Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

ZZZ: Osposobljavanje za 500 nezaposlenih

| Postavio/la: Marija Mitrović

ZZZ: Osposobljavanje za 500 nezaposlenih

Nove vještine i kvalifikacije, kroz dva programa Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, osposobljavanje za samostalan rad i osposobljavanje za rad kod poslodavca, steći će 500 osoba sa evidencije nezaposlenih. To je saopštio direktor Zavoda Suljo Mustafić koji je danas sa 133 izvođača programa zaključio ugovore.

"Iskazano je veliko interesovanje i poslodavaca i nezaposlenih. Finansiranjem ova dva programa, vrijedna 834 hiljade eura, Zavod doprinosi lakšem uključivanju teže zapošljivih lica u svijet rada. Za nezaposlene je ovo šansa da u realnom, radnom, okruženju steknu praktična znanja, unaprijede radne sposobnosti i da se nakon toga lakše zaposle. Takođe, za poslodavce je ovo mogućnost da obezbijede nedostajuću radnu snagu – poručio je Mustafić i dodao da je povećanje zaposlenosti, kroz efikasniju primjenu mjera aktivne politike zapošljavanja, prioritet Zavoda, Vlade i Ministarstva rada i socijalog staranja", naveo je Mustafić.

Kako je rečeno, pri dizajniranju programa vodilo se računa o regionalnoj usklađenosti.

"Prioritet smo dali sjeveru i manje razvijenim opštinama. Od ukupno 500 nezaposlenih lica koji će biti uključeni kroz programe 342 osobe su iz sjevernih opština, iz Ulcinja i sa Cetinja. To znači da smo prioritet dali sjeveru i manje razvijenim opštinama gdje je visoka stopa nezaposlenosti" – precizirala je pomoćnica direktora za Sektor za zapošljavanje Sanja Rabrenović.

Na Konferenciji za medije je saopšteno i da Zavod bilježi trend rasta zaposlenih na sezonskim poslovima, u odnosu na minule godine.

"Do danas je na sezonskim poslovima angažovano 11.595 sezonskih radnika a poređenja radi, tokom čitave prošle godine zaposleno je ukupno 9.229 sezonaca. Na ovakav rezultat su nesumnjivo uticale brojne realizovane mjere i aktivnosti u Zavodu kao i sinergija svih relevantnih aktera na tržištu rada. Veliki doprinos je dala i državna kampanja “Zaposlimo domaće–da Crne Gora radi” koju je organizovao i realizovao Zavod u saradnji sa resornim ministarstvom. Ciljano smo poslodavcima organizovali neposredan kontakt sa nezaposlenim licima, u njihovim sredinama, i realizovanim aktivnostima doprinijeli da poslodavci porade na poboljšanju uslova rada" – saopštio je Mustafić.

"Zato i ovom prilikom pozivam poslodavce da na vrijeme isplaniraju koliko će im trebati radnika, za najtraženija zanimanja, kako bi oni koji su zainteresovani, a bez iskustva, uz podršku Zavoda - na vrijeme bili obučeni. Apelujem da pokušaju da zadrže najbolje i najkvalitetnije radnike sa većim platama, boljim uslovima rada i beneficijama" – zaključio je Mustafić.

Načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima Sonja Ivanović je najavila da će Zavod, kao odgovorna institucija, i u narednom periodu raditi na poboljšanju usluga prema korisnicima.

"Na taj način će sredstva Zavoda biti usmjerena na one programe koji doprinose smanjivanju deficit određenih zanimanja i boljoj zapošljivosti" – istakla je Ivanović.

Ostavi komentar

0/300