15 °

max 17 ° / min 13 °

Nedjelja

05.04.

17° / 13°

Ponedjeljak

06.04.

20° / 9°

Utorak

07.04.

21° / 7°

Srijeda

08.04.

20° / 7°

Četvrtak

09.04.

21° / 6°

Petak

10.04.

23° / 7°

Subota

11.04.

22° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mitropolija tvrdi: Poreska uprava dezinformiše javnost

Ekonomija

Comments 6

Izvor: mitropolija.com

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Mitropolija tvrdi: Poreska uprava dezinformiše javnost

Mitropolija crnogorsko primorska SPC reagovala je na izjavu direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše. 

Poreska pokrenula kontrolu: Dug MCP višemilionski, moguća prinudna naplata

Kako navode u saopštenju "Poreska uprava Crne Gore uključila se u dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve". 

"Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša je iznio čitav niz neprovjerenih i neutvrđenih podataka, koji, imajući u vidu vrijeme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo, ne krivicom Crkve.

Obavještavamo javnost da su se predstavnici Mitropolije, po blagoslovu mitropolita Amfilohija, 11. februara ove godine odazvali pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja u vezi poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika. Poreska uprava je raspolagala podatkom da se u tom pogledu duguje 339.000 eura, a na sastanku je utvrđeno da je riječ o netačnoj sumi.

Takođe, utvrđeno je i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i vjerske službenike od 2011. Sveštenička služba je, shodno zakonskim propisima, mimo svake logike svrstana u tzv. samostalne djelatnosti, tako da se zaduženja za sveštena lica ne mogu voditi na Mitropoliju, već se uplate i razduženja vrše na sveštena lica i njihove lične matične brojeve, a Poreska uprava, mimo zakonskih propisa, i dalje za iste zadužuje Mitropoliju.

Konstatovano je i to da su predstavnici Mitropolije još 2016. godine, a što je potvrđeno i na sastanku od 11. februara ove godine, izrazili spremnost da se ovo pitanje konačno riješi u skladu sa zakonskim propisima. Na poslednjem je sastanku dogovoreno i to da se, u slučaju javnih saopštenja, samokritično ukaže na objektivne okolnosti koje se isključivo tiču Poreske uprave koja, mora se priznati, nije radila svoj posao iz razloga tehničke prirode, a za šta krivicu nikako ne može snositi Mitropolija, niti bilo koja druga vjerska zajednica, koje su sve u istom problemu. S tim u vezi, dogovoreno je da se isprave sve greške i da se u javnost izađe sa tačnim podacima", navedeno je u saopštenju. 

Nadalje kažu "da Mitropolija, kao ni druge vjerske zajednice, shodno važećem Pravilniku, nijesu dužni da podnose IOPPD obrasce za sveštenike i vjerske službenike."

-"Višemilionski dug" je izmišljen samo radi hajke protiv Crkve. Žalosno je, ali istinito da Mugoša javnosti nije iznio podatke o procjenama Poreske uprave o dugovanjima za ostale vjerske zajednice, o čemu je na sastanku upravo on govorio, pomenuvši samoinicijativno i ekspilicitno jednu vjersku zajednicu, čije ime mi, iz poštovanja, nećemo pominjati. Sve to govori da nije u pitanju izbjegavanje poreskih obaveza od strane Crkve nego o sistemskom problemu za koji odgovornost isključivo snosi državna vlast. Bilo bi pošteno da Mugoša pokaže pravosnažna rešenja (koja ne postoje) iz kojih bi se vidjelo da je Crkva izbjegavala svoje obaveze. Pitanje je za Mugošu – zbog čega resor na čijem je čelu, makar od kada je on na njegovom čelu, nije vršio svoje zakonske nadležnosti? I sada bi, zbog toga, plijenio imovinu Mitropolije, navevši u svom saopštenju, između ostalog, ni više ni manje nego zavještano zemljište Manastira Gradišta u Buljarici!?! Baš interesantno! Pitamo se da li nam ovo pobrojavanje imovine otkriva jedan od bitnih razloga zbog kojih je sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti donesen? - navode iz Mitropolije. 

Tvrde da se Mitropolija ne nalazi izvan, a ni iznad pravnog poretka i da je svoje obaveze, nakon donijetih rešenja, uredno izmirivala.

"Ne postoji nijedno pravosnažno rešenje Poreske uprave koje Mitropolija nije izvršila, ali nije dužna da ispunjava nečije proizvoljne zahtjeve po nepostojećim rešenjima. Dovoljno je samo da navedemo da Mitropolija godinama plaća tzv. ulazni PDV prilikom uvoza vjerskih proizvoda u Crnu Goru, koji joj se uopšte ne vraća.

Direktoru Poreske uprave prvo zahvaljujemo što je u svom obraćanju javnosti jasno kazao da je Mitropolija pred državnim organima registrovana, saopštivši da: „Poreska uprava prati regularnost poslovanja svih vjerskih zajednica registrovanih u Crnoj Gori…” On je ovom izjavom nedvosmisleno demantovao kako predstavnike Vlade Crne Gore tako i najviše državne zvaničnike, koji su neistinu da Mitropolija nije pravosnažno registrovana ne jednom zlonamjerno iznijeli u medijima.

Istovremeno Mugoši poručujemo da smo spremni da čitavu stvar oko, po njegovim riječima, „niskog nivoa poštovanja poreskih propisa od strane Mitropolije crnogorsko-primorske”, razjasnimo pred televizijskim kamerama kako bismo dobili priliku da u tansparentnom dijalogu pred građane Crne Gore iznesemo istinu i pokažemo doprinos Mitropolije budžetu Crne Gore putem plaćanja poreza, ali i probleme sa kojima se godinama suočava Poreska uprava za koje danas, mimo svake logike, okrivljuje Crkvu i vjerske zajednice", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

!!!

Bože (ne)pravde!Objavite sta posjeduju od nekretnina.

Lustica

Nema potrebe da nam pricate bajke i basne, platicete poreze sve, a onda kazne za krse je zakona o tome sto niste prijavili preko 600 popova koji dobijaju plate, a onda cete platiti kaznu zati sto ste napravili devastacijum a onda cete platiti da se ta devastacija vrati u prijasnje stanje.

SerdarŠćepan

Teško je verovati da ste vi u sistemu Crne Gore! Svako živi znade da ste vi strana filijala nasilno instalirana u Crnoj Gori, njenim ukidanjem, pri čemu je ukinuta i autokefalna Crnogorska Pravoslavna crkva a sva njena dobra ste uzurpirali! Sva ova druga priča je "da se Vlasi ne dosjete..."