8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PKCG: Unaprijediti logistički pravac preko Luke Bar

Ekonomija

Comments 0

PKCG: Unaprijediti logistički pravac preko Luke Bar

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Povećanje intenziteta tranzitnih tokova preko Crne Gore direktno bi uticalo na rast obima aktivnosti Luke Bar i Port of Adria, željezničkih te drumskih operatora, ocijenjeno je na sastanku, o unapređenju logističkog pravca preko barske luke, organizovanom u Privrednoj komori Crne Gore.

Predstavnici Privredne komore i kompanija Luka Bar, Port of Adria, Montecargo, Željeznička infrastruktura, Održavanje željezničkih sredstava, Željeznički prevoz ističu da je osim intenziviranja trasporta na pravcu Srbija-Bar, neophodno pozicioniranje ove luke kao alternativne za robu iz Bosne i Hercegovine, te Kosova.

U cilju stvaranja uslova za privlačenje tranzitnih roba u Crnu Goru neophodan je zajednički nastup na tržištu preduzeća Luka Bar, Port of Adria, Montecargo, Srbija Kargo, te Željezničke infrastrukture i donošenje jedinstvene cijene za sve vrste roba, zaključeno je na sastanku.

Najavljeno je da će početkom februara krenuti realizacija jednog od najznačajnijih projekata željezničkog saobraćaja. Riječ je o kontejnerskom vozu koji će saobraćati od Bara do Beograda. Saopšteno je da je potrebno kreirati najpovoljnije uslove, u smislu cijene i kvaliteta usluge, kako bi ovaj projekat dao najbolje rezultate.

Predstavnici Luke Bar i kompanije Port of Adria istakli su zahtjev da se smanji naknada za upotrebu obale i sredstva dobijena po tom osnovu usmjere u njeno uređenje. Naknada sada iznosi 60 centi po toni i tri puta je veća nego u Luci Ploče. Smanjenjem ove naknade unaprijediće se konkurentnost barske luke, ocijenjeno je na sastanku.

U okviru Slobodne zone Luke Bar potrebno je formirati biznis zone u kojima bi se omogućili stimulansi za poslovanje kompanija, što je nužan preduslov za njen dalji razvoj. Već postoji značajno interesovanje za poslovanje u Slobodnoj zoni, a ono bi bilo znatno veće ukoliko bi postojale stimulativne mjere sa lokalnog i državnog nivoa.

Na tu temu biće organizovan sastanak sa predstavnicima ministarstava finansija i ekonomije, te Uprave carina.

Privredna komora će predložiti Ministarstvu finansija izmjenu pravilnika (PROPISA) kako bi se otklonila zabrana točenja goriva u brodove na vezovima i sidrištima. Aktuelno rješenje da se brodovi remorkerima prebacuju do benzinske stanice Jugopetrola znatno utiče na troškove prevoznika.

Inicirano je organizovanje sastanka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Direkcije za vanredne situacije, u cilju povećanja transporta B materije preko Luke Bar. Izostanak ovog posla doveo bi do gubitaka za sve učesnike u transportnom lancu.

Potrebno je poboljšanje uslova za intermodalnost, a prvi korak je izrada studije koja bi između ostalog predložila aktivnosti razvoja sveobuhvatnog intermodalnog transportnog sistema. Privredna komora će inicirati izradu takve studije koja bi mogla da uključi i eksperte iz CANU.

Saopšteno je da Montecargo planira da u 2020. godini preveze 1,364 miliona tona robe. Tome će doprinijeti transport novih roba - rude gvožđa za potrebe HBIS Group iz Smedereva i koncentrata Bakra za kompaniju iz Bora.

U radu sastanka učestvovali su Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore, Vojo Banović, predsjednik Skupštine ove asocijacije, Danilo Gvozdenović, potpredsjednik, Vladan Vučelić, izvršni direktor Luke Bar, sa komercijalnim direktorom Dragutinom Nikovićem i direktorom Sektora razvoja Dedom Đelovićem, zatim Sedat Kara, izvršni direktor Port of Adria, Ljubiša Ćurčić, izvršni direktor Željezničke infrastrukture, Momčilo Mićunović, predsjednik Odbora direktora Održavanja željezničkih voznih sredstava, Slavenko Jovanović, predsjednik Odbora direktora Montecarga, Eldin MucEvić, predsjednik Odbora direktora Željezničkog prevoza, te Mitar Bajčeta, savjetnik predsjednika Komore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR