9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evidentirano 28 prijava u okviru kampanje "Budi odgovoran"

Ekonomija

Comments 0

Evidentirano 28 prijava u okviru kampanje "Budi odgovoran"

Izvor: Mina business

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 28 prijava, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna.

Inspektori su prilikom kontrole Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Bijelom Polju utvrdili nepravilnost i naložili poslodavcu da obavi transformacija ugovora o radu zaposlenog iz određenog na neodređeno vrijeme. Nepravilnosti su utvrđene i prilikom kontrole autoperionice u Podgorici u ulici Nikole Tesle, nakon čega su preduzete odgovarajuće mjere, ali nije saopšteno koje.

Nepravilnosti koje se odnose na neosigurane radnike, rad bez slobodnog dana, neizmirivanje zarada na mjesečnom nivou i neizdavanje fiskalnih računa, utvrđene su prilikom kontrole cvjećara na Ćepurcima, ali nije saopšteno da li su i koje mjere preduzete.

Prilikom kontrole Opšte bolnice u Beranama utvrđeno je da su navodi inicijative neosnovani, jer je obavljena isplata zarade za jul u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

Inspektori su podnosiocu prijave prema kojoj uprava hotela Plaža u Herceg Novom nije isplatila zarade zaposlenom, savjetovali pokretanje spora kod nadležnog suda, dok su pritužbe na hercegnovsku pekaru Tamara i preduzeće Kovez proslijeđene Poreskoj upravi.

Kontrolom Les company u Beranama utvrđeno je da zahtjev za odjavu i vraćanje radne knjižice nije u nadležnosti Inspekcije rada, dok je za magacin veleprodaje Elastico u Budvi zaključeno da ne postoji na teritoriji budvanske opštine.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu prodavnice bez naziva u Andrijevici, jer je objekat bio zatvoren, dok je pritužba protiv pekare Pet plus u Bijelom Polju u nadležnosti Tržišne inspekcije. Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu nelegalne prodaje vjenčanica u Beranama, jer nakon više obilazaka objekat nije pronađen.

Poslodavac u kafiću Per Amici u Podgorici tvrdi da podnosilac pritužbe o neprijavljenim radnicima nikada nije radio kod njega.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole restorana Radovče i Pod volat, kao i estetik studija Style u Podgorici, otpada starog željeza i NN lica iz Nikšića, salona namještaja Sirius i restorana Farma u Budvi, kineske radnje i Srednje ekonomske škole u Bijelom Polju, štamparije Promo design u Herceg Novom, pekare, odnosno poslastičarnice Battisuore u Kotoru i preduzeća Ceresit u Rožajama.

Građani su se žalili i na nepropisno parkiranje, čak i službenog vozila.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR