10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CBCG pripremila mjere u cilju očuvanja finansijske snage banaka

Ekonomija

Comments 0

CBCG pripremila mjere u cilju očuvanja finansijske snage banaka

Izvor: Dnevne novine

Autor: Antena M

  • Viber

Centralna banka je, zbog mogućeg uticaja koronavirusa na crnogorski finansijski sistem, pripremila mjere koje imaju za cilj očuvanje finansijske snage banaka i ukupne transparentnosti u finansijskom sektoru, saopštila je viceguvernerka Zorica Kalezić.

Ona je Dnevnim novinama kazala da je u ovom momentu CBCG već dala preporuku bankama da radi pravilne procjene uticaja pandemije Covid-19 rizika na poslovanje privatnog sektora i stanovništva, u saradnji sa svojim klijentima, pravovremeno anticipiraju uticaj na njihove novčane tokove, te da eventualno vrše prilagođavanja rokova otplate njihovih obaveza u skladu sa novim očekivanim novčanim tokovima klijenata.

“Dobijanje mikro-informacija na dnevnom nivou i smanjenje asimetrične informacije između banaka i klijenata u uslovima povećne neizvjesnosti je esencijalna za pravilnu procjenu novih novčanih tokova klijenata”, navela je Kalezić.

CBCG je, kako je rekla, pripremila mjere, u skladu sa preporukama Međunarodnog moentarnog fonda (MMF), koji je ohrabrio vrhovne monetarne i supervizorske institucije da razmotre, s obzirom na privremenu prirodu epidemije virusa, privremeno restrukturiranje obaveza klijenata/industrija koji su najviše pogođeni.

“Guverner CBCG sa direktorom sektora za kontrolu će stoga u narednim danima blisko koordinisati sa bankama predloge mjera, kako bi osigurali da ove inicijative ostanu transparentne i privremene. Uz apsorpciju potencijalnog šoka privrede, primarni cilj je očuvanje finansijske snage banaka i ukupne transparentnosti u finansijskom sektoru”, ocijenila je Kalezić.

Ona je, govoreći o uticaju koronavirusa na crnogorski finansijski sistem, kazala da dva aspekta idu u prilog značajnoj rezistentnosti finansijskog sistema Crne Gore na rizik potencijalnog šoka prouzrokovanog pandemijom Covid-19.

“Prvo, bankarski sistem Crne Gore se uspio oporaviti od finansijske krize iz 2008, sa neto profitom od 50,58 miliona EUR i koeficijentom solventnosti od 17,73 odsto na kraju prošle godine na raspolaganju za eventualnu apsorpciju šokova, uz kvalitetan buffer likvidnosti od 20,48 na kraju januara, koji može odgovoriti naglim pritiscima”, objasnila je Kalezić.

Ona je dodala da je drugi aspekt činjenica da i CBCG i banke imaju bogatu institucionalnu memoriju, iz prethodne finansijske krize i pregrijavanja ekonomije, o tome koje su kvalitetne prakse i zakonska rješenja, odnosno mjere koji mogu pomoći u slučajevima prelivanja makroekonomskog šoka na finansijski sistem.

“Pored nepredviđenih izazova uzrokovanih pandemijom Covid-19, menadžment CBCG kao i njeni zaposleni rade na implementaciji vrlo ambiciozne agende planirane za ovu godinu. Pored implementacije AQR-a koji predstavlja fundamentalni zadatak za obezbjeđenje potpune dijagnostike zdravlja bankarskog sektora, osnovni ciljevi CBCG se odnose na harmonizaciju preostalog regulatornog okvira sa propisima EU, i usklađivanje rada banaka sa uslovima poslovanja na međunarodnom finansijskom tržištu kroz primj enu Bazel III standarda”, rekla je Kazelić.

CBCG je upravo testirala Model ranog upozorenja bankarskih kriza (EWS) kao alat koji omogućava pružanje adekvatnih signala o tome kada se bankarski sistem nalazi u stanju povećane osjetljivosti i samim tim omogućavaju donošenje pravovremenih odluka, u cilju sprečavanja nastanka kriza.

“Uporedo, osnovano je off-site odjeljenje kontrole kao posebne organizacione jedinice, koja će pozadinskom procjenom rizika pomoći fokusiranju neposredne kontrole na terenu, koja ostaje glavna okosnica supervizije”, dodala je Kalezić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR