Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Šire se kapaciteti vrtića, 400 novih mjesta za mališane u četiri opštine

| Postavio/la: Jelena Ćetković

Šire se kapaciteti vrtića, 400 novih mjesta  za mališane u četiri opštine

Nove predškolske jedinice u Nikšiću, Kotoru i Baru otvorene su adaptacijom postojećih objekata, a ubrzo se očekuje proširenje još jedne jedinice u Podgorici, čime se nastavlja politika rasterećenja kapaciteta predškolskih ustanova i kreiranja optimalnih uslova za ravoj djece. Time se postojeći kapaciteti proširuju za oko 400 mjesta, saopšteno je iz Ministarstva prosvojete. 

 "Naime, nikšićka predškolska ustanova “Dragan Kovačević” je u Mjesnoj zajednici Vir otvorila dvadesetu vaspitnu jedinicu “Izvor“. U tom vrtiću borave djeca uzrasta od dvije do šest godina. Kako naglašava direktorica Radmila Backović, opremljen je po standardima, a u sastavu ima i uređen i bezbjedan dvorišni prostor. Upisano je 110 djece. Vrijednost investicije je bila skoro 30 000 eura. „Bitno je napomenuti da je u narednoj godini planirana i adaptacija objekta „Društveni standard Željezare“ (Budo Tomović) od oko 700m2, u cilju rada sa djecom RE zajednice“. Ove godine je u pomenutu nikšićku predškolsku ustanovu upisano ukupno 2 100 djece", navedeno je u saopštenju. 

Kada je riječ o predškolskoj ustanovi u Kotoru, direktorica Vjera Rašković-Perojević poručila je: 

 „Adaptirali smo postor u JU Resursni centar za sluh i govor „dr Peruta Ivanović“, a za potrebe adaptacije uloženo je oko 4 500 eura. Preko 30 predškolaca boravi u ovim prostorijama. Napominjemo da ima još roditelja zainteresovanih za upis, što pokazuje da je kampanja Ministarstva prosvjete „Zablistaću u vrtiću“ bila uspješna“, 

 I iz barske predškolske ustanove ističu da širenje kapaciteta privode kraju.

Kako naglašava direktorica Gordana Mijović, zakupljen je novi prostor, koji je adaptiran tako da bude pogodan za smještaj djece jasličnog uzrasta:

„U objektu će boraviti oko 80 djece uzrasta od jedne do dvije ipo godine, odnosno mlađe i srednje jaslice, a potpuno opremanje objekta očekuje se do kraja naredne sedmice. Ulaganja iznose oko 30 000 eura, a Ministarstvo prosvjete će za ove namjene opredijeliti 15 000 eura. Prostor je površine 243 m2 i to je dvanaesta vaspitna jedinica u sastavu barske predškolske ustanove „Vukosava Ivanović Mašanović“. Zvaće se „Bubamara“.

 Takođe, podgorička predškolska ustanova „Đina Vrbica“ radi na daljem proširenju svojih kapaciteta.

Narednih nedjelja planira se proširenje jednog postojećeg prostora, koji će biti adaptiran i prilagođen potrebama vrtića. 

„Ovom adaptacijom dobićemo prostor za oko 200 djece u 7 učionica. U dvije od tih prostorija bi trebalo da budu smještena djeca jaslenog uzrasta“, rekao je Vuk Stanišić, direktor ustanove „Đina Vrbica“.

U prethodne dvije i po godine otvoreno je oko 1 700 novih mjesta za djecu u vrtićima, kako kroz izgradnju novih objekata, tako i kroz adaptaciju već postojećih koji se ustupaju predškolskim ustanovama na privremeno ili trajno korišćenje, ili iznajmljuju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. 

 

Ostavi komentar

0/300