11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CGO: Ne zloupotrebljavati strah građana, profit ne smije biti na prvom mjestu

Ekonomija

Comments 0

CGO: Ne zloupotrebljavati strah građana, profit ne smije biti na prvom mjestu

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom 15. marta - Međunarodnog dana zaštite potrošača, Centar za građansko obrazovanje apeluje na sve tržišne subjekte da djeluju u skladu sa zakonskim, ali i etičkim principima u poslovnoj praksi, saopšteno je iz ove NVO. 

"Ovo je posebno važno u situaciji kada se uvode posebne mjere u pravcu prevencije koronavirusa, a sve u cilju očuvanja javnog zdravlja.

Građani su se ovih dana suočili sa naglim skokom cijena u marketima i apotekama, ali i nerealnim cijenama pojedinih proizvoda na trgovačkim internet portalima, kao i lažnim oglašavanjima proizvoda koji mogu pomoći u prevenciji ove opasne zarazne bolesti. Duboko vjerujemo da kao odgovorno društvo možemo puno uraditi na sprečavanju drastičnih razmjera pandemije koronavirusa.

Stoga, pozivamo sve trgovačke subjekte u Crnoj Gori da ne zloupotrebljavaju strah građana i neizvedenost zakonodavnog okvira koji reguliše pitanje rasta cijena, već da u skladu sa principima dobrih praksi i pojačane društvene odgovornosti ne povećavaju cijene onih proizvoda za kojima u ovom trenutku postoji povećana potražnja građana", navodi u saopštenju koordinatorka programa Ljudska prava u CGO Tamara Milaš. 

Kako dodaje, svi tržišni subjekti se moraju odnijeti etički i odgovorno u ovoj situaciji i profit im ne smije biti na prvom mjestu.

"Apelujemo i na sve tržišne subjekte da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu kroz obezbjeđivanje određenih povoljnosti svojim korisnicima/potrošačima i tako olakšaju ukupno funkcionisanje društva uslijed nastalih vanrednih okolnosti. To može doprinijeti jačanju zajednice i naporima koje relevantne institucije preduzimaju u cilju suzbijanja koronavirusa.

Zaštita potrošača je jedna od politika kroz koju se mjeri i crnogorski put ka Evropskoj uniji kroz pregovaračko poglavlje 28 - Zaštita potrošača i zaštita javnog zdravlja, iz čega proizilaze i obaveze za tržišne subjekte da primjenjuju zakon, etičke principe i najbolje prakse. U suprotnom, očekujemo od nadležnih institucija da, u skladu sa međunarodnim standardima i relevantnim nacionalnim zakonodavstvom, djeluju represivno prema svima koji ne poštuju prava potrošača", navodi ona. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR