11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Brzina i volja CG za unapređivanjem funkcionisanja tržišta kapitala ne postoji nigdje u svijetu"

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

"Brzina i volja CG za unapređivanjem funkcionisanja tržišta kapitala ne postoji nigdje u svijetu"

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Države širom svijeta iskazuju nezadovoljstvo kada je u pitanju problem finansijskog tržišta i izazovi koje ono nosi, ali u Crnoj Gori postoji snažna volja za djelovanjem i rješavanjem tih problema, i to je ono što je izdvaja, kazao je  direktor estonijske CoinMetro kompanije Kevin Murcko na radionici održanoj u prostorijama Komisije za tržište kapitala, u Podgorici, u okviru edukacije o novim tehnologijama na finansijskom tržištu pod nazivom „Mogućnosti saldiranja tokenizovane imovine“.

Radionica, koju su organizovali Komisija za tržište kapitala i UDG Blockchain učionica, peta je u nizu edukacija za predstavnike državnih institucija i regulatornih organa, na kojoj su gostujući predavači, iz kompanija Ignium i CoinMetro iz Estonije, predstavili ideju za globalno saldiranje digitalizovanih hartija od vrijednosti, te mogućnosti uvezivanja globalnih finansijskih tržišta i savladavanja potencijalnih izazova.

Murcko  je objasnio da je digitalizovanje i unaprjeđivanje tržišta kapitala jako kompleksno.

„Na svijetu postoji puno različitih mjesta koja pružaju platformu za testiranje. Međutim, pristupanje tim platformama je jako teško. Nekada je potrebno više vremena da uđete u to testno područje, nego da stvarno dobijete dozvolu za pružanje usluge“, objasnio je on.

 „U razgovoru sa predsjednikom Komisije, dr Zoranom Đikanovićem, došli smo na ideju da se kroz Pravila o regulatornom okviru za finansijske inovacije (Sandbox) omogući testiranje finansijskih inovacija“, naveo je Murcko i istakao da je Crna Gora jedinstvena u svijetu kada su u pitanju volja i brzina sprovođenja inovacija u okviru finansijskog tržišta.

„U mnogim državama, samo da biste dobili priliku za  razgovor sa regulatorima tržišta, čeka se mjesecima. U Crnoj Gori, uz  vrlo prijatnu atmosferu, kreiranje Pravila o regulatornom okviru za finansijske inovacije trajalo je manje od šest nedjelja, i to je nešto što nikad nisam vidio nigdje u svijetu. Povrh svega, Crna Gora je vrlo jedinstven slučaj, jer  koristi euro koji je usvojila i funkcioniše sa istim regulativama kao države EU. Ne znam drugu državu na svijetu koja bi to mogla učiniti“, objasnio je Murcko.

Predsjednik Komisije za tržište kapitala Zoran Đikanović istakao je da ovaj trend sada izaziva mnogo pažnje, što ranije nije bio slučaj.

„Ta tema je bila negativno prihvaćena u svijetu sve do prije godinu i po dana kada su velike države i tržišta, počev od Evropske unije, Velike Britanije, čak G20 započele razgovore na ovu temu“, kazao je Đikanović.

On je naveo da je nedavno i predsjednica Evropske centralne banke objasnila da „možda nijesmo lideri u ovome što radimo, ali će troškovi, ukoliko se ne uključimo, biti ogromni“.

Đikanović je dodao i da ovakve edukacije predstavljaju priliku za usvajanje novih ideja i prikupljanje informacija o dešavanjima, kroz razgovor sa inovatorima.

Na kraju, Murcko je iskazao zadovoljstvo što su vlasti, Komisija za tržište kapitala i Centralna banka podržali ovu ideju i prisustvovali događaju kako bi pronašli rješenja za izazove sa kojima se suočava ne samo Crna Gora, već svijet.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR