16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena rezervna lokacija CBCG za nepredviđene situacije

Ekonomija

Comments 0

Otvorena rezervna lokacija CBCG za nepredviđene situacije

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sa predsjednikom Opštine Žabljak Veselinom Vukićevićem i predstavnicom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Audrone Urbonaviciute otvorio je danas rezervnu lokaciju Centralne banke Crne Gore za nepredviđene situacije.

Rezervna lokacija je opremljena, kako su objasnili, sa ciljem očuvanja kontinuiteta poslovnih funkcija CBCG i ograničavanja mogućih gubitaka u vanrednim situacijama.

Oprema za rezervnu lokaciju obezbijeđena je bespovratnim sredstvima Evropske unije, što predstavlja još jedan vid podrške Centralnoj banci Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskom sistemu centralnih banaka, odnosno ispunjavanju neophodnih kriterijuma iz pregovaračkog poglavlja IX – Finansijske usluge.

Žugić je zahvalio Delegaciji Evropske unije na podršci i dobroj koordinaciji, podsjećajući da je ovo treći projekat podrške EU Centralnoj banci Crne Gore, pored twinning projekta snaženja finansijskih institucija i opremanja server sale na primarnoj lokaciji CBCG.

Žugić je pored značaja ogromne materijalne podrške istakao i „važnost podrške Evropske unije u prepoznavanju potreba snaženja stabilnosti finansijskog sistema i implementacije najviših standarda EU“.

Predstavnica delegacije EU Audrone Urbonaviciute je kazala da je zadovoljna zbog uspješnog završetka još jednog projekta podrške Evropske Unije i navela:

''Oprema će pomoći CBCG da izgradi svoj institucionalni i operativni okvir kako bi zadovoljila najbolja evropska pravila, standarde i praksu, posebno u oblasti koja se odnosi na upravljanje operativnim rizikom i planiranje kontinuiteta poslovanja, budući da je pouzdana i funkcionalna Centralna banka temelj makroekonomske stabilnosti“.

Sredstva za realizaciju ovog projekta, u ukupnom iznosu od 288.731,00 EUR, obezbijeđena su kroz program European Integration Facility, koji je dio pretpristupne pomoći Evropske unije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR