16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Njemački ambasador: Turizam morate odmjereno razvijati

Ekonomija

Comments 1

Njemački ambasador: Turizam morate odmjereno razvijati

Izvor: Pobjeda

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Turizam može biti važan ekonomski faktor, ali ga morate odmjereno razvijati. U suprotnom, zarad koristi brzog ekonomskog rasta i profita, kidate granu na kojoj sjedite i brže nego što mislite ostanete praznih džepova, istakao je u razgovoru za Pobjedu njemački ambasador Robert Veber.

Kaže da nije lako naći pravu mjeru između ekonomskog rasta i očuvanja atraktivnosti turističke ponude, ali da za taj balans ne postoji alternativa ako se želi dugoročan uspjeh.

Smatra da je Ulcinjska solana bitno pitanje u oblasti zaštite životne sredine, ali ne i jedino u Crnoj Gori.

"Dugoročno i održivo rješenje za Ulcinjsku solanu neophodno je za značajan napredak u poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene, a uspješno sticanje Ramsar statusa ovog područja bio je veliki uspjeh za Crnu Goru"– kazao je on.

Potrebno je, istakao je ambasador, štititi i druga područja u zemlji, između ostalog i nacionalne parkove.

"Država i građani moraju bolje da paze na okolinu, kako bi zemlja opravdala status „ekološke države“. Odluka o daljim potezima je na nadležnim adresama u Ulcinju i Podgorici. Njemačka je spremna da rado pruži podršku, na primjer kroz ekspertizu menadžmenta nacionalnih parkova ili po potrebi finansijsku pomoć, kroz sprovođenje upotrebnog plana" – kazao je Veber.

Strategija

Činjenica je, kako je rekao, da je poglavlje 27 najskuplje i jedno od najzahtjevnijih u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, što iziskuje i dosta vremena.

"Uprkos ograničenom budžetu Crna Gora se trudi, između ostalog kroz izgradnju novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, da sprovede svoju strategiju u ovoj oblasti, što je za pohvalu. Pozdravljam napore Crne Gore za gradnju sve većeg broja obnovljivih izvora energije. Zemlja pruža potencijal za zelenu energiju, što je prepoznato i od potencijalnih investitora iz Njemačke koji iskazuju interesovanje za gradnju solarnih i vjetroelektrana" – istakao je Veber.

Crna Gora, kako je kazao, posjeduje prirodne ljepote od kojih zastaje dah i kao takve zaslužuju da budu očuvane i za naredne generacije.

"Zaštita životne sredine u svakoj zemlji zavisi, prije svega, od svijesti građana. Građani moraju od malena, počev od predškolskog uzrasta, učiti o značaju zaštite životne sredine i to ne samo po pitanju smanjenja količine otpada, na primjer kroz nekorišćenje plastičnih kesa ili nepotrebnih ambalaža. Svako od nas pojedinačno mora doprinositi brižnom odnosu prema okolini, na primjer ne bacati otpad, opuške i slično po ulicama, već u za to predviđene korpe za otpad" – objasnio je ambasador Veber.

On smatra da je upravo to jedan od glavnih problema kod nas.

"Ja, kao i gosti iz Njemačke, primjećujemo da se dosta otpada baca u prelijepu prirodu ove zemlje, čak i iz vozila u pokretu, što pokazuje da svijest građana po pitanju zaštite životne sredine još nije u dovoljnoj mjeri izražena. Tu spadaju i izazovi sa upravljanjem parkovima prirode, kao što je Solana Ulcinj, ali i upravljanjem sa industrijskim otpadom, kao u slučaju crvenog mulja u sklopu Kombinata aluminijuma Podgorica" – upozorava Veber.

Preporuka

Njemački ambasador kazao je da svima preporučuje da posjete našu zemlju i dodaje da Crnu Goru kao turističku destinaciju prepoznaje sve veći broj turista iz Njemačke i turističkih agencija iz ove zemlje, što ga, dodaje on, raduje.

"I ja sam jedan od onih koji u svom krugu prijatelja i članova familije preporučuje Crnu Goru kao turističku destinaciju. Crna Gora u Njemačkoj slovi kao „tajna preporuka“, jer dosta Njemaca još nije dovoljno upoznato sa turističkim potencijalima zemlje. Ovakav stepen prepoznatljivosti potrebno je poboljšati. Iz tog razloga Crna Gora će biti partner sajma turizma u Štutgartu, koji se održava u periodu od 11. do 19. januara 2020" – istakao je Veber.

Ukazuje i na primjer svoje zemlje, objašnjavajući da su izvukli korisnu pouku iz turističkog buma iz posljednjih nekoliko decenija.

"Turizam može biti važan ekonomski faktor, ali ga morate odmjereno razvijati. U suprotnom, zarad koristi brzog ekonomskog rasta i profita, kidate granu na kojoj sjedite i brže nego što mislite ostanete praznih džepova. Masovni turizam danas ugrožava osnovu za turizam u Alpima, pogledajte betonske građevine na pojedinim idiličnim plažama u Južnoj Evropi ili Aziji koje su iz tog razloga izgubile na atraktivnosti. Nije lako naći pravu mjeru između ekonomskog rasta i očuvanja atraktivnosti turističke ponude, ali za to ne postoji alternativa ako dugoročno želite biti uspješni" – poručuje Veber.

Potencijal za turizam

Njemački ambasador Robert Veber smatra da Crna Gora sa raznolikom turističkom ponudom nudi veliki potencijal i doživljaj za različite profile turista – od, kako je kazao, lijepog Primorja, impresivnih planina, ljetnjeg i zimskog odmora do aktivnog odmora, kao što je rafting na Tari.

"Ovo posljednje stoji visoko na mojoj agendi za iduću godinu. Crna Gora nudi mnogo i za one koji vole kulturološka i obrazovna putovanja, od starih primorskih gradova, prijestonice Cetinje ili spektakularno smještenog Manastira Ostrog" – ističe Veber.

Zadiranje u prirodu

Veliki infrastrukturni projekti, kao što je auto-put, objašnjava Robert Veber, „zadiru u različitoj mjeri u prirodu“, ali vjeruje da građevinski radovi neće ostaviti posljedice na ,,suzu Evrope“.

"Nažalost, to se ne da izbjeći. Bitno je da posljedice i korist budu dobro odmjerene i pokušati, što je više moguće, smanjiti zadiranje u prirodu. Nijesam ekspert za ovu oblast i procjenu uticaja izgradnje auto-puta na životnu sredinu prepuštam stručnjacima. Moram imati povjerenja da su posljedice izgradnje ovog projekta detaljno analizirane i odmjerene od nadležnih institucija. Nadam se da građevinski radovi neće ostaviti posljedice po „suzu Evrope“, kako rijeku Taru s pravom nazivaju" – istakao je naš sagovornik.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Đoko Orlandić

Evo oglasi se ovaj "ekspert" za sve oblasti. Nastavlja politiku SRN prema CG "one diplomatse ljepotice". To je blokada svih investicija, Grdne pare je SRN dala NVO da sporiječe investicije. Ovaj to nastavlja. Čak se petlja i daje preporuke za oblast, za koju sam kaže "nijesam ekspert za ovu oblast"