11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvoren Sajam u Celju: Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore sa Slovenijom preko 85  miliona

Ekonomija

Comments 0

Otvoren Sajam u Celju: Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore sa Slovenijom preko 85 miliona

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Spoljnotrgovinska razmjena između Crne Gore i Slovenije na kraju prošle godine je iznosila 85,07 miliona EUR, što je trostruko više u odnosu na 2015, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na Međunarodnom sajmu preduzetništva u slovenačkom Celju.

Ona je, kako je saopšteno iz Privredne komore (PKCG), kazala da je MOS potvrda dugogodišnje uspješne saradnje između Crne Gore i Slovenije, a prvenstveno privrednika.

„U prilog tome govori i ostvarena spoljnotrgovinska razmjena između Crne Gore i Slovenije, koja je na kraju prošle godine iznosila ukupno 85,07 miliona EUR, što je utrostučeni iznos u odnosu na 2015, kada je iznosila 25,01 miliona EUR“, precizirala je Sekulić na otvaranju Sajma.

Crna Gora je zemlja partner te veoma značajne manifestacije koja okuplja više od 1,5 hiljada izlagača iz 34 države, te privlači preko 100 hiljada posjetilaca.

Sekulić je navela da je priliv stranih direktnih investicija (SDI) od slovenačkih preduzeća u Crnoj Gori na kraju prošle godine iznosio 13,08 miliona EUR.

Ona je rekla da je crnogorska ekonomija brzorastuća, sa stopom od blizu pet odsto nekoliko godina zaredom.

„Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Investiciono-razvojnim fondom (IRF) realizuje veliki broj razvojnih programa. Predstavnici privrede su ti koji donose privredni rast. Zato Vlada posebnu pažnju posvećuje podsticanju preduzetništva i obezbjeđivanju povoljnijeg poslovnog ambijenta za domaće i strane kompanije“, kazala je Sekulić.

Prema njenim riječima, kao rezultat toga, posljednjih sedam godina bilježi se kontinuiran rast broja mikro, malih i srednjih preduzeća te zaposlenih u njima.

„U prošloj godini registrovano je 59,03 odsto više preduzeća u odnosu na 2011. godinu, dok je ukupan broj zaposlenih povećan 30,54 odsto“, dodala je Sekulić.

Posebna pažnja posvećuje se međuinstitucionalnoj saradnji i usvajanju primjera dobre prakse Slovenije, ali i partnerstvima crnogorskih i slovenačkih preduzeća.

„U okviru projektnih aktivnosti Evropske mreže preduzetništva, kojom koordinira Ministarstvo ekonomije, sarađuje se sa partnerima EEN Slovenija, naročito sa koordinatorom slovenačkog konzorcijuma, Institutom Jozef Stefan iz Ljubljane. Takođe, tu su i Privredna i Zanatska komora Slovenije, Razvojna agencija Maribor, kao i SPIRIT Slovenija iz Kopra“, navela je Sekulić.

Dugogodišnja partnerska saradnja se realizuje kroz pomoć u traženju partnera crnogorskim preduzećima za apliciranje na nekom od projekata iz EU fondova, promociji crnogorskih preduzeća, aktivno učestvovanje na međunarodnim bilateralnim poslovnim susretima koje organizuju EEN partneri, kao i razmjeni informacija i iskustva na polju internacionalizacije.

„Duboko sam uvjerena da će privrednici na ovogodišnjem Sajmu i poslovnom forumu uspostaviti nove kontakte i intenzivirati dosadašnju već uspješnu saradnju, kao i da ćemo u narednim godinama bilježiti njen rast“, kazala je Sekulić.

Oko 40 crnogorskih izlagača iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, energetike, metaloprerade, saobraćaja i drugih djelatnosti, kao i institucije, predstavljaju proizvode i usluge na zajedničkom izložbenom prostoru površine 525 kvadrata.

Njihov nastup organizovala je PKCG u saradnji sa ministarstvima poljoprivrede i ruralnog razvoja, ekonomije, turizma i održivog razvoja i kulture, Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) i IRF-om.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović kazao je da je cilj nastupa Crne Gore, kao zemlje partnera, unapređenje međukompanijske, pa time i ukupne ekonomske saradnje.

„Nema sumnje da za unapređenje te saradnje naše poslovne zajednice imaju osnovu u odličnim međudržavnim i političkim odnosima“, smatra Golubović.

On je ocijenio da su od obnove crnogorske nezavisnosti slovenačke kompanije percipirale Crnu Goru kao destinaciju povoljnu za širenje poslovnih aktivnosti. One su, pored kapitala, donijele tehnologiju, pozitivnu praksu, know-how i evropske poslovne običaje.

„Neke od najproduktivnijih i najbolje ocijenjenih investicija u Crnoj Gori potekle su baš sa slovenačkog tržišta, a siguran sam da će ih u periodu pred nama biti još, posebno u oblastima poljoprivrede, energetike i turizma“, rekao je Golubović.

On je naveo da su crnogorske kompanije iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u posljednjoj deceniji značajno modernizovale proizvodnju, usaglašavajući je sa zahtjevima visokih standarda kvaliteta, te, zahvaljujući tome, pronašle mjesto na međunarodnom tržištu, a neke dobile i evropski broj.

„Proizvođači iz Crne Gore su spremni da zadobiju povjerenje potrošača u Sloveniji i ponude im robu proizvedenu u skladu sa evropskim standardima, za koje sa ponosom možemo da kažemo da su Made in Montenegro“, saopštio je Golubović.

Nakon što je predstavio Crnu Goru kao elitnu turističku destinaciju koja postiže rekordne rezultate i privlači najpoznatije svjetske brendove, Golubović je kazao da predstoji intenzivnija valorizacija potencijala sjevera države zatvu djelatnost, čemu mogu doprinijeti pozitivna iskustva Slovenije.

Golubović je pozvao slovenačke kompanije da investiraju u energetiku i iskoriste benefite realizacije projekta podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore.

„Potencijal za privrednu saradnju postoji i na polju izgradnje infrastrukturnih objekata, digitalizacije, zelene ekonomije i drvoprerade“, smatra Golubović.

Izvršni direktor celjskog Sajma Robert Otorepec je kazao da očekuje da će partnerstvo sa Crnom Gorom doprinijeti produbljivanju političke, ekonomske i kulturne saradnje između dvije zemlje.

Gradonačelnik Celja Bojan Šrot saopštio je da je uloga tog grada značajna u ekonomiji Slovenije i dodao da očekuje da će privrednici iskoristiti brojne prilike koje MOS nudi za uspostavljanje poslovnih partnerstava.

Predsjednik Zanatske komore, Branko Meh naveo je da je mala privreda motor slovenačke ekonomije.

Prema njegovim riječima, preduzetnici traže podsticaje i otklanjanje birokratskih barijera, te zaključio da, ukoliko je dobro privredi, dobro je svim građanima.

Predsjednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup ocijenio je da slovenačka ekonomija posljednjih godina bilježi veoma dobre rezultate kojim je otklonila posljedice ekonomske krize.

Ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek kazao je preko video linka da Slovenija bilježi odlične ekonomske pokazatelje, među kojima su rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) 2,6 odsto, te povećanje broja preduzeća i zaposlenosti. Snaga ekonomije su mikro preduzeća koja čine 86 odsto ukupnog broja.

Na sajmu je svečano otvoren crnogorski štand, uz bogat kulturno-umjetnički program. Vrpcu su presjekli Sekulić, slovenački ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja, Simon Zajc i predstavnica Uprave Sajma, Nina Ermenc.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić rekao je da vjeruje da će crnogorski štand biti mjesto okupljanja privrednika ne samo iz regiona već i šire.

U okviru Sajma biće organizovani međunarodni forum privrednika Crne Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske, prezentacija crnogorskih potencijala i bilateralni sastanci, dani poljoprivrede, investicija, preduzetništva i turizma Crne Gore, kao i posjeta preduzećima države domaćina.

Uporedo sa Sajmom,  biće održani  Dani Crne Gore u Ljubljani, u okviru kojih će biti organizovan poslovni forum sa slovenačkim privrednicima, kao i bogat kulturno-umjetnički program.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR