17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šehović najavio: Podgorica će dobiti novu gimnaziju i tri osnovne škole

Ekonomija

Comments 0

Šehović najavio: Podgorica će dobiti novu gimnaziju i tri osnovne škole

Izvor: Pobjeda

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Gradnja zgrade nove gimnazije u Podgorici biće završena do 2023. godine, do kada će glavni grad dobiti i tri nove osnovne škole - na Zabjelu, u Siti kvartu i Karabuškom Polju, najavio je ministar prosvjete Damir Šehović.

Ove infrastrukturne investicije dio su aranžmana sa Evropskom investicionom bankom, vrijednog 40 miliona eura, od čega će, kako pojašnjava Šehović, 18 miliona biti obezbijeđeno iz kreditnih sredstava, a ostatak iz sopstvenih.

Budžet

Govoreći o budžetskim izdvajanjima u oblasti prosvjete za narednu godinu, kazao je da je Vlada opredijelila ne samo oko 10 odsto više sredstava za prosvjetu u odnosu na lani, „nego je stvorila pretpostavke i za počinjanje do sada najveće investicione aktivnosti koja obuhvata preko 20 novih kapitalnih projekata koji su se našli u kapitalnom budžetu“.

"Projektom sa EIB-om je predviđena gradnja četiri nove škole, nadogradnja tri vrtića i adaptacija 10-ak srednjih škola širom Crne Gore, te opremanje škola. Gradnjom i nadogradnjom tih objekata kapaciteti u obrazovnim ustanovama će biti povećani za preko 3.500 mjesta. Ono što je, pak, možda i najvažnije u vezi sa EIB projektom jeste činjenica da će on, prema ugovoru, biti realizovan do kraja 2023. godine, što znači da mi, kada najavljujemo ove škole, ne govorimo o dalekoj budućnosti, već o periodu od narednih nekoliko godina", kazao je on u razgovoru za Pobjedu.

Nova gimnazija, vrijedna više od šest miliona eura, površine 6.000 metara kvadratnih, nalaziće se u zahvatu DUP-a "Univerzitetski centar", dok će nove osnovne škole, na Zabjelu vrijednosti oko 5,5 miliona eura, Siti kvartu preko pet miliona eura i naselju Karabuško Polje preko dva miliona eura, biti locirane u zahvatu DUP-a "Zabjelo B", DUP-a "Radoje Dakić" i DUP-a "Karabuško Polje".

Šehović je istakao i da će kroz nadogradnju tri vrtića i to dva u glavnom gradu i jednog u Kotoru, biti gotovo udvostručeni postojeći kapaciteti.

Gradiće sedam vrtića

Šehović  je potvrdio da je Banka za razvoj Savjeta Evrope dala saglasnost na novi aranžman sa Crnom Gorom, u vrijednosti od 17 miliona eura, kroz koji će biti izgrađeno sedam novih vrtića.

"Drago mi je da mogu da saopštim da je Banka za razvoj Savjeta Evrope davanjem saglasnosti na novi kreditni aranžman sa Crnom Gorom, koji je u finansijskom smislu težak 17 miliona eura, pokazala da nas tretira ozbiljnim i odgovornim partnerom, sa kojim će i narednih godina nastaviti saradnju na projektu izgradnje novih sedam vrtića u Crnoj Gori u Siti kvartu površine 3.500 metara kvadratnih, Starom aerodromu, Zlatici, Beranama i Bijelom Polju površine po 1.600 metara kvadratnih, Tuškom putu površine 1.800 i Plavu 1.000 kvadrata. Time pokazuju da su jednako kao i mi svjesni da je ulaganje u najmlađe najbolja, najodrživija, ali i najisplativija investicija na dugi rok", kazao je ministar prosvjete.

Plate

Ministar prosvjete je naveo i da su u ovoj i narednoj godini stvoreni preduslovi za najveće povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti u posljednjih 12 godina i ujedno, kako je kazao, jedno od većih povećanja u regionu.

"Povećanje će od početka naredne godine iznositi devet odsto, a od 2021. i dodatnih tri odsto na već uvećanu zaradu. Svjesni smo da uprkos povećanju zarada standard naših prosvjetnih radnika nije još na željenom nivou, ali svi oni koji su dobronamjerni ne mogu a da ne primijete da je posljednjim dogovorom sa Sindikatom prosvjete napravljen krupan korak naprijed", ocijenio je Šehović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR