Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Počeo monitoring morske faune

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Počeo monitoring morske faune

Post – seizmički monitoring morske faune crnogorskog podmorja nakon izvršenih 3D geofizičkih snimanja na blokovima 4, 5, 9 i 10, počeo je po završetku pripremnih radnji i trajaće dvadesetak dana, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

"Ovo ispitivanje definisano je Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu i ima za cilj da utvrdi stanje morske faune, preciznije, morskih sisara, na predmetnim blokovima nakon završenog 3D geofizičkog ispitivanja koje je realizovano u novembru i decembru 2018.

Monitoring će biti vršen sa broda Aran, istog broda koji je korišćen za prikupljanje podataka o morskoj fauni prije 3D geofizičkog istraživanja. U konačnom, cilj ovog monitoringa je dobijanje podataka koji će biti upoređeni sa informacijama o stanju morske faune prije 3D istraživanja, i u konačnom, pokazati da li je i u kojoj mjeri realizovano 3D geofizičko istraživanje uticalo na morsku faunu na ovim blokovima. U ovom istraživnaju učestvuju i predstavnici Instituta za bilologiju mora", navodi se u saopštenju.

Navode da se istraživanja na blokovima 4, 5, 9 i 10 realizuju u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine.

"U skladu sa ustaljenom praksom, sprovode se sve mjere zaštite životne sredine, a Uprava za pomorsku sigurnost je uspostavila sigurnosnu zonu i obavijestila sve plovne objekte o ovim istražnim aktivnostima", navodi se u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300