Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Skupi krediti i dugi sudski procesi otežavaju razvoj biznisa"

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Mina

"Skupi krediti i dugi sudski procesi otežavaju razvoj biznisa" Portal Analitika

Skupi krediti, naplata potraživanja, duge sudske procedure u privrednim sporovima i rokovi za dobijanje dozvola neki su od najznačajnih problema i biznis barijera sa kojima se susrijeću crnogorski privrednici, saopštio je izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA) Milan Dragić.

On smatra da je neophodno pojačati aktivnosti i angažovanje svih relevantnih subjekata da bi se smanjio broj biznis barijera, naročito onih koje je najlakše otkloniti, a odnose se na sporost ili nedovoljnu odgovornost pojedinih zaposlenih u javnoj administraciji.

“I dalje je prisutan problem nelikvidnosti i naplate potraživanja. Obezbjeđenje finansijskih sredstava predstavlja problem zbog i dalje skupih kredita i ovom pitanju treba posvetiti posebnu pažnju, jer veoma negativno utiče na razvoj biznisa. Treba nastaviti sa skraćivanjem rokova za dobijanje raznih dozvola i smanjivanjem broja dokumenata i procedura koje sve to prate“, rekao je Dragić u intervjuu Pobjedi.

On je dodao da je neophodno ubrzati sudske procedure u privrednim sporovima, posebno u dijelu izvršenja ugovora.

„Te barijere pogađaju sve sektore i zato treba što intenzivnije i sveobuhvatnije raditi na njihovom otklanjanju. Biznis je djelatnost od koje zavisi razvoj svake ekonomije i društva u cjelini. Ima li što preče i logičnije nego onima koji stvaraju novu vrijednost obezbijediti optimalne uslove za rad? Zato se treba u kontinuitetu angažovati na unapređenju poslovnog ambijenta”, poručio je Dragić.

Prema njegovim riječima, inovativnost je neophodan preduslov konkurentnosti na sve zahtjevnijem stranom i domaćem tržištu, a s tim u vezi je kvalitet proizvoda i usluga koje se nude.

“Treba nastojati da se obezbijedi najveća moguća produktivnost kako bi se povećala konkurentnost. Stvarati što podsticajniji poslovni ambijent na mikro i makro nivou je neophodno ako želimo da povećamo konkurentnost. MBA je veoma angažovana u tom pogledu, jer razumije značaj konkurentnosti za razvoj ekonomije i, posljedično, za rast standarda naših građana”, saopštio je Dragić.

On je kazao i da je poslovni ambijent u Crnoj Gori u odnosu na prethodni period, pogotovo malo dalji, bez sumnje značajno unaprijeđen.

“Konačno, to je nešto što i zahtijeva prelazak na novi, tržišni način privređivanja. Taj vremenski tok poboljšanja uslova za razvoj biznisa MBA prati već 20-ak godina, jer smo se prvi u Crnoj Gori počeli aktivno baviti problemom biznis barijera. Gledajući sa te vremenske distance, napredak je više nego očigledan“, rekao je Dragić.

On je podsjetio i da početnicima u biznisu često nijesu dostupna početna finansijska sredstva, zbog čega sami moraju da ih obezbijede kako bi otpočeli biznis.

„To je nešto što se mora promijeniti kako bi se pospješio razvoj biznisa, odnosno kako bi se podstakao rast broja preduzetnika. To je tako u razvijenim ekonomijama prema kojima smo s punim pravom okrenuti. Mnogi biznisi koji su realno mogli opstati i ojačati, nijesu se mogli održati zbog tog problema”, naveo je Dragić.

Ostavi komentar

0/300