Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Za ekonomski rast neophodno podsticati proizvodnju i snažnije investicije"

| Postavio/la: Marija Mitrović

"Za ekonomski rast neophodno podsticati proizvodnju i snažnije investicije"

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić učestvuje na 42. sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana, koji se održava u Pragu, od 20. do 22. novembra.

Kako je saopšteno iz CBCG, ovogodišnji sastanak Kluba guvernera posvećen je aktuelnim pitanjima vezanim za ekonomske trendove u svijetu, kao i za monetarnu politiku, odnosno njene prioritete koji treba da osiguraju finansijsku stabilnost, podrže ekonomski rast i obezbijede jačanje otpornosti finansijskog sistema.

"Učesnici skupa su ocijenili da globalizacija ima veliki uticaj na sve makroekonomske indikatore na svjetskom, ali i na nacionalnom nivou, što zahtijeva aktivnu ulogu centralnih banaka. U isto vrijeme, efekti „prelivanja“, posebno kao rezultat odluka Evropske centralne banke (ECB) i Federalnih rezervi (FED), utiču na nacionalne ekonomije i njihove finansijske izglede. Sve ovo zahtijeva sinhronizovan i koordiniran odgovor zajednice centralnih banaka, zaključili su učesnici skupa", navodi se u saopštenju.

Žugić je, u svom izlaganju, istakao da postoji rizik da politika niskih referentnih kamatnih stopa dovede do globalne stagflacije. U cilju izbjegavanja ovog rizika moraju se „preduzeti mjere koje će postepeno podsticati potrošnju i snažnije investicije, što će dovesti do normalizacije kamatnih stopa i održivijeg ekonomskog rasta“, istakao je Žugić.

Direktorica Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanje i statistiku Centalne banke Crne Gore Marijana Mitrović Mijatović učestvovala je u radu panela posvećenog upravljanju podacima u kontekstu monetarne politike. Na ovom panelu razmijenjeni su stavovi u vezi sa izazovima sa kojima se suočavaju centralne banke u proizvodnji pouzdanih statističkih podataka neophodnih za adekvatne odluke u segmentu makroprudencione politike.

"Klub guvernera zemalja centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana okuplja dva puta godišnje guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unapređenja međusobne saradnje. Članstvo u ovoj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona", piše u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300