7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ozvaničeno povećanje zarada: Potpisani kolektivni ugovori u prosvjeti

Ekonomija

Comments 0

Ozvaničeno povećanje zarada: Potpisani kolektivni ugovori u prosvjeti

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Povećanje zarada na Univerzitetu Crne Gore, prosvjeti, te domovima učenika i studenata od 9 odsto od 2020. godine i 3% od 2021. godine na već uvećanu zaradu, ozvaničeno je danas u Ministarstvu prosvjete potpisivanjem kolektivnih ugovora.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, ministar Damir Šehović potpisao je ugovor i to: za UCG sa rektorom Danilom Nikolićem i predsjednikom sindikata UCG Vukašinom Zogovićem, za Sindikat prosvjete sa predsjednikom Sindikata Zvonkom Pavićevićem, za zaposlene u đačkim i studentskim domovima sa predsjednikom Samostalnog sindikata Markom Kaluđerovićem.

"Naime, Ministarstvo prosvjete dogovorilo je ranije sa upravom svih pomenutih sindikata i UCG povećanje zarada od naredne godine za 9+3%, što je danas i formalizovano potpisivanjem Ugovora. No osim toga, podsjećamo da su povećana izdvajanja i za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti, isplaćuju se jubilarne nagrade, ali se radi i na jačanju naučnostraživačke aktivnosti na UCG preko posebnog fonda.

Preciznije, posljednji trogodišnji sporazum sa Sindikatom prosvjete za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih potpisan je nedavno na iznos od čak 2,1 milion, dok je trogodišnji sporazum prije svega par godina ranije potpisan na iznos od oko 1, 3 miliona.

Osim toga, sa Univerzitetom Crne Gore predviđeno je pokrivanje troškova naučnoistraživačke i inovativne djelatnosti na Univerzitetu, koji mogu obuhvatati nadoknade i troškove za naučnoistraživački rad, publikovanje u renomiranim časopisima i monografijama, podršku projektnim aktivnostima i drugo, i to preko posebnog fonda. Iznos sredstava opredijeljenih za ovaj fond će se utvrditi posebnim sporazumom između Vlade i Univerziteta", navode u saopštenju. 

Svi pomenuti dogovori su rezultat ozbiljnih i konstruktivnih pregovora sa sindikatima, dodaju iz Ministarstva.

"Oni su, kao takvi, doveli dakle ne samo do povećanja zarada, već i pomaka u dijelu stambenog obezbjeđenja zaposlenih u prosvjeti, ali i jačanja naučnoistraživačke djelatnosti na UCG", zaključuju u saopštenju. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR