13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kostić: Država da podstakne preduzetništvo

Ekonomija

Comments 0

Kostić: Država da podstakne preduzetništvo

Autor: Esad Krcić

  • Viber

“Sve države kod kojih je duh preduzetništva na niskom nivou, neće imati stabilan i dinamičan ekonomski razvoj”, rekao je za Antenu M, ekonomski analitičar Vasilije Kostić koji upozorava da se “mora razumjeti važnost činjenice da je moderno doba u direktnoj vezi sa razvojem preduzetništva".

„Crna Gora je do sada učinila značajne pomake“, kaže Kostić sugerišući dalje korake koje bi država trebalo da preduzme u cilju unapređivanja preduzetništva.

"Institucije moraju biti podsticajne za razvoj preduzetništva. U pravnoj sferi treba ukloniti sve rogobatne i komplikovane procedure. Potrebni su podsticaji iz fiskalne sfere, država treba da formira razne fondove za podsticanje preduzetništva... Ukoliko danas želite da pokrenete određeni biznis, država zaista čini određene napore i u zadnje vrijeme sve više, ali kada vam se omogući povoljan kredit, kao što je to sada država uradila, za obezbjeđenje tih kredita se traže ozbiljni uslovi, tako da oni koji bi, na osnovu ideje i biznis plana, mogli da dobiju kredit, nijesu u stanju da daju tražene garancije", rekao je Kostić.

U svijetu se preduzetništvo podstiče i zakonskim rješenjima koja se odnose na oblike organizacije preduzeća koji u Crnoj Gori, ali i u regionu uopšte i ne postoje.

Preduzeće je moguće formirati bez obaveze zapošljavanja, odnosno, uplaćivanja doprinosa za zdravstveno i socijalno osiguranje, a čak je i firma oslobođena poreza osim skromnog godišnjeg paušala od par stotina eura. Novac preduzeća se oporezuje tek kada osnivač prebaci dio profita na lični račun što potpada pod porez na lična primanja.

Dokle god se profit, odnosno, novac unutar preduzeća koristi za reinvestiranje, ne podliježe oporezivanju. Takve firme imaju i određena ograničenja, među kojma je i nemogućnost zapošljavanja drugih lica. Kada se dostigne ta faza, preduzetnik mora da preregistruje firmu na drugi tip organizacije preduzeća.

"Apsolutno se slažem sa tom, vrlo dobrom, opservacijom koja zalazi u samu suštinu preduzetništva. Razvijene države tržišne ekonomije razumiju i to je ugrađeno u njihove institucije", rekao je Kostić dodajući da te države do krajnjih granica relaksiraju uslove formiranja biznisa, način kontrole, prijavljivanje...

"Kod njih važi princip da je dozvoljena svaka aktivnost koja nije zabranjena. Od svakog legalno organizovanog mikro-biznisa, država ima korist jer preduzetnik ima korist jer sam sebe izdržava. Država ima korist od stvaranja prihoda i ne predstavlja biznis barijeru. Apsolutno da bi jedan takav princip bio lukrativan za crnogorske prilike", zaključio je Kostić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR