21 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održiv ekonomski rast strateški razvojni cilj Crne Gore

Ekonomija

Comments 0

Održiv ekonomski rast strateški razvojni cilj Crne Gore

Izvor: Mina bussines

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Održiv i inkluzivan ekonomski rast, koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza u odnosu na prosjek EU, kao i povećanje kvaliteta života svih građana, strateški su razvojni ciljevi Crne Gore, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja, Angelina Živković.

Ona je u Budvi, na otvaranju dvodnevne radionice na temu Održivi urbani transport i mobilnost: politike i prakse na osnovu pregleda uticaja na životnu sredinu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE), govorila o značaju balansiranog pristupa i investiranja u održavanje i razvoj saobraćajne infrastrukture i usluga.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva saopšteno je da je Živković kazala da će strateški ciljevi definisani Strategijom razvoja saobraćaja Crne Gore do 2035. doprinijeti podsticanju i razvoju održivog transporta.

Pozitivni uticaji Strategije, za koju je Evropska komisija dala pozitivno mišljenje i koju bi Vlada trebalo da usvoji do kraja mjeseca, očekuju se, prema njenim riječima, kao rezultat implementacije strateških i specifičnih ciljeva i njima pripadajućih mjera.

Strateški ciljevi se odnose na ekonomsko blagostanje, dostupnost, obavljanje operacija i kvalitet usluga, sigurnost i bezbjednos, integracije u EU i ekološku održivost.

Iz Ministarstva su objasnili da su glavni ciljevi dvodnevne radionice posvećeni obezbjeđenju platforme za zemlje istočne i jugoistočne Evrope i Kavkaza da podijele iskustva u rešavanju pitanja održivog transporta i da podrže saradnju između relevantnih stručnjaka za transport i životnu sredinu.

Cilj radionice je i razmatranje mogućnosti i izazova koji trenutno usporavaju razvoj održivog transporta, s obzirom na implementaciju ciljeva održivog razvoja, zatim poboljšavanje razumijevanja dostupnih alata i instrumenata za podršku održivom transportu, kao i razmotranje i identifikovanje rješenja za prevazilaženje izazova i uklanjanje uskih grla u oblasti održivog transporta.

Na dvodnevnoj radionici pored crnogorskih učestvuju i predstavnici Albanije, Azejberdžana, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Gruzije, Italije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Ukrajine, kao i institucija kao što su UNECE, EBRD, Univerzitet Milano-Bicocca, ISPRA i njemačka Agencija za životnu sredinu.

Radionica se održava pod pokroviteljstvom UNECE, njemačkog federalnog Ministarstva za životnu sredinu, očuvanje prirode i za nuklearnu bezbjednost, Umwelt Bundesamt i crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR