Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Primjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave već daje pozitivne rezultate

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Mina bussines

Primjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave već daje pozitivne rezultate

Prihodi po osnovu poreza na dohodak građana na nivou svih opština u prvom tromjesečju su iznosili 6,15 miliona eura, što je 2,51 milion više nego u uporednom periodu, saopšteno je na radnom sastanku predstavnika Vlade i lokalnih samouprava. 

„Transferi iz Egalizacionog fonda povećani su 1,29 miliona EUR u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine“ -saopšteno je na sastanku organizovanom u cilju kontinuiranog praćenja finansijskog stanja u lokalnim samoupravama i implementacije Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da su na sastanku razmatrani pokazatelji trenutnog finansijskog stanja i aktuelni problemi sa kojima se suočavaju lokalne samouprave.

Poseban akcenat bio je stavljen na efekte primjene novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

„Uporedni podaci za prvi kvartal ove godine u odnosu na isti period prošle pokazuju da primjena zakona daje očekivane pozitivne efekte, a svi učesnici sastanka su kazali da su zadovoljni primjenom novih zakonskih rješenja“- navodi se u saopštenju Ministarstva.

Generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, Snežana Mugoša, kazala je da je analizom podataka utvrđeno da su u posmatranom periodu skoro sve pozicije izdataka lokalne samouprave uvećane u odnosu na isti period prethodne godine.

Ona je ukazala i na neophodnost racionalizacije tekuće potrošnje i poboljšanja efikasnosti u naplati sopstvenih prihoda.

Mugoša je saopštila da je uvjerena da će opštine koje imaju veliki iznos neizmirenih obaveza u narednom periodu raditi na njihovom izmirenju u skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kao i da će povećanje ustupljenih i sopstvenih prihoda doprinijeti većem kvalitetu usluga koje lokalne samouprave pružaju građanima.

Ona je rekla i da je zadovoljna činjenicom da je uspostavljanje revolving fonda pokazalo opravdanost, imajući u vidu da su u prethodna četiri mjeseca iz njega povučena značajna sredstva.

Revolving fond ima podsticajnu ulogu za jedinice lokalne samouprave u cilju što boljeg korišćenja dostupnih donatorskih sredstava za realizaciju važnih projekata od javnog interesa.

Na sastanku, kojem je prisustvovala i predstavnica Zajednice opština Crne Gore, učesnicima su podijeljene dvojezične brošure koje sadrže Zakon o finansiranju lokalne samouprave i sve podzakonske akte koji su doneseni na osnovu tog zakonskog rješenja.

Brošure su štampane u okviru projekta pod nazivom Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori, koji zajednički implementiraju Ministarstvo finansija i UNDP, uz podršku slovačkog Ministarstva finansija.

Ostavi komentar

0/300