12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović: Sljedeće godine u Župu biće uloženo više od 1,5 milion eura

Izvor: Foto: onogost.me

Ekonomija

Comments 0

Radulović: Sljedeće godine u Župu biće uloženo više od 1,5 milion eura

Izvor: Onogost.me

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

U godini na izmaku u Župi Nikšićkoj vrijedno se radilo na mnogim projekatima, pa su na sinoć održanom novogodišnjem koktelu sumirani rezultati rada, te najavljene buduće aktivnosti.

Kako je naglasio predsjednik Savjeta MZ Župa Nikšićka Dragoljub Radulović, u toku ove godine nastavljene su aktivnosti koje će doprinijeti boljim uslovima života u MZ, a isto tako na njenoj boljoj promociji kroz razne oblike zabavnih, kulturnih i sportskih dešavanja.

Prema njegovim riječima, nastavljena je izuzetno dobra saradnja sa rukovodstvom opštine Nikšić i Vladom Crne Gore, što je rezultiralo realizacijom i početkom realizacije ozbiljnih projekata. 

"Pokazalo se da su Župljani, bez obzira na višedecenijske, prije svega političke podjele, spremni da zajednički stanu iza svakog dobrog projekta koje razvija naše mjesto", istakao je Radulović dodajući da je Župa zauzela jasan stav da želi razvoj.

"To su pokazali protestni zborovi sa kojih smo poslali jasnu poruku da Župi nema nazad i da Župa ima jasan stav po bilo kom problemu koji je opterećuje. Niko nema pravo da nam uzima za zlo ako tražimo da naše mjesto bude bolje za svoje mještane. Na tome ćemo i ubuduće istrajati, a sve za dobro svake župske porodice, bez namjere da se ikome nanosi šteta u bilo kojoj oblasti. Želimo da budemo svoji na svome i da našim precima pokažemo da smo prestali da slušamo prazne priče i da nas interesuju samo djela koja će udariti jači temelj našoj zajednici", naveo je Radulović.

On je podsjetio na neke od najznačajnijih projekata realizovanih ove godine, ali i planiranih za sljedeću.

Jedan takav je rekonstrukcija glavne saobraćajnice, za koju je iz budžeta opštine za prvu dionicu izdvojeno 1,5 milion za prvu dionicu od šest km.

Uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, a uz podršku opštine Nikšić kroz program IFAD-a je asfaltirano 1.800m ulica u selima Zagrad, Bjeloševina i Dučice. 

"Zbog vremenskih prilika nije se uspjelo završiti asfaltiranje 2,5km ulica po selima Župe kroz program opštine Nkšić i firme Uniprom metali, pa će se ta aktivnost nastaviti u 2020., pa u istoj godini očekujemo preko pet kilometara ulica da se asfaltira u Župi Nikšićkoj i tu naglašavam izuzetnu posvećenost predsjednika opštine Nikšić da ova aktivnost dobije dobar kontinuitet, što govori činjenica da će se realizacijom ove aktivnosti u 2020. godini u Župi, za tri godine biti asfaltirano skoro oko 15 km ulica. Ovih dana je predsjednik opštine obećao i asfaltiranje dionice puta koji vodi do Zabrana kralja Nikole", naveo je Radulović.

Kako je dodao, slijedi završetak izgradnje poligona kod škole na Zagradu, ali i još velikog broja infrastrukturnih projekata, projekata vodosnabdijevanja...

MZ je u godini na izmaku pomagala prvake, lučonoše, organizovala besplatne ekskurzije, stipendirala studente, organizovala značajne sportske događaje i  humanitarne akcije.

"Sve ove aktivnosti dobijaju na značaju ako se zna da mjesna zajednica nema stabilne izvore finansiranja, već se isključivo oslanjamo na donacije privrednih društava i pojedinaca koji su u ovim aktivnostima prepoznali dobru namjeru i iskren odnos prema mjestu i ljudima u njemu, a u tome prednjači firma Uniprom metali, iako je jasno da ista ima i najviše benefita od našeg mjesta pa u narednoj godini očekujem još konkretnijih poteza od navedene firme, poteza koji će biti na dobrobit zajednice i uspješne međusobne saradnje", naveo je Radulović podsjećajući i na broje aktivnosti organizacije "Župa u srcu".

Nada se, kako je rekao, da će se i u 2020. nastaviti na daljim aktivnostima koje će doprinijeti razvoju ove mjesne zajednice.

"Ono što mogu da kažem iz onoga što sad imamo na papiru, što će biti urađeno, to je da će u idućoj godini u Župu biti uloženo više od 1,5 milion eura. To je jedan veliki pomak za naše mjesto", zaključio je on.

Menadžer opštine Živko Kecojević pohvalio je Savjet MZ Župa, kako je kazao, aktivne i vrijedne ljude na čelu sa Radulovićem koji su dali jednu novu energiju, snagu...

"I građanski je aktivizam probuđen u Župi, Radulović je pominjao tu više NVO, civilni sektor koji sa svoje strane radi dosta toga da bi se kvalitet života u Župi podigao na veći nivo i kako bi što više mladih ljudi zadržavali u Župi, da ostanu u svojim domovima i tu da obezbjeđuju svoju egzistenciju", kazao je Kecojević.

On smatra da je Župa primjer MZ kako se zajedničkom sinergijom Savjeta, civilnog sektora iz Župe, opštine Nikšić, firme Uniprom metali i drugih firmi iz tog mjesta, ali i uz pomoć državnih institucija može dosta toga uraditi.

"Nadamo se da ćemo u ovom ritmu nastaviti, odnosno iz godine u godinu, kroz različite projekte koje nam pruža Evropska unija preko Ministarstva poljoprivrede kao IFAD projekat, gdje smo dosta toga uradili, ne samo u Župi nego i u ostalim dijelovima opštine iz godine u godinu, nadam se da će se ta sredstva povećavati, a učešće opštine u tim sredstvima je oko 25 odsto. Mi smo oko 500.000 eura opredijelili u budžetu za ovu godinu za našu kontrabuciju u tom projektu i nadamo se da će ove godine biti izdašniji i veći po pitanju putne infrastrukture i vodsnabdijevanja, onoga što je najznačajnije za stanovnike Župe", poručio je on.

Sinoć su uručene zahvalnice pojedincima i privrednim društvima koji su u ovoj godini nekim svojim postupcima pomogli razvoj MZ Župa Nikšićka.

Pored portala Onogošt, koji je dobio zahvalnicu za medijsku promociju aktivnosti u Župi, priznanja za doprinos razvoju su dodijeljena i mještninu Mirku Budu Jovanoviću, zatim Racu Mirkoviću ispred Bjeloševine, Mirku Ćipraniću, vlasniku firme "Gradnja inženjering", Radošu Lacmanu, direktoru firme Uniprom metali, Zoranu Vukićeviću, direktoru Centra za socijalni rad, koji je trenutno na liječenju u Turskoj i u čije je ime zahvalnicu primio Goran Simović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR