Amfilohija Radovića (jedno vrijeme iguman manastira Vranjina), na portalu „Чудо” piše „povodom nekih brzopletih ili pak zlonamjernih komentara u vezi čitanja anatemizama u Neđelju pravoslavlja od strane njegove svetosti patrijarha Porfirija”. 

Dragojlović „krivca” pronalazi u tekstu sinodika: „prijevod na srpski jezik koji je čitao patrijarh jeste NEZGRAPAN i NIJE BAŠ NAJSREĆNIJI”. Ali, tvrdi Dragojlović, „onaj ko se bar malo udubi u smisao rečenog, uvidjeće da patrijarh nije ispovijedio nikakvu jeres”.

 

.

Sveštenik Zoran Đurović, paroh beogradske crkve na Kalemegdanu, eksponiran u svetosavskom javnom mnjenju, na duštvenoj mreži se oglasio o „viralnom klipu u kojem Nj.S. Porfirije ‘ispovijeda’ 2-3 jeresi”. 

„Neko je pomislio da je u pitanju AI (vještačka inteligencija), neko da je pročitao pogrešan tekst, ali su se javili dežurni lovci na vještice i jeretike, pa su ovo širili mrežama”. 

„Šta je bilo? Riječ je o NEZGRAPNOJ ili NESREĆNOJ FORMULACIJI, ali iskaz nije pogrešan i onome ko neće da manipuliše jasan. Naime, rekao je da pogrešno uče O TOME da Duh proishodi od Oca. Dakle, nije kazano da je pogrešno učenje da Duh proishodi od Oca, nego da ovi pogrešno uče o TOME, o TOJ činjenci, o TOJ istini da Duh proishodi od Oca”. 

„Pročitao je (Porfirije Perić) tekst koji su mu dali”, objašnjava Đurović — ne precizirajući ko mu ga je "dao”. 

Jer, kritičari primjećuju da u tekstu sinodika koji je priznat u Svetoj Pravoslavnoj Crkvi nema anatemizama koji su u vezi „(pro)ishođenja” Svetoga Duha. 

„Odakle su uopšte anateme koje je čitao Porfirije i ko ih je prevodio i odakle?” — pita se i svetosavski revniteljski sajt „Борба за веру” koji proziva Perića i beogradsku patrijaršiju. „Anatemisao je pravoslavno ispovijedanje vjere i pravoslavne koji tako vjeruju”. 

„Patrijaršija se nije niti će se oglasiti. Oglasila se ‘druga postava’ patrijaršijskih ekumenista (svakako, ‘po zadatku’), koja je potvrdila da je Porfirije rekao to što je rekao: sveštenik Zoran Đurović i arhimandrit Petar Dragojlović”. A „Porfirije je izrekao kletve na pravoslavne, i pred Bogom nema (jezuitskih) igrarija tipa: ‘vi ga nijeste razumjeli’ ili ‘prijevod sinodika’ je loš”. 

Perića nazivaju: ANTI-SVETI SAVA, tvrde da „PROKLINJE SRPČAD” i da je „Porfirije sve ovo uradio potpuno promišljeno i namjerno”. 

Indirektno, Perić je, precizira „Борба за веру” —— „ispovijedio FILIOKVE”, to jest „papizam”. 

Napominjemo, prema pravoslavnoj doktrini, Filioque („i [od] Sina”) katolički je dodatak u 8-om članu Nikejsko-carigradskoga Simvola vjere: to je učenje da je Duh Sveti ne samo od Boga-Oca (Jn. 15, 26), nego „od Oca i Sina”. 

Drugim riječima, daleko od toga da je to samo „igra riječi”. 

Spor oko Filiokve prije hiladu godina zaljuljao je u temelju ovozemaljsku Crkvu. Godine 1054. zbog toga je došlo do Velike šizme ili raskola — Crkva se podijelila na Pravoslavnu i Katoličku. 

„Борба за веру” tvrdi da će se „OTVORITI PITANJE SVIH PITANJA — pitanje molitvenog opštenja sa ‘patrijarhom’ Porfirijem Perićem”. 

Riječ patrijarh u ovoj poruci o Periću, dakle, stavili su pod navodnike…

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Dan

..ko nezna i nije vidio anatenjaka evo ovako izgleda..

Pogledizdaleka

Slika vrijedi 1000 rijeci. Kletva Patrijarha rikose na njega, kazu da sto ide okolo dolazi naokolo. Zamislite da idete kod ovog da se ispovijedate.