11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU dodijelila 16 novih grantova za razvoj i promociju turizma na Zapadnom Balkanu

Ekonomija

Comments 0

EU dodijelila 16 novih grantova za razvoj i promociju turizma na Zapadnom Balkanu

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Predstavljajući 12 završenih i 16 novododijeljenih grantova za razvoj i promociju turizma na Zapadnom Balkanu, pokazujemo vam samo dio uspješnih priča o našem regionu, a pri tome se ne radi o uspjehu određenih politika ili BDP-a, već o uspjehu ljudi, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na svečanosti dodjele grantova u sklopu projekta za razvoj i promociju turizma danas u Draču.

"Suština ovog projekta u sektoru turizma za nas nije samo pitanje koliko dobitnika grantovskih sredstava je danas sa nama, njih 16, ili 12 prošle godine, ili novih 7 od sljedećeg ponedjeljka, ili koliko je sredstava na raspolaganju, i slično. Za nas koji se bavimo regionalnom saradnjom turizam je priča koja se stalno razvija, jer nas uči toleranciji i uvjerava da je najbolja priča koju možemo ispričati o regionu ona o promociji njegovih ljepota i bogatstva", rekla je ona.

Prošle godine je, dodaje, region posjetilo 12 miliona turista. Međutim, ne smatram da se turizam treba predstavljati u brojkama i njegovim koristima, kao recimo da čini samo jednu petinu BDP-a ili da 20 posto ljudi radi u turizmu (na primjer, u 2017. u Albaniji turizam je imao direktan uticaj na zapošljavanje više od 90.000 ljudi) ili da se samo 2 posto BDP-a dodjeljuje sektoru turizma.

"Turizam je mnogo više od toga. Politike, pa tako i one u sektoru turizma, danas se više ne odnose samo na troškove i koristi ili brojke, međutim ono što trebamo ispričati ljudima iz ovog regiona, kao i van njega, jeste priča o tome da region nisu samo problemi i nazadovanje, što se svakog dana čuje u vijestima, nego da je ovo region sa ogromnim ljudskim potencijalom, izvrsnim mladim ljudima, sjajnim ženama (drago mi je da dio grantova ide mladima i ženama) koji čine sve što je u njihovoj moći da pomognu svojim zajednicama i porodicama da napreduju, a tako istovremeno pomažu i razvoj turizma.

Dobitnicima naših grantova želim puno uspjeha i zahvaljujem se Evropskoj uniji koja je bezrezervno podržala ovaj projekat, jer imamo običaj da zaboravimo koliko je važno pravilno odabrati ona područja u regionu kojima treba pomoći da bi naša društva napredovala", rekla je Bregu.

Novih 16 grantova za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu uslijedilo je nakon uspješne realizacije prvog kruga od 12 grantova. Novi grantovi će dovesti do dalje diversifikacije ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u regionu i unapređenja kvaliteta usluga.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR